Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Lliga de Debat Universitària, ...
 
Dimarts, 13 de novembre de 2018

Lliga de Debat Universitària, oratòria per convèncer

Ara que s'han posat de moda els concursos d'oratòria entre joves, fins i tot a la televisió, la Xarxa Vives d'Universitats us proposa un repte per demostrar que domineu l'art de l'oratòria i que sabeu estar a favor o en contra d'un tema tan polèmic com la legalització de la gestació subrogada. Si sou d'aquelles persones que us agrada escoltar i que us escoltin, debatre sobre qualsevol tema i no us fa por parlar en públic, contacteu amb la vostra universitat per participar a la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives. Cada universitat té fins al 23 de novembre per confirmar la seva participació.


Lliga de Debat Universitària

Treball en equip, diàleg, expressió i respecte, aquests són els 4 pilars de la Lliga de Debat que la Xarxa Vives d’Universitats organitza des de fa 15 anys per a estudiants universitaris matriculats en el curs acadèmic d'alguna de les universitats de la Xarxa Vives. El concurs s’adreça als estudiants dels territoris de parla catalana (Franja de Ponent, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Andorra, Catalunya Nord i Sardenya).

El tema a debatre
En l'edició d'enguany, el tema del debat és “S'hauria de legalitzar la gestació subrogada?”.

Composició d'equips i terminis per participar
Cada universitat podrà inscriure un equip participant que haurà d’estar format per un mínim de 2 i un màxim de 5 persones d’aquesta universitat. Aquest equip haurà d’estar representat per un capità o portaveu, que actuarà com a intermediari amb l'organització. Aquesta persona pot ser un alumne en actiu, un antic alumne, un professor o personal d'administració i serveis de la universitat.
Ja podeu començar a practicar per a la Lliga convencent la vostra universitat que ningú millor que vosaltres pot representar-la en aquest concurs!

Els terminis de la competició són els següents:
- Per confirmar la participació de la universitat: 23 de novembre de 2018.
- Per formalitzar la inscripció i el pagament: 1 de febrer de 2019.
- Per confirmar la composició de l’equip: 8 de març de 2019.

Funcionament dels debats
En els debats us enfrontareu 2 equips que defensareu posicions oposades: un equip estarà a favor i l’altre en contra del tema proposat.
Al llarg de la competició la posició que us toqui defensar la decidirà el jurat, per sorteig, 5 minuts abans del començament del debat. Disposareu d’uns minuts determinats per fer l’exposició inicial, les refutacions i les conclusions.

Haureu de buscar informació, construir i preparar discursos sobre el tema del debat que proposa l’organització. Caldrà que estigueu preparats i preparades per respondre preguntes i demostrar el domini que teniu sobre el tema.

Si us toca ser oradors o oradores, és important que tingueu:
- facilitat de paraula
- espontaneïtat i capacitat d’improvisació
- autocontrol per dominar els nervis
- carisma i utilització correcta del llenguatge no verbal

I si el vostre paper dins de l’equip rau en la investigació cal que domineu:
- la capacitat de síntesi
- la cerca ràpida en fonts fiables
- els coneixements per a arxivar correctament les dades de la investigació

L'edició 2019 tindrà lloc a la Universitat Abat Oliba CEU de Barcelona del 8 a l'11 d'abril 2019. Algunes universitats poden organitzar lligues internes prèvies per escollir els membres del seu equip. Informeu-vos-en a la vostra universitat.

Premis
Es lliuraran els premis següents:
- Equip campió: 2.500 €.
- Equip subcampió: 1.200 €.
- Millor orador/a: 300 €.

Tots els membres dels equips participants a la fase final rebran un certificat de participació en la competició.

Què us sembla el repte? Creieu que podeu enfrontar-vos amb altres joves només parlant i sempre amb respecte? Podeu defensar un tema determinat encara que no hi estigueu d’acord? Apunteu-vos a la Lliga de Debat i demostreu que tot això és possible!