Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Aneguets lletjos, ovelles negres i altres bestioles rares.

entretuijo_diferents
Autor: duchesssa
No tot el jovent pot desenvolupar o disfrutar d’una vida plena i integrada en unes pautes de convivència o culturals que la nostra societat considera “normals”. Hi ha moltes persones que, per diverses raons, se senten “diferents” o els en fem sentir. Si és el teu cas, des d’aquí et fem costat i obrim una reflexió sobre aquest tema.

 Et fan sentir diferent?
No cal ser un “X-Men o X-Women” i desenvolupar estranys poders perquè la gent que t’envolta et faci sentir diferent. El cas més típic de discriminació és el que pateixen les persones homosexuals, però hi ha molts més casos de marginació o discriminació.

Et miren malament pel teu físic o la teva manera de vestir? És la teva raça, religió o nivell social un obstacle per ser acceptat? Una malaltia, una disminució física o psíquica és una barrera insalvable per sentir-se part, més enllà de les barreres arquitectòniques? Ets el centre de les bromes al teu institut? No deixis de lluitar, al teu voltant hi ha gent disposada a ajudar-te. Tot allò que aconsegueixes amb el teu esforç obrirà les portes a altres persones com tu.

Et sents diferent?
Tampoc no cal ser un superheroi/ïna amb superpoders per sentir-te diferent, per pensar que aquest món no és el teu món. No només ho sents, sinó que ho dius obertament: “sóc diferent”. 

Potser penses que no tens res en comú amb la resta de la gent i et sents sol@ i insegur@. Però això no et fa ni pitjor ni millor que la resta. No tots els valors de la societat convencional són valors a imitar. T’han de considerar una bestiola rara o un “friki” pel fet de donar auxili a una persona tirada al mig del carrer? Quanta gent passa pel seu costat sense mirar-la? Des de l’autoestima aprenem a respectar i a fer-nos respectar. Al cap i a la fi, tothom és únic i irrepetible. Potser hi ha més gent de la que et penses que és com tu...

Mai no has fet sentir diferent a algú?
És possible que no et sentis identificat amb cap dels dos grups anteriors i et consideris una persona molt normal. Però asseguraries que mai no has discriminat ningú o l’has fet sentir malament per algun fet diferenciador?

Ser diferent no és dolent però tractar a algú de forma despectiva sí que ho és. Un petit esforç per acceptar les altres persones tal com són no costa tant. Si vols canviar el món, no et calen accions espectaculars. Amb petits gestos com aquest també ajudes a construir un món millor.

Data d'actualització: 21.11.2016