Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Per què la 'píndola de ...
 
Dilluns, 05 d'octubre de 2009

Per què la 'píndola de l'endemà' es pot comprar sense recepta?

Ara fa una setmana que la 'píndola de l'endemà', l'anticonceptiu d'emergència, es pot comprar a les farmàcies, sense recepta mèdica. Què en saps, d'aquesta pastilla?


Píndola de l'endemà

Avui ja és possible adquirir l’anticoncepció hormonal d’urgència, més coneguda per 'píndola de l'endemà', a les farmàcies sense necessitat de parlar amb un metge. Aquesta mesura, però, no elimina la possibilitat d'obtenir el medicament als centres d'atenció primària (CAP), amb prescripció mèdica i de forma gratuïta, als Centres Joves d'Anticoncepció i Sexualitat (pels menors de 25 anys), a un Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva o al servei d'urgències d'un hospital. En el moment de dispensar-la, els farmacèutics explicaran a les persones interessades com i quan s'ha d'utilitzar i les informaran sobre els altres mètodes anticonceptius. La píndola, que costa uns dinou euros a les farmàcies, recordem-ho, no és pas un mètode anticonceptiu més, sinó una solució per a situacions d'emergència, en què es pot haver produït un embaràs no desitjat. Només al 2007 es van registrar a l'estat espanyol 10.600 embarassos no volguts.

L'evolució d'aquest medicament

A més de casa nostra, hi ha 15 països europeus on es ven la 'píndola' sense recepta a les farmàcies. Segons la responsable del Programa d'Atenció Sexual i Reproductiva, Cristina Martínez, a Catalunya aquesta 'píndola' ha passat per fases diverses. Ara fa anys, quan no es comercialitzava, els metges oferien un tractament que combinava diferents anticonceptius, i era més fort que el que es comercialitza avui. Al 2004, els centres de salut catalans van començar a dispensar-la de forma gratuïta i avui ja es ven a les farmàcies.

El tractament i els efectes

Aquest mètode anticonceptiu serveix per bloquejar la implantació de l'òvul fecundat i té un alt grau d'eficàcia, sobretot si es pren durant les setanta-dues hores després del coit, tot i que pot ser útil fins a cinc dies després de la relació sexual. Els professionals recorden, però, que l'ús habitual d'aquest mètode no és recomanable, car pot tenir alguns efectes secundaris, a més de causar l'alteració del cicle menstrual. Es recomana prendre els comprimits el més aviat possible, i en cas de vomitar abans que hagin passat 3 hores de la presa dels comprimits, tornar-lo a prendre. Una vegada ingerit, cal comprovar que la pròxima regla vingui, com a màxim, tres setmanes després del tractament, malgrat que tingui una durada diferent de l'habitual. Si no és així, caldrà fer una prova d’embaràs.