Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Conviure / Inclusió social  > Guia per a mares i pares joves
 

Guia per a mares i pares joves

Guia per a mares i pares joves

Ésser jove i tenir fills. Aquests dos conceptes no són pas antagònics, encara que la dinàmica de la societat actual ho pugui fer creure. Avui dia tendim a viure amb pressa; la vida és cara; les feines per a joves, precàries, escasses i exigents; i el temps d'oci, amb amics o en parella, es valora com un guany de llibertat. I tanmateix, cada vegada hi ha més joves que es decideixen a tenir fills.

Si ets d'aquests, si ets un pare o una mare jove, o si vols ser-ho aviat, t'interessa l'aplec de recursos que t'oferim: tràmits, ajuts i serveis per a noves famílies i famílies nombroses, els drets laborals de què pots gaudir pel fet d'ésser mare o pare -o bé pel fet d'estar embarassada- i recursos, idees i reflexions per a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.


Tràmits, ajuts i drets

 • Tràmits quan neix un fill  
  Quan acabes d'ésser pare o mare, has de fer un seguit de tràmits amb les administracions perquè el teu fill esdevingui ciutadà de ple dret i perquè tu –exercint els teus drets– puguis fer ús dels serveis públics que tens a l'abast. Aquesta web de l'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat t'ofereix tota la informació pràctica que has de saber, les passes que has de fer i els papers que has de tenir per a estalviar-te maldecaps: la inscripció del teu fill o filla al registre civil, l'alta al padró municipal i al sistema sanitari i la sol·licitud del permís de maternitat de la mare i/o del pare. També hi trobaràs informació dels ajuts de la Generalitat per a les famílies amb infants, què et cal per a sol·licitar el títol de família nombrosa i un enllaç a l'Agència Tributària amb informació sobre els ajuts del govern espanyol a mares treballadores amb fills menors de tres anys.
 • Ajuts econòmics per a les famílies amb fills  
  Aquesta pàgina t'informa de les característiques d'aquests ajuts, quins hi ha i de quants diners parlem, els terminis de sol·licitud i la documentació que et cal. També hi trobaràs un telèfon per a consultes, i t'hi pots descarregar els impresos de les sol·licituds per a emplenar-les. Recorda que hi ha una prestació econòmica de caràcter universal per a famílies amb filles i fills de menys de tres anys i per a famílies nombroses o famílies monoparentals amb fills i filles menors de sis anys.
 • Permís de maternitat de la mare i/o del pare  
  Si acabes d'ésser mare o pare i treballes, tens dret a un permís de maternitat per a atendre la criatura durant un període determinat –després del naixement o bé per adopció o acolliment–, cobrant íntegrament el sou. El temps de repòs és de 16 setmanes ininterrompudes i, en cas de part múltiple, s'incrementa dues setmanes per fill. Les sis primeres setmanes de permís corresponen obligatòriament a la mare, i les altres deu es poden cedir al pare o compartir-les. Aquesta pàgina t'informa de les gestions que cal fer i la documentació necessària per a tramitar-la.
 • Drets laborals relacionats amb la maternitat i la paternitat  
  Informació sobre drets laborals relacionats amb la maternitat i la paternitat. Ho saps, que hi ha mesures protectores, regulades per llei, per a evitar riscs durant l'embaràs? I que tens dret a absentar-te de la feina per fer exàmens prenatals i per assistir a classes de preparació al part? Saps les diferents aplicacions del permís de maternitat, com te'l pots distribuir i en quines condicions? Que t'interessa gaudir d'una hora de permís per a lactància fins que el nadó tingui nou mesos? Ho saps, que el pare també hi té dret? Has pensat a demanar una reducció de jornada o una excedència per a tenir cura deI teu infant? La web inclou un enllaç a un document amb respostes a preguntes freqüents que t'ajudaran a organitzar-te per conciliar la vida familiar i laboral.
 • Permís de paternitat  

  A partir de mitjan 2007, si ets pare podràs gaudir d'un permís de quinze dies que, el el futur, ha d'arribar a quatre setmanes. L'objectiu de la mesura és afavorir la corresponsabilitat en les famílies. Aquest permís és compatible i independent del de maternitat, que té una durada de 16 setmanes.

 

Vida personal, familiar i laboral

Combinar satisfactòriament la feina amb la vida familiar i personal pot resultar complicat. Paga la pena d'informar-se'n i organitzar-se per a fer-ho tan compatible com es pugui. T'oferim informació sobre les possibilitats de conciliació que ofereixen les administracions i algun document per a reflexionar-hi.
 

Serveis per a les famílies

 • Catàleg de Serveis - Família  
  Accés als serveis que ofereix la Generalitat a les famílies, classificats per temes, i més recursos: informació sobre el dia internacional de les famílies, programa de formació per a pares i mares amb infants de menys de 3 anys ('Créixer amb tu'), guia de prestacions familiars, subvencions a entitats dins el programa de suport a les famílies, informació sobre la llei de suport a les famílies i tallers formatius per a pares i mares amb infants de 3 anys a 16 ('Aprendre amb tu').
 • Secretaria de Família  

  Organisme del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que desenvolupa i potencia les polítiques de protecció a les famílies. Una altra porta d'accés als serveis i programes de la Generalitat adreçats a les famílies, amb més recursos addicionals, com ara la Convenció dels Drets dels Infants, informació pràctica per a gaudir d'unes vacances en família i accés als altres organismes que depenen d'aquesta institució: Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), i Coordinació de serveis d'atenció als infants i adolescents amb disminució o risc de tenir-ne (CTIC).

 • Preinfant, web per a adolescents embarassades  
  Es tracta d'un portal que dona suport i una atenció individualitzada a noies embarassades d'entre 14 i 21 anys. Un equip de professionals atendrà les consultes que es plantegin sobre l’embaràs i la maternitat en joves. És un servei de l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), que compta amb el suport de la Secretaria de Famílies del Departament de Benestar Social i Família.
 • Famílies en xarxa  

  Recursos del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb informació sobre formació, lleure, entitats i suport per a mares, pares i famílies.

 
Data d'actualització: 02.05.2017