Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Impuls de l'economia circular
 
Dimecres, 23 de maig de 2018

Impuls de l'economia circular

Per al desplegament i la integració de l’economia circular a Catalunya la Generalitat ha creat Catalunya Circular, una plataforma d’intercanvi d’experiències i coneixement al servei d’una economia verda. D’altra banda, promou la col·laboració entre personal investigador i empreses per crear projectes d’economia circular, participant en el Programa de Generació d’Idees, i a través de l’Agència de Residus de Catalunya ofereix ajuts en aquest procés de transició econòmica.


impuls de l'economia circular

Creació de l’Observatori d’Economia Circular
Catalunya Circular neix amb una vintena d’associacions i entitats ja adherides per aportar coneixement i informació sobre economia verda i circular, amb la voluntat que aquest nombre creixi i incorpori els actors socials i econòmics que són clau per impulsar el canvi de model econòmic.

L’economia circular es basa en la racionalització dels cicles de vida dels recursos i en maximitzar la utilitat i el valor dels productes, components i materials. Catalunya Circular és una plataforma per compartir bones pràctiques que serveixin d’exemple a entitats o empreses a l’hora d’afrontar la limitació dels recursos existents, augmentant l’eficàcia en el seu ús i transformació.

A la plataforma, un localitzador dona visibilitat a diverses iniciatives d’economia circular: ecodisseny, ecoinnovació, reciclatge...A més, un cercador permet fer una selecció a partir d’una paraula clau o de diferents tipologies. També inclou una brúixola de l’economia circular, per saber en quin punt ens trobem, i un glossari de termes relacionats amb els nous models de gestió de l’economia.  

Programa de Generació d’Idees
El Departament de Territori i Sostenibilitat participa el proper mes de juny en l’organització de la vuitena edició d’aquest programa, en col·laboració amb el Parc de Recerca de la UAB i la Universitat Autònoma de Barcelona, que enguany se centra en la creació de projectes que generin models de producció i consum circulars.

El Programa de Generació d’Idees posa en contacte doctorands i personal investigador amb empreses per resoldre reptes tecnològics i socials. Consta de tres fases:

1 Sessions per generar idees de nous projectes i solucions a diferents reptes basats en la recerca.
2 Sessions formatives sobre aspectes com la propietat intel·lectual, valorització, model de negoci, finançament, tècniques de presentació....i validació de projectes amb el suport de mentors experts.
3 Concurs de projectes: presentació dels projectes finalistes i selecció final amb premis als tres millors.

Si ets investigador o investigadora, aprofita l’oportunitat per comunicar i desenvolupar les teves idees, per valorar les solucions tecnològiques des de la perspectiva de l’empresa, per intercanviar coneixement...I si ets una empresa anima’t a presentar projectes. Inscripcions obertes fins al 28 de maig.

Ajuts per fomentar l’economia circular
D’altra banda, l’Agència de Residus de Catalunya (ACR) ha convocat recentment una sèrie d’ajuts per fomentar aquest tipus d’economia, oferint condicions avantatjoses, sobretot a petites i mitjanes empreses, per millorar la prevenció dels residus i accelerar la transició a models de producció i consum circulars, en dues línies:

Projectes d'implementació en el mercat de nous productes o serveis.
Estudis d'obtenció i testatge de prototips o projectes demostratius de nous productes o serveis.

Els projectes i els estudis han de trobar-se dins les categories següents: ecodisseny de productes o serveis; nous models de negoci que afavoreixin l'eficiència dels recursos; reutilització i reparació de productes; serveis de retorn de productes usats; remanufactura; simbiosi industrial; noves aplicacions de materials reciclats; nous processos o tecnologies que permetin valoritzar residus, i mineria d'abocadors per a la recuperació de materials.