Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Estades a l’estranger: ...
 

Estades a l’estranger: intercanvis, camps de treball, convivències amb famílies i més

Existeixen multitud d’opcions en el moment en què ens plantegem fer algun tipus d’estada a l’estranger, tant per a joves majors d’edat com per als qui encara no ho sou. T’informem de les opcions disponibles perquè decideixes què necessites i què et convé més.

Camps de treball internacionals

Una de les principals opcions per fer una estada de curta durada a altres països i iniciar-nos en el món del voluntariat són els camps de treball internacionals. Els organitzen associacions i entitats i s’adrecen generalment a joves majors d’edat (a partir dels 18 anys complerts). La llengua vehicular és l’anglès. En els camps conviuràs amb altres joves de diferents nacionalitats amb els quals col·laborareu activament en projectes d’àmbit social, de recuperació del patrimoni, mediambientals...

(Els menors d’edat també poden apuntar-se a camps de treball a Catalunya o a altres comunitats autònomes).

Intercanvis en grup

Si t’interessa fer una estada en un altre país i no tens la majoria d’edat, pots participar en un projecte d’intercanvi en grup mitjançant alguna entitat, associació, esplai, centre d’estudis, grup de dinamització juvenil.... tot i que també hi ha organismes oficials que n’impulsen.

A l’apartat ‘Altres formes d’intercanvi’ del Jovecat trobaràs algunes entitats que organitzen intercanvis en grup. Així  mateix, una de les línies d’acció del programa Erasmus + són els intercanvis juvenils, on grups formals i no formals de joves podeu desenvolupar el vostre projecte. Amb aquesta modalitat s'afavoreix el coneixement mutu i el diàleg entre nois i noies d'ambients i cultures diversos. Hi participen joves de 14 anys a 30 majoritàriament.

Convivència amb famílies

Altres propostes de caire individual i per a menors d’edat són cursos d’idiomes o d’any acadèmic a l’estranger, convivència amb famílies o treballar d’au pair.  La durada és variable: des d'una setmana fins a un mes, tot i que es pot allargar fins a un any

En general, hi ha dues grans opcions: organitzar l’estada pel teu compte o mitjançant una empresa especialitzada. Per tal de rebre la informació des del país d’origen disposes dels contactes al web de l’European Youth Information and Counselling Agency (ERYICA). En el segon cas, et recomanem fer una cerca, comparar preus, comprovar què inclou el programa previst, obtenir referències i, fins i tot, informar-nos de la situació legal de l’agència a través de l’Agència Catalana de Consum. Malgrat que l’oferta és immensa, pots iniciar la cerca amb les empreses que conformen l’ASEPROCE (Asociación Española de Promotores de Cursos en el Extranjero). I pots prosseguir-la amb els recursos que et proposem a l’apartat ‘Aprendre idiomes a l’estranger’. A més, amb el Carnet Jove tens descomptes en moltes agències.

Cal que tinguis en compte que la gestió d'aquests intercanvis requereix un seguit de tràmits que són lents. Per tant, has de fer la sol·licitud uns quants mesos abans de la data de sortida prevista.

Altres tipus d'estades

A la xarxa també trobaràs altres propostes de comunitats en línia per conèixer gent local del país i endinsar-te en la seva cultura i llengua. Algunes de les més rellevants són el Wwoofing (iniciatives voluntàries per treballar en una granja orgànica participant en les tasques quotidianes a canvi de l’allotjament i el menjar) i el Couchsurfing (una alternativa per viatjar de forma econòmica i conèixer gent).

Tens dues grans opcions: organitzar l’estada pel teu compte o mitjançant una empresa especialitzada. Per tal de rebre la informació des del país d’origen disposes dels contactes al web de l’European Youth Information and Counselling Agency (ERYICA). En el segon cas, et recomanem fer una cerca, comparar preus, comprovar què inclou el programa previst, obtenir referències i, fins i tot, informar-te de la situació legal de l’agència a través de l’Agència Catalana de Consum.

Malgrat que l’oferta és immensa, pots iniciar la cerca amb les empreses que conformen l’ASEPROCE (Asociación Española de Promotores de Cursos en el Extranjero). Pots prosseguir-la amb els recursos que et proposem a l’apartat Aprendre idiomes a l’estranger. A més, amb el Carnet Jove tens descomptes en moltes agències.

Cal que tinguis en compte que la gestió d'aquests intercanvis requereix un seguit de tràmits que són lents. Per tant, has de fer la sol·licitud uns quants mesos abans de la data de sortida prevista.


Data d'actualització: 15.02.2017