Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Descobriu el dia a dia de les ...
 
Dijous, 16 de novembre de 2017

Descobriu el dia a dia de les professions a les universitats catalanes

Economia, medicina, periodisme, traducció i interpretació, infermeria, arquitectura, matemàtiques, filosofia, enginyeria, ciències ambientals, bioquímica o dret, són alguns dels estudis universitaris que ofereixen les universitats catalanes. Si voleu experimentar en primera persona el dia a dia de diferents professions, les universitats posen al vostre abast un ampli ventall d’activitats i tallers pràctics per facilitar la transició de la secundària a la universitat.


Descobriu el dia a dia de les professions a les universitats catalanes

El cinema, les sèries o la literatura (i no necessàriament fantàstica) sovint ens ofereixen una idea limitada, esbiaixada o, fins i tot, equivocada de la realitat de les professions. Moltes vegades ens emmirallem en personatges de ficció i ens imaginem vivint situacions similars, treballant de la mateixa manera que ells.

Per ajudar-vos a tocar de peus a terra i veure les aplicacions pràctiques dels estudis que voleu cursar, les universitats catalanes organitzen activitats d’orientació universitària que poden resoldre els vostres dubtes o fer-vos descobrir facetes d‘algunes professions que potser desconeixíeu. Aquests tallers pràctics, xerrades o jornades de portes obertes s’adrecen a estudiants dels darrers cursos de l’ESO, de Batxillerat o de Cicles Formatius i permeten entendre millor les sortides professionals i el dia a dia de cada professió. D’altra banda, algunes universitats ofereixen els seus recursos als estudiants per realitzar en seu universitària el treball de recerca del pla d’estudis.

Si sou futurs estudiants universitaris i no teniu gaire clar quina carrera triar, aquestes activitats poden ser molt útils per aclarir els vostres dubtes. Si ja sabeu què estudiareu podreu conèixer amb més profunditat les sortides professionals de la vostra vocació. En algunes activitats participen professors de la mateixa universitat i/o alumnes que actualment cursen aquells estudis. Cada universitat té el seu propi calendari. La major part d’activitats es concentren al llarg del primer trimestre de l’any, i en algunes les inscripcions ja són obertes.

Universitat de Barcelona i els Futurs estudiants
En el web de la Universitat de Barcelona (UB) la secció Futurs Estudiants recull les diferents activitats que us poden ajudar, per exemple, a descobrir el món de l’arqueologia, a experimentar la física, o a participar en un taller de matemàtiques, entre moltes altres.

Programa Visita la UAB
Entre les activitats que organitza la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) dins del programa Visita la UAB, podeu trobar per exemple, visites guiades al campus de Bellaterra, diferents tallers i visites a centres de recerca per conèixer la tasca de tot tipus d’investigadors i els laboratoris on treballen, o participar en una olimpíada de matemàtiques.

Apropa’t a la UPC
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ofereix activitats de promoció i orientació organitzades al llarg del curs per ajudar a resoldre dubtes sobre els estudis de la UPC, com tallers tecnològics i científics o conferències de divulgació científica, en àmbits com la enginyeria industrial, informàtica, l’arquitectura, les telecomunicacions...en definitiva, Tastets d’enginyeria.

Activitats i recursos per a secundària a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
Bojos per l'economia, cursos d'estiu al Campus Júnior, Escolab, Escola de Biologia Molecular i Teòrica, HumaniTAST, La Facultat del Barri o Olimpíada d'Economia, entre moltes altres activitats per a estudiants de secundària.

Orientació Universitària a la Universitat Rovira i Virgili (URV)
La Universitat Rovira i Virgili disposa d’un servei d’Orientació Universitària que ofereix als estudiants de secundària recursos i activitats per orientar i despertar vocacions professionals, com les Olimpíades d’Economia, el Premi de recerca en Química i Bioquímica, o el Taller de robòtica i concurs ETSEBOT.

Activitats de transició de secundària a la Universitat de Lleida (UdL)
La Universitat de Lleida us acompanya en la vostra transició a la universitat amb diverses activitats i tallers: jornades de portes obertes, la Jornada de Recerca, la competició de ciències i robòtica First Lego League, o el concurs de fotografia de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, entre d’altres.

Tallers i activitats d’orientació professional a la Universitat Ramon Llull (URL)
Assistiu a una classe a ESADE d’economia, dret internacional, finances... participeu en els tallers científics a l’Observatori de l’Ebre, visiteu amb el vostre institut hotels emblemàtics, recintes firals ... la Universitat Ramon Llull organitza una sèrie d’activitats per apropar-vos al món professional.

Universitat de Girona (UdG)
La UdG organitza una sèrie d’activitats al llarg del primer semestre de l’any: jornades de portes obertes; un congrés de recerca per a alumnes de secundària (CRACS); el Campus Pre-Bat, per a alumnes de quart d’ESO, amb un conjunt d'activitats pràctiques per donar als participants una visió general de la recerca i que a la vegada desperti l’interès per iniciar-se al món de la investigació, a més d’un Campus Jove de recerca.

Programa de secundària de la Universitat de Vic (UVic)
La Universitat de Vic recull en el seu Programa de secundària una gran varietat d’activitats, concursos, premis, tallers, visites, jornades ... adreçats a alumnes de Batxillerat i CFGS, perquè us pugueu endinsar de forma pràctica i lúdica en diferents matèries: Jornada Viu el Màrqueting, Jornada d’Enginyeria Biomèdica, World Robot Olympiad (WRO)...

Universitat Internacional de Catalunya (UiC)
En la secció d’activitats d’orientació de la pàgina web de la Universitat Internacional de Catalunya podeu trobar diverses activitats relacionades amb l’arquitectura, la comunicació, la salut i les humanitats, com el taller de maquetes, el taller 3D Projecta una torre i imprimeix-la a escala real, la Jornada Fòrum UNIV UIC Barcelona, que al 2018 girarà al voltant de la temàtica Rethinking the future, o els cicles de conferències d’Humanitats.

Tallers Orienta a la Universitat Abat Oliba CEU
La Universitat Abat Oliba CEU organitza diversos tallers per orientar els estudiants sobre els diferents estudis i professions, alguns de tipus genèric, com de creativitat: pensament lateral, d'habilitats de comunicació, d’emprenedoria... i altres específics: de dret, criminologia, educació, empresa / economia, màrqueting i direcció comercial, periodisme, psicologia, publicitat i relacions públiques.

Programa d’orientació universitària. UManresa (Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya)
A UManresa (UVic-UCC) donen a conèixer mitjançant una forma pràctica, formativa i vivencial, les possibilitats que tenen els estudiants de seguir la seva carrera formativa. L'objectiu és transmetre coneixement, experiències i realitats, amb la voluntat d’ajudar en el procés d’orientació. Xerrades i tallers als centres, activitats formatives a UManresa, Jornada d’Orientació preuniversitària, Jornada de Portes Obertes, Programa preparació per a les PAP, i també visites personalitzades.