Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > L'alcohol és responsabilitat de ...
 
Divendres, 10 de novembre de 2017

L'alcohol és responsabilitat de tothom

L’alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat i alhora una de les més problemàtiques per a la salut i la convivència. Sí, ho has llegit bé, l’alcohol és una droga que actua sobre el nostre organisme provocant efectes negatius i amb la capacitat de generar tolerància i dependència. Amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol, que es commemora cada 15 de novembre, et convidem a reflexionar sobre els riscos i les conseqüències del seu consum.


L'alcohol és responsabilitat de tothom

Saps si beus massa?
Prendre begudes alcohòliques pot ser agradable si es fa amb moderació, però aproximadament una de cada cinc persones fa un consum de risc d’alcohol sense ser-ne conscient, ja sigui bevent de forma diària o en grans quantitats esporàdicament.

T’has parat mai a pensar quant alcohol beus? T’has preguntat mai si beus massa? Quan tens set, tries sovint begudes amb alcohol? Potser allò que per a tu és una quantitat normal té uns efectes que ignores sobre el teu organisme i la teva capacitat per relacionar-te. Hi ha una eina que et pot ajudar a calcular si el consum d’alcohol que fas és excessiu: la calculadora de consum d'alcohol del Canal Drogues. Prova-ho i jutja tu mateix/a si creus que has de beure menys.

Alcohol i conducció
La primera causa de mortalitat entre els joves són els accidents de trànsit. Barrejar alcohol i vehicle és com jugar a la ruleta russa. Cal tenir en compte que la mateixa quantitat d’alcohol afecta de forma diferent les persones en funció del seu metabolisme. Potser t’has pres un parell de copes i creus que controles, però no ets capaç de caminar sense fer esses; imagina’t si agafes el cotxe o la moto! De la mateixa manera, no és una bona idea deixar-se conduir per qui ha begut. Pensa en alternatives de transport si surts de festa i beus.

Les conseqüències d'un accident de trànsit poden ser fatals per a tu, els teus acompanyants o els viatgers d'altres vehicles. Pensa que si en un accident dones positiu d’alcoholèmia, donat que la responsabilitat és teva, l’assegurança no et cobrirà les despeses. No cal que la policia t’hagi de recordar amb multes i retirades de punts que no has de beure i conduir. No te la juguis!

Alcohol, violència i sexe
Entre un 25% i un 40% dels incidents de violència contra la parella s’exerceixen sota la influència de l’alcohol. Les probabilitats d'agressions es multipliquen per tres, i fins i tot per nou quan hi ha consum d'alcohol. Si creus que et pots trobar en situacions tenses (el bar on va sempre el teu o la teva ex, la festa d’algú a qui no aguantes...) o bé no estàs en els teus millors moments, més val que et busquis altres distraccions i deixis l’alcohol per a un altre dia.

Sovint, amb les borratxeres fem coses de les quals ens podem penedir a l'endemà: barallar-nos amb els nostres amics i amigues o amb desconeguts pensant que no rebrem, dir coses que no pensem, practicar sexe sense protecció amb la nostra parella, amistats o persones desconegudes... Et poses límits quan beus? Les teves decisions són les mateixes abans i després d’haver begut? Per evitar penediments, deixa de beure abans de perdre el control i no poder escollir.

Alcohol = festa?
Només t’ho passes bé quan beus? Tothom té un límit d’alcohol i quan el passes, deixes de gaudir de la festa i se’t pot girar la truita. Hi ha moltes maneres d'anar de festa i no fer un consum excessiu d’alcohol, probablement més barates i amb menys conseqüències per a l'endemà. No permetis que el beure es converteixi en una rutina festiva.

Fes-te respectar
Està bé respectar els i les col·legues que beuen, però també has de fer-te respectar si has pres la decisió de no beure o de no excedir-te. Sigues contundent amb les teves decisions. No et sentis amb l’obligació de donar explicacions d'allò que decideixes, que cadascú faci el que cregui convenient.

Del 13 al 19 de novembre se celebra a Catalunya la IV Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Aquesta iniciativa forma part de la Awareness Week on Alcohol Related Harm (AWARH), promoguda per diverses entitats a Europa. La sensibilització i la prevenció sobre els riscos del consum d'alcohol és responsabilitat de cadascú/na i alhora de tota la comunitat: administració, empreses productores de begudes alcohòliques, cossos de seguretat, comerciants, centres educatius, professionals de la salut, mitjans de comunicació, famílies, amistats...l'alcohol és responsabilitat de tothom!