Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Camps de treball, lleure i ...
 
Divendres, 06 de juliol de 2018

Camps de treball, lleure i solidaritat a l’estiu

Medi ambient, arqueologia, patrimoni cultural o acció social, aquestes són les temàtiques dels camps de treball que s’estan desenvolupant aquest estiu a Catalunya, a diferents indrets de l’estat i també a l’estranger. Més de 1.200 joves en 59 camps de treball, organitzats per la Direcció General de Joventut, participen durant quinze dies en diversos projectes de forma desinteressada. Us n’expliquem dos exemples que vam visitar ahir.


La Llacuna
Calldetenes

Els camps de treball, un món per descobrir
Els camps de treball són estades d’estiu, per a joves de 14 a 29 anys, en què es combinen activitats lúdiques i de lleure amb la realització de tasques de servei a la comunitat, ja sigui ajudant persones, fent tasques de protecció de la natura o realitzant intervencions en el patrimoni. La gestió i el desenvolupament dels camps va a càrrec d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre, juntament amb el món local que els acull.

Cal destacar que en la varietat i en la diversitat de temàtiques i de participants rau l’èxit d’aquestes estades que són idònies per als i les joves, atenent al component social, a l’intercanvi cultural que es propicia i a la relació amb l’entorn local. En els camps de treball es duen a terme tasques com l’excavació de sitges ibèriques, la senyalització de rutes saludables, la construcció de jocs mòbils de fusta per decorar un pati d’un centre educatiu, la regeneració d’un antic lloc de trobada pels veïns del poble, la millora d'habitatges i/o espais comunitaris dels barris o el seguiment d’aus rapinyaires en migració, entre moltes d’altres. Totes aquestes tasques combinades amb activitats de lleure per gaudir del temps lliure posen en contacte als i les participants amb la gent local.

Del total de 59 camps, 42 són d’àmbit català, 3 són d’intercanvi per a joves de tot l’estat i 14 són camps d’abast internacional. Les oportunitats de conèixer a joves de diferents indrets està doncs assegurada.

La Llacuna i Calldetenes, dos camps ben diferents
La directora general de Joventut, Marta Vilalta, va visitar ahir dos camps de treball per conèixer de primera mà les activitats que s’hi duen a terme i intercanviar impressions amb les i els joves participants.

La primera parada va ser al camp de treball internacional “Els ibers, la vida sota terra” que té lloc en un jaciment arqueològic de Castellar (La Llacuna) a la comarca de l’Anoia. La gestió d’aquest camp la desenvolupa la Fundació Escolta Josep Carol. El bon ambient entre els 24 participants majors d’edat de diferents països fa més fàcils d’assolir els objectius del camp: consolidar i expandir l’atractiu turístic de la zona a través d’accions de reconstrucció i de manteniment del patrimoni local. La promoció de la cultura i el folklore tradicionals catalans també hi són presents.

La segona parada d’ahir ens va portar a Calldetenes, a la comarca d’Osona. Al camp de treball “Corregim les mirades”, gestionat per l’Associació Sant Tomàs, hi participen 15 joves d’entre 14 i 17 anys i té una clara vessant social. El principal objectiu d’aquesta estada és compartir i conviure amb persones amb capacitats diferents: participant, compartint, gaudint i donant suport en el funcionament diari dels serveis de l’entitat en un centre ocupacional, una escola CPT i un centre residencial. Joves amb inquietuds envers el món social tenen cura d’un hort ecològic, acompanyen als grups d’usuaris dels centres a les activitats programades diàries (piscina, equitació terapèutica, manualitats, etc.) i participen al casal d’estiu de l’escola donant suport als alumnes amb la necessitat d’un suport generalitzat o extens, entre d’altres activitats. Aquestes tasques permeten que els i les joves participants coneguin i convisquin amb realitats diferents, aprenguin a respectar-les i a promoure la consciència pública sobre la problemàtica de la discapacitat intel·lectual.

Cada camp és un món que us permet conèixer diferents realitats, aportar el vostre granet de sorra mentre feu tasques de voluntariat, conèixer nous indrets i ampliar el vostre cercle d’amistats. Una bona opció per als vostres estius!

Més informació