Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > eBiblio Catalunya, nou servei ...
 
Divendres, 07 d'agost de 2015

eBiblio Catalunya, nou servei públic de préstec de llibres digitals

Si t’agrada llegir en format electrònic i tens el carnet d’alguna de les biblioteques públiques catalanes ara tens a l’abast el nou servei eBiblio Catalunya. Segueix llegint, segur que t’interessa!


eBiblio Catalunya, nou servei públic de préstec de llibres digitals

Què és eBiblio Catalunya?
eBiblio Catalunya és una plataforma pública de préstec de llibres digitals que actualment té un catàleg amb més de 2.200 títols, de diferents gèneres i temàtiques, i que inclou llibres tant en català com en castellà. L’àmplia oferta inclou obres de ficció i no ficció per a adults, joves i infants amb una gran diversitat de temes: còmic, narrativa, poesia, teatre, ciències socials, desenvolupament personal, esports, informàtica, viatges, etc.

L’accés als continguts es pot fer mitjançant diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o “smartphones”. Al servei s’hi pot accedir des de la pàgina web de la iniciativa o bé descarregant l’aplicació eBiblio Catalunya, tant per a Android com per a iOS, a les corresponents botigues d’aplicacions.

Com funciona?
Tothom qui disposi de carnet d’una biblioteca pública d’arreu de Catalunya pot beneficiar-se d’aquesta iniciativa impulsada pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Si no tens el carnet pots demanar-lo directament a qualsevol biblioteca del Directori de biblioteques públiques. Allà t’informaran de com fer la sol·licitud i les condicions d’ús del carnet. Has de saber que per poder accedir a eBiblio el teu correu electrònic ha de figurar obligatòriament entre les dades que incloguis a la sol·licitud.

El número del teu carnet i una contrasenya o PIN serviran per identificar-te en l’accés al servei, ja sigui via web o aplicació. Un cop hagis entrat podràs navegar per la plataforma i veure els documents disponibles. Quan hagis triat el que t’interessa, prem el botó “Agafar en préstec” i el préstec s’efectuarà automàticament. Des d’aquest moment tindràs 21 dies per llegir el llibre que hagis escollit. En el cas que el document que t’interessi el tingui en préstec un altre usuari, podràs reservar-lo i rebràs un avís per correu electrònic per activar o rebutjar el préstec quan estigui disponible. Si t’interessa tindràs 48 hores per acceptar el préstec.

Si amb 21 dies no en tens prou per acabar-te el llibre podràs renovar el préstec una vegada, sempre que no l’hagin reservat altres usuaris.

Pots agafar en préstec un màxim de 2 documents electrònics de manera simultània, independentment del nombre d’exemplars que tinguis en préstec en altres suports.

Opcions de lectura
Hi ha 3 opcions de lectura:

- Reproducció en temps real ("streaming"): mitjançant qualsevol navegador del teu ordinador o dispositiu mòbil. Iniciant la sessió podràs llegir el llibre triat en directe, sense necessitat de descarregar-lo.

- Lectura Cloud: mitjançant l’aplicació. Et podràs baixar l’aplicació en 5 dispositius mòbils diferents. Un cop sincronitzats els documents que tens en préstec els podràs llegir sense necessitat de connexió a Internet.

- Mitjançant la descàrrega: per a ordinadors i lectors de llibres electrònics compatibles amb DRM d’Adobe. Hauràs de disposar d’un compte Adobe ID i instal·lar l’aplicació gratuïta Adobe Digital Editions. Amb aquest sistema podràs descarregar-te els llibres, transferir-los o accedir-hi en 6 dispositius diferents utilitzant el mateix compte d’Adobe ID.

Val a dir que aquesta iniciativa és complementària a tota l’oferta en suport paper que trobem a les biblioteques públiques. A més, és una bona manera d’evitar la descàrrega il·legal de continguts, que sempre va en perjudici dels autors.

Si no tens lectura per aquest estiu fes una ullada a aquesta plataforma i segur que en trobaràs alguna que t’interessi.