Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > I tu, ja fas VxL?
 
Dijous, 04 de desembre de 2014

I tu, ja fas VxL?

No cal que siguis profe de català; Ni que tinguis cap titulació; Tampoc, que siguis un/a crac de la llengua. Només cal que siguis catalanoparlant i hi dediquis una hora a la setmana, durant un mínim de 10 sessions. Si t’agrada escoltar, conèixer gent nova i compartir emocions, aquí hi tens el teu lloc. I d’altra banda, si ets un/a jove que vols o necessites guanyar fluïdesa en català, no t’agradaria trobar algú amb qui poder practicar de forma relaxada, per perdre la vergonya, sense l’obligació d’haver d’anar a classe o que algú t’examini? Si t’identifiques amb alguna d’aquestes dues situacions, tu pots formar part d’una parella lingüística. T’expliquem què és el Voluntariat per la Llengua, VxL.


I tu, ja fas VxL?
I tu, ja fas VxL?

Aquest programa, de la Direcció General de Política Lingüística i gestionat pel Consorci per a la Normalització Ligüística (CPNL), ajuda persones majors d’edat que no parlen habitualment català a practicar-lo d’una manera senzilla i natural: conversant en un ambient distès, lluny de les pressions d’una aula d’estudi. Si és el teu cas, tu seràs l’aprenent/a en aquesta parella. Tot el que necessites és tenir uns coneixements bàsics de català per poder-lo parlar mínimament i llançar-te a practicar-lo, com ho faries amb un amic, sense vergonya, per poder anar incorporant poc a poc la llengua catalana en el teu dia a dia, a la feina, a l’escola i en les teves relacions socials.

I la teva parella lingüística serà un/a voluntari/ària. Sí, sí, com tu, també major d’edat, catalanoparlant i que vol compartir la seva llengua amb una persona que vol conversar. El VxL és un voluntariat amb un compromís de només 10 hores i proposa dedicar una hora a la setmana durant 10 sessions. Tot i això, aquest temps es pot adaptar a les necessitats que tingueu cada parella lingüística. Si parles habitualment català, què són 10 horetes de la teva vida per poder ajudar una altra persona, sigui jove o no, perquè perdi la por a expressar-se en la nostra llengua?

 

Què es fa en el VxL?

Els dos membres de la parella podeu quedar per xerrar una estona, dels temes que vulgueu. Tu, com a voluntari, has de tenir clar que no esteu fent classe. L’important és que qui està aprenent se senti còmode/a i s’animi a xerrar. Del que sigui! Recorda que sempre hauràs de deixar que parli més la persona aprenent, que tu ja en saps... Cal que deixis que s’expressi, que no la tallis massa per corregir-li algun error. I com en totes les parelles, l’important és que parleu de com prefereixes que t’ajudin i de com penses que pots ajudar millor. Si tens dubtes, llegeix aquestes orientacions del programa, adreçades tant a les persones aprenentes com a les persones voluntàries.

I no estareu sols. Si tu o la teva parella lingüística us quedeu muts o necessiteu algun recurs per trencar el gel, disposeu en la mateixa web del programa de prou materials (contes, articles, temes per documentar-se, etc.) perquè la conversa pugui fluir. Però, fins i tot, si quedar per prendre un cafè i esmolar la llengua també us acaba avorrint, no patiu. Què us semblaria seguir amb la pràctica del català mentre pugeu un cim? O fer a una sortida al teatre, visitar una exposició, descobrir un equipament cultural o participar en una cantada de nadales? El programa compta amb la col·laboració de més de 800 entitats i gairebé 3.000 establiments que organitzen activitats complementàries per a vosaltres, les parelles participants.

I de fet, també hi ha una altra forma alternativa d’implicar-te amb el VxL: pots fer propostes per a realitzar una determinada activitat, oferir una xerrada sobre un tema que domines, impulsar una sortida cultural, organitzar una festa o qualsevol acte lúdic per afavorir que les parelles tinguin espai per relacionar-se i poder parlar en català. Sense que se t’assigni una parella, aquesta també és una altra forma de col·laborar amb el programa que et pot resultar molt gratificant. Les activitats complementàries són un bon mètode per conèixer, més enllà de la llengua catalana, la cultura, tradicions i geografia del nostre país.

 

Com participar-hi

Si us voleu apuntar al VxL, només cal que empleneu una fitxa, on podeu indicar quina disponibilitat i preferències de parella teniu. Si voleu fer de voluntari/ària, feu-ho a través d’aquest enllaç i si voleu ser aprenents/tes, utilitzeu aquest altre. En el cas que no parleu gens català i el vulgueu aprendre, el CPNL també organitza cursos a tot Catalunya. Podeu demanar informació al telèfon 93 272 31 00.

A partir de la inscripció, el CPNL s’encarregarà de formar les parelles lingüístiques tenint en compte les vostres afinitats i la disponibilitat horària i proximitat de les dues persones. Pots especificar si prefereixes compartir el català amb una persona d’una edat semblant o si, just al contrari, t’agradaria compartir el català amb una persona més gran. Ah i hi pots participar visquis on visquis a través de la xarxa de centres, serveis i oficines que té el CPNL a tot Catalunya.

 

Què pots aconseguir fent el VXL?

I si has fet altres tipus de voluntariat ja deus saber que són activitats profitoses per les dues bandes, perquè a més de la satisfacció d’ajudar els altres, les persones voluntàries que participen al VxL també n’aprenen (i molt!) de les persones amb qui comparteixen conversa, perquè descobreixen maneres de fer i pensar diferents i s’enriqueixen en contactar amb cultures diferents. A més, en molts d’aquests voluntariats es produeixen complicitats entre les dues persones que fan néixer noves amistats més enllà de les 10 hores inicials.

Un altre punt a favor per apuntar-te al programa: poder gaudir de tots els avantatges que t’ofereix el Carnet VxL (descomptes en moda, restauració, llibreries, entrades a espectacles teatrals, museus, cinemes, espais naturals, rutes literàries, cursos de cuina, etc).

A banda de l’orgull de participar, de poder compartir l’estima per la llengua i la cultura del nostre país, també has de saber que, com a voluntari/ària, un cop acabades les 10 hores de trobades rebràs un certificat de participació en el voluntariat que, evidentment, pots incloure en el teu CV. Per a moltes empreses la teva implicació suposa un plus a l’hora de decidir-se entre diversos candidats en una selecció laboral.

De fet, el VxL també et pot servir mentre estudies. Ester Franquesa, com a directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, ha signat  un conveni ambla Universitat de Girona per establir que la participació de l’alumnat d’aquest centre en el programa sigui reconegut com a crèdits ECTS en els graus universitaris que estudien. El Centre de Normalització Lingüística de Girona gestiona aquesta col·laboració.

 

10 anys d’experiències profitoses

El VxL es va iniciar el 2003 i durant aquests més de 10 anys s’han format gairebé 90.000 parelles lingüístiques. Si mires aquest vídeo veuràs persones que s’hi han sumat i que han superat els “sembla molt difícil” per arribar a aconseguir més fluïdesa en el català que permet dir-los: “ara puc fer-ho tot”. Inicialment era un programa adreçat a les persones que feien un curs al CPNL per oferir un complement de conversa més enllà de l’espai acadèmic. Però gràcies a l’èxit del programa ara està obert a tota la població. En el blog del web també hi trobaràs el testimoni de joves participants, com una voluntària de 27 anys que va anar a fer les pràctiques de la universitat a un CPNL o un aprenent de 21 anys, professor d’anglès al seu país, a Gàmbia. De fet, el major èxit del programa és que algunes de les persones aprenentes, un cop han assolit un cert nivell de català, han retornat al programa tot allò que els ha aportat i ara són elles les voluntàries d’altres parelles lingüístiques. I tu, ja fas VxL?

 

Més informació

  • @vxlcat
  • Facebook vxlcat
  • vxl.cat/blog