Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Lliga de Debat Universitària, ...
 
Dimarts, 14 de novembre de 2017

Lliga de Debat Universitària, l'art de convèncer amb l'oratòria

Si sou d'aquelles persones que us agrada escoltar i que us escoltin, debatre sobre qualsevol tema i no us espanta parlar en públic us proposem el següent repte: la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives. La Lliga és una bona oportunitat de posar en pràctica les vostres habilitats oratòries i parlar sobre temes d'actualitat. Si curseu una carrera universitària podeu apuntar-vos per equips a aquesta iniciativa fins al 24 de novembre.


Lliga de Debat Universitària, l'art de convèncer amb l'oratòria

Treball en equip, diàleg, expressió i respecte, aquests són els 4 pilars de la Lliga de Debat que la Xarxa Vives d’Universitats organitza des de fa 14 anys per a estudiants universitaris matriculats en el curs acadèmic d'alguna de les universitats de la Xarxa Vives. El concurs s’adreça als estudiants dels territoris de parla catalana (Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya).

El tema a debatre
En l'edició d'enguany, el tema del debat és “És Occident responsable del sorgiment de l'Estat Islàmic?”.

Composició d'equips i terminis per participar
La participació es fa per equips d’entre 2 i 5 estudiants de la mateixa universitat, i cada equip haurà d’estar representat per un capità o capitana o portaveu, que actuarà com a intermediari amb l'organització. Aquesta persona pot ser un alumne en actiu, un antic alumne, un professor o personal d'administració i serveis de la universitat.
Cada universitat només podrà inscriure un equip.
Un cop tingueu els equips fets, cal formalitzar la inscripció mitjançant un formulari al portal de la Xarxa Vives i la vostra universitat haurà de pagar la inscripció. Ja podeu començar a practicar per a la Lliga convencent la vostra universitat que ningú millor que vosaltres pot representar-la en aquest concurs!

Els terminis de la competició són els següents:
- Per confirmar la participació de la universitat: 24 de novembre de 2017.
- Per formalitzar la inscripció i el pagament: 1 de febrer de 2018.
- Per confirmar la composició de l’equip: 16 de març de 2018.

Funcionament dels debats
En els debats us enfrontareu 2 equips que defensareu posicions oposades: un equip estarà a favor i l’altre en contra del tema proposat.
Al llarg de la competició la posició que us toqui defensar la decidirà el jurat, per sorteig, 5 minuts abans del començament del debat. Disposareu d’uns minuts determinats per fer l’exposició inicial, les refutacions i les conclusions.

Haureu de buscar informació, construir i preparar discursos sobre el tema del debat que proposa l’organització. Caldrà que estigueu preparats i preparades per respondre preguntes i demostrar el domini que teniu sobre el tema.
Si us toca ser oradors o oradores, és important que tingueu facilitat de paraula, espontaneïtat, capacitat d’improvisació i autocontrol per dominar els nervis.
I si el vostre paper dins de l’equip rau en la investigació cal que tingueu paciència, capacitat d’abstracció i de síntesi i, sobretot, molt d’ordre.

El concurs es desenvolupa en 2 fases:
- la fase local, que es farà en cada universitat en el cas de la Lliga Universitària
- la fase final, que tindrà lloc a la Universitat Miguel Hernández d'Elx del 16 al 20 d'abril 2018

Premis
El millor equip, que serà escollit pels mateixos participants, rebrà un reconeixement. La decisió es farà pública en tots els casos en el marc de la final. Els premis són els següents:
- Equip campió: 2.500 €.
- Equip subcampió: 1.200 €.
- Millor orador/a: 300 €.

Què us sembla el repte? Creieu que podeu enfrontar-vos amb altres joves només parlant i sempre amb respecte? Podeu defensar un tema determinat encara que no hi estigueu d’acord? Apunteu-vos a la Lliga de Debat i demostreu que tot això és possible!