Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Mengem futur
 
Dijous, 29 de novembre de 2018

Mengem futur

Per aconseguir una alimentació suficient, nutritiva i segura, i que pugui fer front a la demanda creixent d’aliments a escala mundial, cal avançar cap a un sistema alimentari sostenible. La producció d’aliments que respecta el medi ambient fa que el que mengis sigui més nutritiu i saludable. A més a més, evita la contaminació de l’entorn i el maltractament animal i fomenta el desenvolupament sostenible.


Mengem Futur

Promoció de l’agricultura sostenible
La gestió adequada de l’agricultura, la silvicultura i la aqüicultura pot subministrar aliments nutritius per a tothom, protegint el medi ambient i alhora generant ingressos. Aquesta gestió sostenible només és possible en un sistema d’economia circular, basat en:
- la racionalització dels cicles de vida dels recursos i
- en maximitzar la utilitat i el valor dels productes, components i materials

Catalunya Circular és una plataforma per compartir bones pràctiques a l’hora d’afrontar la limitació dels recursos existents, que serveixin d’exemple a entitats o empreses, augmentant l’eficàcia en el seu ús i transformació.

ODS 2 a Catalunya
Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i  la millora de la nutrició, i promoure l'agricultura sostenible és el segon objectiu de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (ODS 2).

El passat mes d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alimentació, el CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) va presentar l’informe Mengem Futur. Analitza com ens proveïm d’aliments i com els consumim, i recomana:
- avançar cap a mètodes de producció alimentària més sostenibles i que es puguin adaptar als canvis globals, com la desforestació i el canvi climàtic.
- impulsar les dietes més saludables
- reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus
- vetllar perquè tothom pugui accedir a una alimentació en quantitat i qualitat suficient
- incentivar la recerca al sector agroalimentari

Malbaratament alimentari
Una tercera part de l’aliment que es produeix al món es malbarata. A Catalunya, el malbaratament a llars, comerços i restauració és aproximadament d’unes 260.000 tones anuals. Reduir les pèrdues i malbaratament alimentari (PMA) és imprescindible per avançar cap a un sistema alimentari segur i més sostenible.

Consum alimentari responsable
Sabem que les nostres inclinacions com a consumidors condicionen el sistema productiu. Si ets més exigent amb els productes alimentaris, contribueixes a reorientar el producte i fins i tot la forma de produir-lo. Informar-te millor sobre el que menges, ser més selectiu o selectiva com a consumidor i evitar el malbaratament té moltes implicacions positives, tant per a la teva salut com per a la sostenibilitat del sistema alimentari.