Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Conviure / Inclusió social  > Plantar cara a la violència  > Violència entre joves
 

Violència entre joves

Violència entre joves

Rebel·lió a les aules
La violència entre joves s'exerceix de maneres diverses; a vegades és més explícita i a vegades no tant, com si es tractés d'una guerra de baixa intensitat, més silenciosa però que fa tant o més mal. Es detecta més fàcilment la violència directa, com ara les batusses entre grups de joves o bé les pallisses de bandes. Però la de baixa intensitat, que sovint passa a les aules (en aquests casos s'anomena assetjament escolar o "bullying"), pot passar desapercebuda; els qui la sofreixen van aguantant, els qui la presencien van permetent i els qui l'exerceixen es van envalentint. Fins que ja és massa tard.

Que has viscut mai una situació com aquesta? A l'escola? A l'institut? Saps què vol dir sentir-se assetjat? Què es pot considerar assetjament?: La intimidació? Els insults? Les empentes? Els cops de puny? T'hi has trobat mai? Has presenciat mai l'assetjament o agressions cap a un company o companya? Què has fet i què podies haver fet?

El fet més característic és quan un individu o un grup se’n riu d’un altre. La víctima se sent trista, té por i no sol explicar quina situació està vivint per si de cas es donen represàlies o es tornen a repetir els episodis de violència. La resta, els que ho veuen, o bé fan costat a l’instigador (sembla una broma, fa gràcia) o bé opten per no dir res, no fos cas que els toqués també patir aquesta mena de situacions.

És així com el maltractament a les aules es nodreix del silenci general, des del de la víctima al de l’instigador, com de la gent que ho veu i no fa res.

Molts analistes han provat d'estudiar aquesta mena de violència, trobar-ne les causes i oferir-hi respostes o remeis, però encara hi ha molta feina per fer.

No callis, actua!
Si veus una situació de maltractament a classe o a l’escola, no et quedis parat. Actua! Explica la situació a qui puguis: mestre, amics, tutor... Només així es podran posar en marxa els mecanismes per aturar-lo.

A Jove.cat et volem oferir recursos perquè sàpigues detectar aquesta mena de violència i provar de posar-hi remei. Et direm amb qui pots parlar i on pots anar per denunciar, sense vergonya, les situacions de violència i maltractament, principalment d'assetjament escolar.

 • En cas de bullying truca al 116 111
 • Síndic de Greuges de Catalunya: el defensor dels joves  
  El Síndic de Greuges de Catalunya s'encarrega de defensar les persones quan no els han respectat els drets. En aquesta secció adreçada a joves de 12 anys a 18 pots donar-hi la teva opinió o presentar-hi una queixa perquè el síndic intervingui en una situació, en aquest cas de maltractament o de violència.
 • Prevenció i detecció de conductes d'odi i discriminació  

  El portal Família i Escola del Departament d'Ensenyament ofereix informació i recursos per saber què són les conductes d'odi i discriminació, com detectar-les i com fer-hi front.

 • Guia "Parlem de bullying"  

  Guia del Consell de la Joventut de Barcelona que tracta el tema de l'assetjament des de totes les vessants: víctima, observador/a i agressor/a.

 • AEPAE  

  Web de l'Associació Espanyola per a la Prevenció de l'Assetjament Escolar.

 • Informe "Jo a això no jugo", de Save The Children, sobre assetjament i ciberassetjament  

  Informe de l'ONG Save The Children que analitza l'assetjament i el ciberassetjament a l'Estat espanyol i que s'ha elaborat a partir de 21.878 entrevistes a estudiants d'entre 12 i 16 anys.

 • Programa 30 minuts (TV3): "Bullying"  

  Reportatge del programa "30 minuts" de TV3 dedicat al tema de l'assetjament escolar. El programa dóna veu tant a víctimes com a agressors i analitza les causes que motiven als agressors a fer la vida impossible als seus companys i les conseqüències que això comporta per a les víctimes. A més, destaca la iniciativa d'un institut de Barcelona per tallar d'arrel qualsevol indici d'assetjament.

 • #PDABullying  

  El Programa PDA (Prevenció – Detecció – Actuació) és una iniciativa global per donar resposta a tota la comunitat responent així a la necessitat de progressar en el abordatje del fenòmen del Bullying. En el seu web trobaràs un geolocalitzador de recursos.

 • Mediatk dels conflictes: Recursos educatius per a joves i docents  
  Lloc de trobada de joves i adults, d'alumnes i professors, en què el diàleg, l'opinió, les propostes i les experiències pròpies són el fil conductor per a resoldre conflictes i millorar la convivència. Pots consultar-hi els apartats 'La vostra xarxa', 'Trenca't el cap', 'Notícies', 'Recursos', 'Biblioteca virtual', 'Jocs', 'Documentació' i 'Audiovisuals'.
 • Associació "No al acoso escolar"  

  Entitat sense ànim de lucre, amb seu a Barcelona, que ofereix ajut i orientació a persones que pateixen o han patit assetjament escolar. Ofereix serveis d'assistència personal gratuïts amb professionals voluntaris (psicòlegs, advocats, educadors...) per aforntar i superar el problema de l'assetjament. A més, al seu web hi ha recursos com llibres, articles, llocs web o vídeos sobre "bullying".

 • El cas del lector compulsiu  
  Joc virtual interactiu en què has de posar tots els sentits per a resoldre diversos conflictes en un centre de secundària. Per jugar-hi, entra a l'institut i ja podràs començar a ajudar als teus companys en baralles, discussions i tensions. És basat en un joc d'Oriol Ripoll i l'ofereix el GREC (Grup de Recerca i Estudis dels Conflictes).
 • Violència: Tolerància zero  
  Projecte interactiu de l'Obra Social de la Fundació la Caixa que et convida a dir la teva contra de la violència i pel respecte a les persones: fes una crònica, inventa't un eslògan, crea una campanya.... També ofereix una mà de recursos didàctics per a saber més coses sobre les formes de violència que afecten les persones.
Data d'actualització: 10.07.2017