Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Internet més segura: sigues el ...
 
Dimarts, 07 de febrer de 2017

Internet més segura: sigues el canvi, per una Internet millor

Avui 7 de febrer és el Dia de la Internet més segura (Safer Internet Day, #SID) a tot el món. L’objectiu principal és promoure l’ús responsable i segur d’Internet i les noves tecnologies, especialment entre infants i adolescents. I vosaltres, voleu formar part del canvi?


Internet més segura: responsabilitat, respecte i seny

No us costa imaginar-vos la vostra vida sense Internet? Com podien els nostres pares o els nostres avis fer res, viure, sense Internet? Sembla impossible, oi? Ja no podem concebre el nostre dia a dia sense estar permanentment connectats. Internet ens permet comprar de tot i a qualsevol lloc del món, jugar, comunicar-nos amb coneguts i desconeguts, estudiar i aprendre tota mena de coses, escoltar música, conèixer gent nova, veure pel·lícules o la televisió en directe, entre moltes altres coses. Tot això ho podem fer amb un dispositiu que portem a la butxaca, des del sofà de casa nostra, des del cotxe, des de l’autobús o des de la feina. Quina comoditat, tot són facilitats!

Ara bé, tots aquests avantatges també tenen els seus riscos: virus als dispositius, ciberassetjament, publicació de material audiovisual sense permís, insults o amenaces als xats, suplantació de la nostra identitat digital a les xarxes socials, estafes en compres en línia, addicció al mòbil o als videojocs... T’has trobat mai en alguna d’aquestes situacions?

Sovint, les dades que tenim a l’abast mitjançant la xarxa i l’ús que en fem ens donen cert “poder”. Sense saber-ho o voler-ho podem causar perjudicis difícils de reparar en amistats o coneguts, i fins i tot a gent que ni tan sols coneixem. Alhora, les dades que nosaltres facilitem per Internet ens poden convertir en víctimes dels mateixos perjudicis o d’estafes i enganys. És per això que cal anar en compte amb les nostres dades i les de les altres persones. De la mateixa manera els dispositius que fem servir són vulnerables si no vigilem el que veiem, descarreguem o instal·lem. La responsabilitat i el respecte són factors bàsics perquè tothom pugui gaudir dels avantatges que ens ofereix Internet. En matèria de seguretat, no ho dubteu i trieu el seny abans que la rauxa, segur que us estalviareu uns quants maldecaps.

El Dia de la Internet més segura vol fer-nos veure que tots els avantatges que ens permeten les noves tecnologies es poden girar en contra nostra si no em fem un bon ús. És una celebració mundial amb activitats arreu del món i materials per a les escoles. Al web oficial del Safer Internet Day es poden trobar totes les activitats i esdeveniments previstos, així com vídeos i d'altres materials per a la celebració del SID 2017. Tota l'actualitat sobre aquest tema la podeu seguir a les xarxes socials a través de les etiquetes #SID2017 i #SaferInternetDay.

“Be the change: Unite for a better Internet”
El lema d’aquesta 14a edició del SID “Be the change: Unite for a better internet” (Sigues el canvi: per una Internet millor) vol conscienciar-nos a tots i totes a ser part del canvi i unir-nos per tenir una Internet millor i més segura.

Els organitzadors esperen aconseguir superar els bons resultats obtinguts en l'edició passada, on van participar més de 21.000 escoles d'arreu d'Europa i 19 millions i mig de persones.

Centre Interent Segura
Aquesta iniciativa de la Generalitat de Catalunya té l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància d’aplicar el seny i la precaució a l’hora de navegar per la xarxa i l’ús d’altres eines TIC. Al seu portal trobareu un apartat específic per a joves amb les normes bàsiques de seguretat (correu electrònic, sales de xat, xarxes socials, mòbils i tauletes, jocs en xarxa i aplicacions), les responsabilitats que tenen tots els usuaris d’Internet, una línia d’ajuda professional i gratuïta per resoldre problemes a la xarxa i recursos per millorar la seguretat (vídeos, jocs, guies, campanyes o aplicacions, entre d’altres recursos).