Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

A casa nostra hi ha massa gent sense sostre i cal posar-hi remei!

sense sostre
Llicència CC0 1.0 - Ben_Kerckx (Pixabay)
L’anglicisme homeless és ben conegut i gairebé tots i totes tenim una imatge mental de què significa: solem pensar en un ésser humà desheretat, que viu al carrer, potser amb quatre cartrons, qui sap si alcoholitzat... Però la realitat és molt més crua, perquè en l’anonimat de les nostres viles i ciutats hi ha força gent sense llar, gent amb qui compartim espais públics, sense que, a primer cop d’ull, endevinem el problema que tenen. Dit això, quines són les causes d’aquest fenomen? Quants sense sostre hi ha a Catalunya? I quins problemes de salut tenen, com aconsegueixen menjar o com és que no tenen amics ni família? Segueix llegint, perquè Arrels Fundació pensa que la millor manera d’actuar comença informant-se.

Què és i en quin àmbit treballa Arrels Fundació?
L’entitat Arrels Fundació actua, des del 1987, en el desenvolupament integral de les persones en risc d’exclusió social, sobretot en els casos de gent sense llar, gent que està al límit de la resistència física i/o psíquica. En el decurs d’aquests anys, Arrels Fundació ha atès més de 10.000 persones.

I els números són eloqüents: l’equip d’Arrels Fundació està format per 54 professionals, més de 400 persones voluntàries i gairebé 4.000 donants que fan possible dur a terme diferents programes d’actuació.

D’altra banda, el valor afegit d’Arrels Fundació és com aborda el problema, amb quina sensibilitat. S’acompanyen les persones sense llar des d’una òptica global -no només encarada al tema de l’habitatge- i això es fa des de tres àmbits: seguiment personalitzat, sensibilització ciutadana i denúncia de situacions injustes, alhora que s’aporten propostes de solució a les administracions i a la societat civil. I tot plegat, per transformar la societat mitjançant el compromís personal i comunitari.

Quina història de vida hi ha darrere d’una persona sense llar?

Cal que siguem curosos i curoses abans de pensar per què una persona acaba al carrer. Per això Arrels Fundació sosté el criteri de la Federació Europea d’Associacions que Treballen amb Persones sense Llar (FEANTSA). Utilitzant el concepte sense llar en comptes del de sense sostre, es posa l’èmfasi en aspectes familiars, assistencials, culturals i econòmics, que són la veritable cara dels fets.

I les causes del fenomen són complexes. Un divorci, la pèrdua de la feina, una malaltia, trastorns mentals i addiccions, la mort d’un ésser estimat, manca de formació... Cap d’aquests casos no desemboca forçosament en l’exclusió social, però l’encadenament de situacions podria ajudar-hi. A més a més, s’arriba al carrer després d’un procés i no pas d’un dia per l’altre. I, en qualsevol cas, en cada persona sense llar hi ha, per sobre de tot, una història de vida que cal entendre i atendre.

Què hi pots fer, des de la teva implicació personal?
De vegades hi ha fenòmens socials que mereixen la teva atenció, però sovint es tracta de problemes amb una magnitud que ultrapassa la teva capacitat d’acció. En aquesta línia, entitats com Arrels Fundació ajuden a vehicular la solidaritat entre els éssers humans. Perquè una platja és tots els grans de sorra que la componen, indispensables per al conjunt. Tens diverses maneres d’actuar contra l’exclusió social i de contribuir a millorar les condicions de vida de la gent sense llar.

Arrels Fundació et facilita el pas a l’acció, si el que vols és desenvolupar tasques de voluntariat. També pots fer donatius econòmics i difusió, o proporcionar roba i menjar. I, també, pots involucrar-hi el teu col·lectiu -entitat, empresa, la colla...- i, fins i tot, tens a l’abast un localitzador. Si coneixes algú en risc d’exclusió social i sense llar, fes-ho saber!

Data d'actualització: 28.12.2017