Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Youtubers en català
 
Dimarts, 30 de maig de 2017

Youtubers en català

Amb més de mil milions d’usuaris, Youtube s’ha convertit en la plataforma reina dels vídeos. És de fàcil accés, i tenir un canal per publicar-hi el que vulguem és ben senzill i gratuït. El fenomen dels youtubers està a l’ordre del dia i molts voleu convertir-ho en la vostra professió, però sabries dir-nos quants youtubers coneixes que publiquin vídeos en català?


Youtubers en català

YouTube és el gran calaix de sastre mundial de vídeos, on qualsevol cosa es pot convertir en viral en qüestió de minuts. Cada minut es pugen 72 hores de vídeo. Moltes empreses fan servir la plataforma per promocionar-se. Allà hi és tot el que et puguis imaginar, i també allò inimaginable, disponible en 76 idiomes. Crear un canal a Youtube és fàcil i ràpid, i amb les càmeres que portem tots a les butxaques, motxilles, etc., que ara es diuen mòbils, fàcilment creem i editem vídeos, fins i tot amb efectes, sense ser experts ni expertes en la matèria.

Però, entre publicar algun vídeo divertit i tenir coses per explicar o compartir fent servir el Youtube d’altaveu, hi ha una distància que és la que cobreixen els youtubers.

Ser youtuber no vol dir sempre sortir en els vídeos. No coneixem la cara de tots els youtubers, n’hi ha que capturen les pantalles dels seus ordinadors mentre juguen per compartir els seus trucs de vídeojocs. Una part important, però, sí que hi apareix i sembla que s’ho passi molt bé fent els vídeos. Però no us penseu que és tan fàcil tot plegat, hi ha una feina prèvia de preparació i una posterior d’edició, en la majoria dels casos. Són molts pocs els youtubers que es guanyen la vida amb els seus vídeos i han hagut de passar anys per anar guanyant seguidors i el reconeixement que inspiri confiança tant a la mateixa plataforma com a les marques comercials que els contracten. Ser youtuber no és difícil, però guanyar-s’hi la vida és molt més complicat.

Entre els youtubers de més èxit al món, amb milions de seguidors, no n’hi ha de catalans, però, tot i així, a Catalunya en tenim un grapat que fan servir el català en els seus canals. N’hi ha de tota mena: gamers, teatre, humor, recomanacions de llibres, tecnologia, fotografia, ensenyament, esports...

El portal Youtubers.cat té un recull de 152 canals de youtubers en català que hi ha a la plataforma de vídeos propietat de Google. Tots aquests canals els té distribuïts en dues llistes: actius i inactius (a partir de tres mesos d’inactivitat).

Entre el llistat de canals actius, us recomanem alguns d’aquells que més seguidors tenen a data d’avui. Els trobareu al llistat de sota.

 

N’hi ha molts més que podreu trobar al llistat del portal Youtubers.cat o remenant per la xarxa. Encara que per nombre de subscriptors o de visualitzacions no estiguin molt amunt als rànquings, hi ha molts canals interessants en català que podeu seguir per aprendre, divertir-vos o passar l’estona. Busqueu-los! Ah, i si decidiu fer-vos youtubers, animeu-vos a fer servir el català per explicar tot allò que us vingui de gust!