Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Atreveix-te a anar de museus!
 
Dilluns, 15 de maig de 2017

Atreveix-te a anar de museus!

Quant temps fa que no vas a un museu? O no et perds ni una exposició? El proper 18 de maig se celebra al tot el món el Dia Internacional dels Museus (DIM), un esdeveniment que obre les portes de molts museus de forma gratuïta i els omple d’activitats. Durant la setmana del 15 al 21 de maig, podràs gaudir de més de 150 propostes per a tots els públics als museus d’arreu de Catalunya. T’hi apuntes?


Anem de museus!

“Museus i històries punyents: Dir allò que no es pot explicar als museus”, aquest és el tema que el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) ha triat enguany per celebrar el Dia Internacional dels Museus. El tema vol posar de relleu el paper dels museus com a centres que fan possible poder entendre fets incomprensibles d'etapes dolorores de la humanitat, jugant un paper pacificador en les relacions entre els diferents pobles del món.

Aquests espais culturals tenen un paper important en l’educació i l’enriquiment de les cultures, els intercanvis culturals, la interrelació i la cooperació dels diferents pobles del món i la preservació de la memòria històrica, en definitiva, en el desenvolupament de les societats. Tot i que avui en dia fins i tot hi ha museus virtuals a Internet, no és el mateix veure a través d’una pantalla que viure l'experiència en directe.

A Catalunya hi ha 112 museus registrats i 396 col·leccions obertes al públic, a més de les seus que alguns d’aquests centres tenen repartides pel país, arribant a la xifra total de 622 equipaments museístics. Molts d’aquests museus organitzen activitats el mateix dia 18 de maig o en dies anteriors o posteriors, ja sigui amb esdeveniments puntuals o amb programacions especials que duren diversos dies.

Molts museus fan jornades de portes obertes, amb entrada gratuïta per a tothom, propostes per gaudir de la música, l'experimentació, la poesia o la gastronomia, entre moltes altres coses. A més, també hi ha equipaments culturals que celebren la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d’Europa en la qual alguns museus obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit. L’edició d’enguany de la Nit dels Museus se celebrarà el dissabte 20 de maig.

De museus n’hi ha de tota mena, de totes les temàtiques: art, en totes les seves vessants i expressions, objectes o gadgets, menjar, esports, experiències viscudes i experiències que probablement viurem al futur, entre moltes altres. De ben segur que n’hi haurà alguna que desperti el teu interès o, si més no, la teva curiositat. T'atreveixes a anar de museus?