Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Les dones, #LliuresISensePor

Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
Cada 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. L’Institut Català de les Dones (ICD) posa de manifest el seu reconeixement de l’existència de les violències sexuals en tota la seva magnitud, així com la seva implicació facilitant recursos per combatre-les, a través de la Xarxa d'atenció i recuperació integral a les dones que pateixen violència masclista.

Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència envers les dones
Aquest dia commemorem la data en què es produí el violent assassinat de tres germanes, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana al 1960. Per al moviment popular i feminista d’aquest país centreamericà,  aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. Al 1981 aquest moviment va iniciar la commemoració amb una convocatòria anual i al 1999 l’Assemblea General de Nacions Unides va assumir la reivindicació.

Commemorem aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació.

Campanya de sensibilització
Enguany L'Institut Català de les Dones (ICD) posa en marxa la campanya de sensibilització "Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals. #LliuresISensePor" en el marc de la commemoració.

Com cada any es duen a terme diverses activitats de sensibilització arreu del territori per commemorar aquest dia. Pots informar-te'n a l'ajuntament o a les entitats del teu municipi, o a la teva Oficina Jove o Punt d'Informació Juvenil més proper.

Violències sexuals i joventut
Tot i els avenços en matèria d’igualtat de gènere que s’han aconseguit en les darreres dècades gràcies als feminismes i als moviments pels drets humans, investigacions recents continuen alertant de la persistència de discriminacions i desigualtats de gènere en diferents àmbits de la població jove. Les pautes de conducta i de relació entre joves continuen reproduint rols i estereotips de gènere, i les violències masclistes continuen existint i intoxicant les relacions juvenils.

Una de les formes més explícita és el cas de les violències sexuals, i tot i que les violacions són àmpliament rebutjades pel conjunt de la població, només responen a la punta de l’iceberg de les violències sexuals. Existeixen altres expressions de les violències sexuals, com l’assetjament sexual, que compten amb una alta tolerància social.

La negació a utilitzar el condó, la insistència per mantenir relacions sexuals, els “piropos”, la sextorsió, el sexpreading o d’altres formes intimidatòries de la llibertat sexual de les dones són formes d’agressions i abusos sovint poc percebudes tant pels joves que els exerceixen, com de les joves que els pateixen. A més, aspectes particularment sensibles en relació amb les violències sexuals són el fet que sovint es posi  en dubte la veracitat del relat de la víctima  i , d’altra banda, la pràctica habitual de responsabilitzar les dones de la violència que pateixen: “és que anava provocant”, “si dius que sí, ja no et pots tirar enrere”, “és culpa seva per enviar fotos sexis a qui no devia”, etc.

Un problema de tothom
La violència masclista no és un problema “de” les dones. Les agressions masclistes no són casos aïllats ni inevitables sinó que són fruit d’una societat masclista i amb desigualtats per raó de gènere que cal transformar.

Treballem tots i totes per garantir el dret de les dones a viure lliures de violències.

Data d'actualització: 20.11.2018