Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > 8M: Dia Internacional de les ...
 
Dilluns, 05 de març de 2018

8M: Dia Internacional de les Dones

Cada 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones i s’organitzen actes arreu del territori, alguns d’institucionals, però també una bona colla promoguts per tot tipus d'entitats i associacions. Des del Jove.cat ens hi sumem i us convidem a fer el mateix, allà on sigueu.


8 de març, Dia Internacional de les Dones 2018

El dia 8 de març és el Dia Internacional de les Dones i com cada any volem posar-hi un gran èmfasi. L’imaginari col·lectiu ens fa creure que hem assolit la igualtat de drets i oportunitats entre dones i homes, però la realitat és que no és així. I no només ens ho diuen les xifres sinó les vivències que dia rere dia vivim les dones d’arreu. Parlem del dia de les dones en plural perquè les dones som moltes, som diverses, de diferents edats, procedències, ètnies, classes socials i gustos. Amb vides, anhels i aspiracions diverses. Però ens condiciona el fet de ser dones, que se’ns llegeixi com a dones i haver estat socialitzades com a tal.

Enguany el 8 de març és un any excepcional, dones d’arreu del món s’estan organitzant per aturar el món. Les dones som quasi el 51% de la població i estem en una situació de desigualtat respecte l’altre 49%, que està en situació de privilegi. Si nosaltres, el 51%, ens aturem, el món s‘atura, perquè som més de la meitat de la població. Una meitat que assumeix jornades laborals que van més enllà de les remunerades, que segueix a casa encarregant-se moltes vegades de la cura dels fills i filles i de les tasques domèstiques.

Les dones joves no quedem exemptes d’aquestes desigualtats, la càrrega de cures, la diferència salarial, el sostre de vidre, la violència i l’assetjament sexual, etc. són coses que també les vivim diàriament. D’un temps ençà, els números es fixen també en les adolescents i joves, les quals ens confirmen que la desigualtat no entén d’edats i que patim també dia a dia assetjament i violència sexual, precarietat laboral, invisibilització en l’àmbit públic, etc.

La vaga feminista que tindrà lloc aquest 8 de març, fa una crida a les persones que hem estat socialitzades com a dones perquè ens aturem i perquè fem vaga de cures, laboral, de consum i estudiantil.

Cures
El treball domèstic i familiar està desigualment distribuït per raó de gènere entre la població jove. La persistència d’aquesta divisió sexual del treball dins l’àmbit domèstic és el que posa límits al canvi generacional que representa la millora del nivell educatiu de les joves. Aquesta desigual distribució del treball mercantil i domèstic explica les diferents situacions i patrons de conducta en altres àmbits, com la salut, l’oci o la participació.

Laboral
En general, les dones joves tendeixen a estar en una pitjor situació en el mercat de treball. Arran de la crisi econòmica actual, que s’ha centrat en sectors d’ocupació masculinitzats, la taxa d’atur femení s’ha situat per sota de la masculina per primera vegada en la història; i les noies, degut a la seva major formació, tendeixen a ocupar professions tècniques i professionals en major proporció que els nois. Tot i això, quan se superi la crisi és probable que l’atur femení torni a estar per sobre del masculí i, en qualsevol cas, les dones joves tenim una pitjor situació en el mercat de treball: més temporalitat, treball a temps parcial, treball a l’economia submergida, sobrequalificació, menys ingressos (no només de mitjana sinó també en una mateixa ocupació) i accés més difícil a les posicions directives (el “sostre de vidre”, malgrat les qualificacions més altes).

Consum
Per regla general, un producte adreçat a una dona és més car que el mateix adreçat a un home, és el que es coneix com la taxa rosa. Aquest sobrecost sempre l’hem d’assumir les dones només pel fet de ser-ho. Cal afegir que el món del comerç està força feminitzat i hi ha una explotació sistemàtica a les dones. Les dones som tractades com a objectes de consum i reclam, i la publicitat sexista encara està molt present.

Estudiantil
Tot i que el nivell d’estudis és superior en les noies que en els nois, la percepció general és que els nois són més llestos que les noies, encara que l’abandonament escolar el lideren els nois. Els continguts educatius invisibilitzen les dones quan estudiem història i és per això que hi ha aquesta creença. És en l’àmbit educatiu on es reprodueixen les desigualtats del sistema patriarcal i androcèntric tan present encara a la societat. I és en els estudis postobligatoris on l’especialització per raó de gènere pateix més segregació. Els rols i estereotips de gènere fan que les noies es decantin pels estudis en els àmbits de la salut i cures, ciències socials o humanitats, mentre que els homes cursen carreres de ciències, tècniques o mecànica. Això té repercussió en l’àmbit laboral perquè els llocs de treball que deriven dels estudis més cursats per homes són més reconeguts socialment que els cursats per dones, fet que deriva a la desigualtat salarial.

Violències
Les violències formen part de l’eix transversal al qual ens veiem abocades en el nostre dia a dia. Les violències masclistes també les anomenem en plural perquè en vivim en la majoria dels àmbits i moments de les nostres vides. Des de les violències més visibilitzades, com la física o la sexual, a les més normalitzades i per tant invisibilitzades, com la simbòlica, la institucional, l’econòmica etc. Les dones, pel sol fet de ser dones, ens veiem amenaçades diàriament per les múltiples violències que penalitzen la nostra feminitat.


Las campanyes d'enguany

Per tal de continuar superant desigualtats, injustícies i herències del passat, l'Institut Català de les Dones impulsa la campanya #Veusquenoveus, que té l'objectiu d'impulsar una visibilitat més justa i equilibrada de les dones als mitjans de comunicació.

Des de la Diputació de Barcelona també han impulsat la campanya Feeeemmiiiiinnismee!!, que té l'objectiu de mostrar com les dones, amb l’acció col·lectiva, les seves aportacions, l’avenç dels rols lliures d’estereotips i la unió, estant transformant i millorant la societat.

Pots fer servir els hashtags #veusquenoveus #FeminismeÉsFutur #DiaInternacionalDones #8deMarç #WomensDay2018 o #IWD2018 a les xarxes socials per participar en aquestes campanyes o en els diferents actes activament.


Actes arreu del territori
Trobem un gran ventall d’activitats que s’organitzen al territori que pretenen contribuir a fer palès el paper de les dones en la nostra societat: exposicions, actuacions musicals o actes esportius de tot tipus en són un bona mostra.

A banda dels actes institucionals arreu de Catalunya, hi ha molts ajuntaments, entitats, associacions, punts d'informació juvenil o oficines joves que organitzen activitats adreçades a tothom per commemorar aquest dia, i també moltes adreçades a joves. Te'n deixem una selecció, però informa't al teu municipi, perquè de ben segur que encara en trobaràs més: 

- Abrera: Concurs de fotografia "La dona i el treballa a Abrera"Curs de defensa personal femenina, deicisions que canvien la teva vida
- Arenys de Mar: Dia internacional de les Dones
- Balenyà: Acció de sensibilització als centres educatius d'educació secundària i Cinefòrum Jove, entre d'altres activitats per a totes les edats
- Barcelona: Dia Internacional de les Dones
- Barcelona (Casal de Joves Sagnier - Sant Gervasi): Exposició "Estimar-nos per transformar juntes", taller de bodypainting, xerrada sobre beques d'estudis tecnològics i científics per noies, taller de compreses de tela
- Barcelona (CIAJ - Ciutat Vella): Exposició: "Violència masclista en la parella: Desmuntem mites?"
- Barcelona (CC Cotxeres Borrell): Exposició a l'Espai Off, Còmics contra el masclisme
- Barcelona (Espai Jove La Fontana - Gràcia): Te n'adones? Activitats pel 8M
- Barcelona (Punt 7 - Punt d'Informació Juvenil d'Horta-Guinardó): Taller de Fanzine Feminista
- la Bisbal d'Empordà: Dia de la Dona Treballadora: La revolta de la carxofa
- Cabrils: Conferència a càrrec de l'actriu i escriptora Àngels Bassas
- Canovelles: Exposició Ell@s de la Kl@b i Exposició "Dones que ens cuiden"
- Cervera: Dia Internacional de les Dones
- Cornellà de Llobregat: Grafitti Dia de la Dona, les i els joves per la Igualtat i La dona a la diversitat: activitats de sensibilització amb joves sobre la igualtat d'oportunitats i drets d'homes i dones i col·lectiu LGTBIQ
- Esplugues de Llobregat: Taller Coneix-te, Exposició Jove "Dones del 36" i Punts temàtics a l'Espai Jove Remolí i a l'Oficina Jove d'Emancipació
- Gelida: Activitats per la igualtat
- Girona: Nom de dona!
- l'Hospitalet de Llobregat: Exposició Art en femení i més activitats al voltant del dia de la dona
- la Llagosta: Taller d'"stickers" per a joves i altres activitats per a totes les edats
- Lleida: Dia Internacional de les Dones
- Maçanet de la Selva: Penjada de cartells de temàtica feminista pel carrers del municipi i més activitats per a tothom
- Mataró: Master Class de tennis taula amb Gàlia Dvorak i programa d'activitats per a tothom
- Masquefa: Femme Fest i altres activitats reivindicatives
- Mont-roig del Camp: Pintada del mural "De camí a casa vull ser lliure, no valenta" i dinàmiques i activitats juvenils al voltant de la igualtat de gènere
- Montcada i Reixac: Pintada d'un mural per visibilitzar que el municipi és lliure de violències masclistes i concert feminista, a banda d'altres activitats commemoratives
- la Pobla de Claramunt: Elaboració i repartiment de llaços liles per part del Cau Jove
- el Prat de Llobregat: Dia Internacional de la Dona
- Riudellots de la Selva: Caminada a Sant Andreu Salou
- Rubí: Torre Basses té nom de noia i programa general de l'Ajuntament de Rubí
- Sabadell: Dia Internacional de les Dones
- Sant Boi de Llobregat: Dia Internacional de les Dones
- Salt: 1r concurs d'Instagram per a l'equitat de gènere
- Sant Cugat: Xerrada "Les joves i el seu empoderament. Per unes relacions igualitàries i saludables", entre d'altres activitats per a tots els públics
- Santa Coloma de Farners: Dia Internacional de les Dones
- Santa Cristina d'Aro: Taller de teatre de l'oprimit: Joves, Gènere i Identitat Sexual!
- Sant Quirze del Vallès: Exposició "Dones i literatura", exposició "Dones del Barri" i taller d'expressió artística a Canya Jove. A més, xerrades, teatre, concerts, exposicions, tallers, cinema... per a tothom!
- Tarragona: Dones defensores de drets humans a l'Espai Jove Kesse
- Tàrrega: On són les dones? Activitats de commemoració del Dia internacional de les Dones
- Teià: Calçotada de dones
- Terrassa: Cicles de vida: camins en igualtat?
- Torelló: Dia Internacional de les Dones
- Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant: Meditació en moviment per al igualtat, Entrega de premis del disseny de cartells per al 8 de març i Exposició de Cartells del concurs
- el Vendrell: Dia Internacional de les Dones
- Vic: Dia Internacional de les Dones
- Vilafranca del Penedès: Dia Internacional de les Dones
- Vilassar de Mar: Taller d'il·lustració feminista

 

Ja s’han acabat les excuses per no participar en els actes del 8 de març, no creus?