Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Reptes del Pla d'Actuació de Polítques de Joventut 2017-2020  > Repte 5: Avançar cap a la corresponsabilitat, l’apoderament i la participació de les persones joves en l’àmbit col·lectiu
 

Repte 5: Avançar cap a la corresponsabilitat, l’apoderament i la participació de les persones joves en l’àmbit col·lectiu

L’aposta és avançar i aprofundir en un nou model d’administració relacional, que contribueixi a la corresponsabilitat, la participació i l’apoderament de les persones joves.


Vídeo: Dades sobre pressupost i nombre d’actuacions relatives a 2017.

El PAPJ 2017-2020 aposta per avançar i aprofundir en un nou model d’administració relacional, que contribueixi a la corresponsabilitat, la participació i l’apoderament de les persones joves.

Un aspecte fonamental per facilitar aquesta governança democràtica és la inclusió de noves eines de transparència i de rendició de comptes (a través de dades obertes, així com altres eines) en matèria de joventut, mesures que l’actual pla aborda. Facilitar la informació i l’accés a les dades és una condició prèvia, i necessària, per a la participació. 

A més a més, inclou altres mesures i actuacions orientades a promoure la creació de nous espais d’interlocució, de diàleg i de construcció conjunta que s’adeqüin als nous repertoris i formes de participació del col·lectiu jove i en què les persones joves tinguin capacitat d’incidència i puguin prendre-hi part com a subjectes actius, al mateix temps que les administracions aprenen a cedir espais de poder i de decisió.

El pla també inclou actuacions orientades a facilitar la corresponsabilitat, la participació i l’apoderament de les persones joves. Aquestes mesures hauran d’adaptar-se a l’heterogeneïtat del col·lectiu, per donar resposta a les diferents necessitats, punts de partida i perfils de joves. En aquest sentit, el PAPJ aposta per la posada en marxa d’itineraris participatius, que possibilitin la capacitació progressiva de tots els actors (joves i administració) en aquest procés de corresponsabilitat i apoderament.

Un altre aspecte que inclou el pla és la creació de programes, espais i eines per al foment de la participació entre els professionals que treballen amb joves. L’objectiu és facilitar instruments útils per al treball amb els joves i per a ells i promoure l’intercanvi d’experiències i experteses per generar aprenentatges conjunts.

En aquest sentit, una de les novetats que incorpora el PAPJ 2017-2020 és la voluntat d’articular la participació del col·lectiu jove amb el treball comunitari i els processos i l’acció comunitària desplegats en el territori. Això implicarà un reforç del treball conjunt entre els agents que impulsen els processos en l’àmbit comunitari i els professionals de joventut per promoure la coordinació i la comunicació, el treball en xarxa i el desplegament de projectes i programes de manera conjunta.

Data d'actualització: 05.10.2018