Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Treballar de socorrista
 

Treballar de socorrista

Socorrista

On treballar de socorrista
El treball de socorrista implica atenció i prevenció d'accidents que pots fer en entorns diferents, tant en l’àmbit públic com privat, ja siguin empreses grans, mitjanes o petites, patronats esportius, entitats esportives municipals, federacions esportives, centres educatius, centres d’activitat aquàtica, empreses de serveis d’activitats extraescolars, cases de colònies, empreses turístiques (hotels, càmpings, albergs, balnearis...) empreses de serveis esportius, comunitats de veïns, empreses de manteniment i/o gestió esportiva, clubs esportius, recreatius i de oci, gimnasos...

Diferents nivells d'estudis en funció de les tasques
Calen diferents nivells d’estudis dins de l’àmbit dels estudis de les activitats físiques i de l’esport. Formen part dels ensenyaments esportius de règim especial. Poden ser de nivell mitjà o de nivell superior. Cada nivell capacita per una sèrie de tasques concretes.

Els estudis de nivell mitjà consten de dos cicles: el cicle inicial i el cicle final, que es poden fer en un o dos cursos acadèmics.

El cicle inicial capacita per dinamitzar, instruir, dirigir i concretar la iniciació al medi aquàtic i esportiva en salvament i socorrisme, i per organitzar, acompanyar i tutelar els socorristes i usuaris en la participació d’activitats, competicions i esdeveniments propis d’aquest nivell. Té una durada de 495 hores.

Certificat de cicle inicial de salvament i socorrisme
Si se supera el curs del cicle inicial de nivell mitja, s’obté el certificat de cicle inicial de salvament i socorrisme, que capacita per treballar com a:
a) Monitor de salvament i socorrisme
b) Jutge cronometrador
c) Socorrista en piscines
d) Socorrista en parcs aquàtics
e) Socorrista en piscines naturals

Títol de tècnic esportiu en salvament i socorrisme
Amb el cicle final de nivell mitjà, de 660 hores, s’obté el títol de tècnic o tècnica esportiu en salvament i socorrisme, pots treballar com a :
a) Entrenador de salvament i socorrisme 
b) Coordinador en escoles esportives de salvament i socorrisme 
c) Responsable d’instal·lació aquàtica i/o equip de socorristes en el medi natural 
d) Socorrista en platges marítimes 
e) Socorrista en platges fluvials 
f) Socorrista en llacs i pantans 
g) Socorrista de suport d’Unitats d’Intervenció Aquàtica 
h) Socorrista en activitats aquàtiques en l’entorn rural 
i) Socorrista en activitats nàutic esportives 
j) Àrbitre Auxiliar

Habilitats i experiència
Pel que fa a les habilitats, aquesta feina requereix una bona forma física, molts reflexos, nervis ben temperats, facilitat de relació amb la gent i capacitat de concentració. D’altra banda, l'experiència és especialment important en aquest cas perquè dona tranquil·litat en la responsabilitat encomanada, a més de preferència de selecció; és a dir, quan es pot, es contracta la mateixa persona cada temporada. A causa de la responsabilitat que comporta és una feina generalment ben retribuïda.

Data d'actualització: 08.05.2017