Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Internet ens vampiritza?
 
Dimecres, 31 de maig de 2017

Internet ens vampiritza?

Avui en dia poca gent pot dir que no estigui enganxada a Internet o a les noves tecnologies. Però, ens hem aturat a reflexionar sobre què suposa un ús indiscriminat i massiu d’Internet? Això és el que promouen un grup de joves que han decidit distanciar-se d’Internet farts del seu caràcter vampíric, i han engegat una petita revolució. T’ho expliquem.


Internet ens vampiritza?

Internet no és la única font d’informació que tenim a l’abast, n’hem de ser conscients. El nostre smartphone no té totes les respostes a totes hores. Allò que trobem a Internet sovint no és neutre, cal contrastar-ho; moltes vegades només es té en compte el nombre de visites i no la qualitat de la informació. En l’era de la famosa postveritat, cal qüestionar-se, fer-se preguntes, dubtar, buscar alternatives, generar debats... sobre allò que ens ofereixen les xarxes. Cal reflexionar sobre problemes com el bullying, els límits laborals, la privacitat, l’ús per part dels nens i adolescents, la solitud, l’aïllament social... I tot això no ja tan sols en un sentit estrictament mèdic o legal, sinó també en un sentit crític, apel·lant a les inquietuds de la ciutadania.

En aquesta línia s’ha creat l’Institut Internet. Així és com es diu el projecte que, en contacte amb una vintena de col·laboradors, han engegat quatre joves: Enric Puig Punyet (doctor en Filosofia i professor de la UOC), Laia Guarro (dissenyadora), Carlos Castelli (comunicació i anàlisi d’Internet) i Jana Robles (coordinadora). Van contactar per correu electrònic i han creat una pàgina web (instituinternet.org), sembla un contrasentit, oi? El sentit el posen en fer reflexionar a tothom sobre com fem servir les noves tecnologies. No estan en contra del seu ús, però volen que sigui amb esperit crític, i reivindiquen també el món off line. Promouen que ens n’adonem que Internet és una eina de suport i que no ens hi va la vida, que ha d’estar al nostre servei i no al contrari. Les noves tecnologies estan aconseguint vampiritzar-nos, “xuclar-nos la sang” i envair el nostres espais de manera que ja no podem viure sense elles. Es tracta de recuperar la nostra llibertat com a individus, reeducant-nos en l’ús d’Internet sense necessitat de desfer-nos completament del nostre mòbil o de les nostres aplicacions preferides.

Altres iniciatives, com Desconnexions.com, pretenen restablir l’equilibri entre la persona i el medi natural desconnectant del seu dia a dia. Ofereixen a les persones un espai on poder dedicar una estona a elles mateixes, atès que en la societat en què vivim sovint oblidem dedicar-nos temps a nosaltres mateixos. És una activitat pensada principalment per a empreses, en la qual els participants han de deixar tots els dispositius amb connexió a Internet a una caixa: mòbils, tauletes, ordinadors, rellotges intel·ligents...

Creus que és possible un món amb un ús racional de les noves tecnologies? Vols formar part del grup, cada vegada més nombrós, d’exconnectats a Internet? Has pensat què fas quan t’hi connectes, quantes hores t’hi passes i si pots trobar alternatives presencials a aquestes activitats?