Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > L'esclerosi múltiple no em frena
 
Divendres, 13 de maig de 2016

L'esclerosi múltiple no em frena

A Catalunya hi ha 1.200 joves menors de 35 anys afectats per esclerosi múltiple. En el marc del 25 de maig, Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) organitza activitats arreu del territori per solidaritzar-se amb les persones afectades i donar suport i visibilitat a una malaltia que afecta a molts joves. Mulla’t i participa!


L'esclerosi múltiple no em frena

Saps què és l’esclerosi múltiple?
L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica i és la segona causa de discapacitat neurològica en adults joves, després dels traumatismes. La malaltia afecta el cervell i la medul·la espinal. Les fibres nervioses estan envoltades i protegides per la mielina, una substància composta per proteïnes i greixos, que facilita la conducció dels impulsos nerviosos. Si la mielina és destruïda o malmesa, l'habilitat dels nervis per conduir els senyals des de i cap al cervell s'interromp, i aquest fet produeix l'aparició dels símptomes de la malaltia.

Les lesions d’aquesta malaltia es produeixen arreu del sistema nerviós central i es manifesten a diferents àrees: en la motora (debilitat i falta de control de les extremitats), o la sensitiva (falta de sensibilitat o sensibilitat alterada). També pot provocar trastorns visuals i problemes en les capacitats intel·lectuals. L’esclerosi múltiple no és una malaltia contagiosa, ni hereditària ni mortal.

Al portal de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) trobaràs l’apartat “Joves i esclerosi múltiple, connectats amb el futur” on hi ha dades, el diagnòstic i les principals preocupacions dels joves que pateixen la malaltia. A més, també hi ha una secció amb les accions de la FEM adreçades a joves amb esclerosi múltiple.

1 l 2 l 3 Mulla’t i corre!
La primera activitat que la FEM organitza amb motiu del Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple és una festa solidària al Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló el diumenge 22 de maig. Hi haurà curses de bicicletes, atlètiques i de patins i d’altres activitats per a tota la família, com rocòdrom, inflables o sessions d’spinning i zumba, entre d’altres. Trobareu tota la informació al web de la FEM. Ja us hi podeu apuntar, les inscripcions ja estan obertes!

Mulla’t per l’esclerosi múltiple!
Cada any la FEM convida a tothom a “mullar-se” en el sentit literal de la paraula, llançant-se a l’aigua de la piscina més propera en una altra festa solidària que ja és un clàssic dels estius a Catalunya. Enguany us podreu anar a remullar el dia 10 de juliol i hi podreu participar de dues maneres:

    1. Com a voluntari/ària: sensibilitzant els participants sobre els efectes de la malaltia, venent material de la campanya (tovalloles, samarretes, xancles i gorres), omplint diplomes de participació, dinamitzant la festa, motivant els participants perquè a les 12 del migdia tothom es llanci simultàniament a l’aigua, entre d’altres tasques.
      No es requereix cap preparació específica, la FEM proporciona la informació necessària a tothom qui vulgui participar. El temps de dedicació és d'unes 4-5 hores el dia que se celebra l'acte.
       
    2. Com a participant: només has d’anar a una de les 600 piscines que participen al Mulla't. Pots col·laborar-hi comprant el material de marxandatge que posen a la venda amb motiu de la campanya i que contribueix a finançar els serveis que ofereix la FEM. Aviat trobaràs la llista de piscines participants al web del Mulla't.


A banda d’aquests dos grans actes, el mateix dia 25 de maig se celebra una jornada de solidaritat a Lleida, Reus i Barcelona amb conferències, trobades i reunions, amb el lema “L’Esclerosi Múltiple no em frena”.