Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Necessites trobar un nou ...
 
Dimarts, 10 de juliol de 2018

Necessites trobar un nou allotjament?

Al setembre, amb el nou curs, moltes persones joves han d'allotjar-se en habitatges més propers als centres educatius. L'allotjament presenta opcions diverses per a necessitats diverses. Troba la teva!


Necessites trobar un nou allotjament?

Són molts els joves que decideixen canviar de llar quan comença el nou curs acadèmic per ser més a prop dels centres educatius. Les opcions són diverses: llogar un pis, una habitació, instal·lar-se en una residència d'estudiants, participar en un programa de convivència intergeneracional...

Llogar pis
Tant si vols llogar tot el pis com si busques una habitació, convé saber que, per exemple, la durada dels contractes d'arrendament és negociable, i que per defecte s’entén d’un any. El dia del venciment del contracte, o de qualsevol de les seves pròrrogues, es produeix una pròrroga obligatòria d’un any més, fins que arribis als tres anys, a no ser que amb trenta dies d’antelació a aquest venciment comuniquis la teva intenció de no renovar.

El preu del lloguer es pacta prèviament a signar el contracte i s'actualitza cada any en funció de l'Índex de Preus al Consum (IPC). També cal que sàpigues que la fiança -és a dir, la quantitat que els llogaters paguen a l'avançada per respondre dels danys causats a l'habitatge- és obligatòria i d'un mes. En aquest sentit, les parts podeu pactar qualsevol tipus de garantia addicional. A Jove.cat t'expliquem més detalls sobre:
contractes d'arrendament i
ajuts econòmics 

Compartir habitatge
Una altra opció és compartir habitatge, a través d'un lloguer parcial o d'un sotsarrendament o relloguer de l'habitatge. El lloguer parcial consisteix a llogar una part de l'habitatge a la persona que n'és propietària, amb la qual conviuràs.

El sotsarrendament és un contracte pel qual el llogater d'un habitatge en relloga una part a una altra persona. D'aquesta manera, coexisteixen dos contractes diferents: el que té l'arrendador amb l'inquilí i el que té l'inqulí amb una tercera persona. La llei només permet rellogar una part de l'habitatge i sempre que el propietari hagi donat el seu consentiment. Si el propietari no dona el seu consentiment al contracte de sotsarrendament, aquest no té cap validesa i el propietari té el dret de rescindir el contracte principal.

El nombre màxim de persones que poden viure a l'habitatge és el que estableix la cèdula d'habitabilitat; el propietari ha de lliurar una còpia a l'arrendatari en el moment de signar el contracte de lloguer.

Compartir-habitatge.net posa en contacte joves que volen llogar una habitació i propietaris que volen llogar parcialment el seu habitatge, o bé joves que tenen llogat un pis i volen sotsarrendar una habitació a un altre jove.

Allotjaments per a estudiants
Si has de marxar de casa durant una temporada, però no et convenç ni llogar ni compartir pis, pots instal·lar-te en una residència o en un col·legi major. Els col·legis majors acullen universitaris durant tot el curs i les residències d'estudiants permeten, per exemple, passar llargues estades disposant de pensió completa, o bé d'espais comuns perquè cadascú es cuini el menjar. A Jove.cat t'oferim un cercador de col·legis majors i residències d'estudiants a Catalunya. La Xanascat té dos albergs que també funcionen com a residència d'estudiants durant el curs a Girona i a Lleida.

Cercador d'allotjaments per a estudiants a Jove.cat
Xanascat

Experiències diferents
Programa Viure i Conviure de l’Ajuntament de Barcelona
Destinat a persones grans que es valen per si mateixes i que poden oferir una habitació, i a estudiants que tenen la residència habitual fora de Barcelona i necessiten habitatge mentre cursen estudis universitaris. Fomenta la solidaritat, el coneixement i l'ajuda mútua entre dues generacions.

Amics de la llar
Entitat social que posa en contacte persones grans que viuen soles amb joves estudiants majors de 20 anys que es desplacen a Barcelona per estudiar.