Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Embaràs i avortament en dones ...
 
Dilluns, 28 de maig de 2018

Embaràs i avortament en dones joves

Avui és el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, que celebrem des del 1987 per visibilitzar la desigualtat de les dones en l’àmbit de la salut. El compromís de les administracions públiques és bàsic per defensar l’exercici dels drets sexuals i reproductius de les dones, que han de ser entesos com a drets humans. El Centre d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) ha presentat les dades referents al 2017 sobre embaràs i avortament en dones joves. Us les expliquem.


Embaràs i avortament en dones joves

Embaràs
Durant el 2017 més de 800 dones joves van acudir al CJAS i es van fer la prova d’embaràs. D’aquestes, més d’un 70% van donar un resultat negatiu. Del gairebé 30% que van donar un resultat positiu, un 4% van decidir tirar endavant amb l’embaràs i més d’un 85% va optar per una interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) avortament (hi ha un 9% del qual es desconeix la decisió final). Sobre el total de positius, un 21% practicava la marxa enrere com a mètode anticonceptiu. En la majoria dels casos (77%) es tractava del seu primer embaràs, però hi havia un 23% de dones que ja havien passat per un IVE anteriorment.

Aquests percentatges en les decisions demostren el grau d’apoderament de les dones joves en el moment actual. Les noies que van al CJAS a fer-se la prova d’embaràs tenen la voluntat d’informar-se de les diferents opcions i de tenir cura de si mateixes, sigui quin sigui el resultat de la prova. Un acompanyament respectuós i professional és imprescindible per a la presa de decisions lliures.

Interrupció voluntària de l’embaràs (IVE)
De les més de 570 dones que van obtenir resultats positius en les proves d’embaràs i un cop conegudes totes les opcions possibles, un 86% va optar per l’IVE. Un 75% de les noies estaven de menys de 9 setmanes, per tant, podien triar entre l’IVE farmacològic o l’instrumental/quirúrgic.

L'avortament quirúrgic consisteix en una aspiració del contingut de l'úter via vaginal, habitualment amb sedació; no requereix ingrés i el procés s'enllesteix en dues hores aproximadament. Es recomana fer-ho abans de les 14 setmanes de gestació. L'avortament farmacològic es pot realitzar com a màxim fins a les 9 setmanes de gestació i és un tractament que es dona als centres sanitaris públics o a les clíniques privades acreditades. Segons les dades del CJAS, la majoria de noies que van acudir al seu centre van optar per l'avortament instrumental.

Si analitzem les dades per edats, la franja dels 20-21 anys és on es donen més casos, seguida de les noies de 18-19 i també de prop per les de 22-23 anys. Les noies de 16-17 anys també opten en percentatge alt per l'IVE.

Al CJAS, del total de noies ateses, 27 estaven en risc d'exclusió social i tenien dificultats d'accés a l'avortament.

Menors
De totes les proves d'embaràs realitzades, un 33% es van fer a menors d'edat.
Del total de proves positives, en un 17% dels casos (40) es tractava de noies menors d'edat. 
Durant el 2017 es van atendre 14 menors d'edat en risc d'exclusió social amb dificultats per accedir a l'avortament.
Sobre el total d'avortaments, les franges més baixes d'edat, de 15 anys o menys, van representar un total de 10 casos. Les menors d'entre 16 i 17 anys van suposar 30 casos atesos.

Segons el CJAS, s'observa que en els acompanyants encara existeix un enorme desconeixement sobre l'avortament i s'aposta perquè la informació sobre aquest dret arribi a tota la població.

Cada cas és diferent, diferents situacions, diferents entorns... sovint no es tenen en compte aquestes casuístiques i la complexitat de les vides de cada una de les menors. Per fer una bona valoració de tots els factors, cal un bon acompanyament professional especialitzat, i això no sempre està disponible.

És important no posar en risc la vida de les menors d'edat, ni anul·lar el seu dret i la seva capacitat de decisió. No respectar les seves decisions les pot portar a una maternitat no desitjada i situar-les en un espai de màxima vulnerabilitat.