Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Reptes del Pla d'Actuació de Polítques de Joventut 2017-2020  > Repte 3: Aconseguir l’èxit en la transició domiciliària de les persones joves
 

Repte 3: Aconseguir l’èxit en la transició domiciliària de les persones joves

La millora de la taxa d’emancipació juvenil i la facilitació de l’accés a l’habitatge del col·lectiu jove és una prioritat.


Vídeo: Dades sobre pressupost i nombre d’actuacions relatives a 2017.

La millora de la taxa d’emancipació juvenil i la facilitació de l’accés a l’habitatge del col·lectiu jove és una de les prioritats del PAPJ 2017-2020.

Com a conseqüència de la crisi, el PAPJ: Horitzó 2016 va centrar gran part dels seus esforços a construir mesures i actuacions per promoure el manteniment de l’habitatge i evitar-ne la pèrdua a les persones joves, especialment aquelles en situació de més vulnerabilitat.

Aquest nou PAPJ, malgrat que segueix incorporant mesures i actuacions adreçades al col·lectiu jove en situació de més vulnerabilitat, posa també l’accent en la reorientació de mesures cap a l’impuls de l’accés a l’habitatge, i així ho deixarà palès el Pla territorial sectorial d’habitatge (PTSH), que es troba en procés d’elaboració.

A més a més, aquesta aposta pretén anar més enllà de la incorporació de mesures conjunturals, ja que preveu mesures de caràcter estructural orientades a l’increment del parc públic, que és un aspecte fonamental per poder incidir sobre la situació actual del mercat de l’habitatge. Entre aquestes mesures, cal destacar:

— La promoció pública d’habitatge de lloguer

— La construcció de nous habitatges socials

— L’ampliació de les tipologies de tinença

— La compra de pisos a entitats financeres

— L’augment del parc privat disponible

 

Així mateix, el PAPJ 2017-2020 també incorpora mesures immediates per facilitar l’accés del col·lectiu jove a l’habitatge, especialment en règim de lloguer. Això es farà a través d’un nou enfocament en els ajuts per al pagament de l’habitatge, amb un augment important dels recursos destinats a la població jove, ja que serà una prioritat dins de les convocatòries i a qui es destinarà el 30 % dels ajuts.

El PAPJ 2017-2020 també incorpora mesures i actuacions centrades en l’impuls de les noves formes d’accés i de tinença d’habitatge. Es pretén, d’una banda, promoure el coneixement i l’impuls des dels ens locals de les noves formes d’accés o de tinença de l’habitatge (compartir pis, masoveria, cooperatives en cessió d’ús, etc.). I, de l’altra, donar a conèixer al col·lectiu juvenil (i als professionals que treballen amb joves) aquestes formes d’accés i de tinença d’habitatge més flexibles.

En aquest sentit, un altre aspecte que inclou el PAPJ 2017-2020 que cal destacar és el desenvolupament de mesures per atendre millor les necessitats d’assessorament i d’intermediació de les persones joves en matèria d’habitatge arreu del territori. Aquest impuls implicarà també un reforç del treball conjunt entre totes les institucions que intervenen en l’àmbit de l’habitatge o que acompanyen joves i hi treballen, per garantir la coordinació i la complementarietat de la intervenció i afavorir el treball en xarxa.

Data d'actualització: 05.10.2018