Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Habitatges amb Protecció ...
 
Dijous, 10 de desembre de 2009

Habitatges amb Protecció Oficial, una bona clau per emancipar-se

L'accés a l'habitatge sol ser un camí d'obstactes. Malgrat tot, dos de cada tres joves emancipats opten per comprar-se un pis o una casa. Si tens intenció de d'adquirir un habitatge, t'interessa conèixer el nou Registre de Sol·licitants d'Habitatges amb Protecció Oficial (HPO) de Catalunya.


Claus de casa

Com palesen les dades de la darrera Enquesta a la joventut de Catalunya 2007, l'accés dels joves a l'habitatge no és pas fàcil. Amb tot, l'opció més estesa entre els qui han aconseguit marxar de casa és la compra d'un habitatge. Dos de cada tres joves emancipats ha optat per adquirir un immoble, alguns comprant-lo directament al mercat immobiliari, i altres, heretant-lo directament dels familiars (prop del 9%). Tot i ser l'opció més estesa, la compra d'un pis o d'una casa sol comportar dificultats econòmiques, car el 70% dels qui han fet un cop de cap i han optat per la compra viuen avui hipotecats… Prova d'això, és que gairebé la meitat dels qui viuen de lloguer afirmen que no han comprat cap habitatge perquè no s'ho han pogut permetre.

Habitatges amb Protecció Oficial

Els Habitatges amb Protecció Oficial (HPO) són immobles que han rebut finançament i ajuts públics i que, per tant, estan subjectes al règim jurídic que preveu la seva qualificació. Com que tenen un preu regulat, que sol ser més baix que els habitatges del mercat immobiliari, només hi poden accedir les persones que tenen pocs ingressos. Una dada que es pondera establint una relació entre els ingresos reals dels sol·licitants, la composició familiar i la situació geogràfica dels habitatges i que s'ajusta a cada promoció concreta.

A partir d'ara, qualsevol persona del país que vulgui optar a un pis protegit de lloguer o de compra s'hi ha d'inscriure per Internet a través del nou Registre de Sol·licitants d'Habitatges amb Protecció Oficial de Catalunya, o bé presencialment a través de les oficines d'habitatge locals, de les oficines d'habitatge de la Generalitat o dels ajuntaments que han signat un conveni de col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge. Aquest nou registre en línia és, de fet, una base de dades on constaran les persones o famílies que vulguin accedir a un habitatge de protecció oficial, així com totes les promocions d'habitatge protegit que es duguin a terme a Catalunya, tant públiques com privades, classificades en funció del municipi.

Informa-te'n

Si estàs a punt d'emancipar-te i necessites llogar un pis o una habitació, instal·lar-te en una residència, participar en un programa de convivència intergeneracional o bé comprar-te un pis, la secció d'Habitatge del JOVE.CAT t'ofereix informació tant per a orientar-te en el procés de cerca com perquè coneguis els tràmits que hauràs de fer i els ajuts als quals pots optar. Si tens preguntes concretes, també pots fer-les mitjançant el servei d'assessorament en línia del portal.