Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Enllaços relacionats

Matrimoni homosexual, tan normalitzat com ens pensem? 

Matrimoni homosexual, tan normalitzat com ens pensem? 
Som al segle XXI, però avui dia encara hi ha persones que no poden fer valdre els seus drets per la seva tendència sexual. Ens referim al matrimoni homosexual, un dret instaurat només en alguns països. A l’Entre tu i jo, fem un repàs de l’actualitat d’aquest tema.

El matrimoni homosexual és un fet ben normalitzat a Catalunya, però la realitat en altres indrets del món és força diferent.

Per exemple, només set dels membres de la Unió Europea han legalitzat el matrimoni entre dues persones del mateix sexe. Els Països Baixos van ser pioners (2001), seguits de Bèlgica, Noruega, Suècia, Portugal, Islàndia i l'Estat espanyol.

De totes maneres, segueixen els prejudicis, la discriminació i fins i tot els casos d’agressió. A més, fora d’aquests països, les parelles del mateix sexe no tenen reconeguts els mateixos drets que les altres, com és el cas de les adopcions de fills.

A Catalunya, hi ha hagut 367 casos de denúncies per discriminació o agressió a gais, lesbianes i transsexuals, segons dades del període 2010-2011 aportades pel Front per a l'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). Una xifra que significa un augment del 4,5% respecte a l’any anterior.

A escala mundial, en 80 països l'homosexualitat encara és il·legal. En 75 d'aquests es castiga amb penes de presó. Als 5 restants (el Iemen, l'Iran, l'Aràbia Saudita, Mauritània i el Sudan) es condemna a la pena de mort.

Aquest fet queda evidenciat al mapa de l’homofòbia al món fet per l’ILGA (Associació Internacional de Gais, Lesbianes, Bisexuals, Trans i Intersex). Encara hi ha molta feina a fer per aconseguir una societat igualitària a Europa, i més encara a escala mundial.

I tu, quines vies veus perquè aquest tema pugui normalitzar-se plenament arreu? Comenta’ns les teves idees al mur de la nostra pàgina de Facebook!

Data d'actualització: 15.12.2011