Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Aquest estiu fes el teu primer curtmetratge!

Aquest estiu fes el teu primer curtmetratge!
Ja és hora de deixar d’utilitzar la càmera del teu telèfon mòbil per fer selfies o fotos de menjars. Així que et proposem una idea divertida i més ambiciosa: fer amb ella el teu primer curtmetratge.

Segur que ets un devorador/a de continguts audiovisuals, així que aquesta vegada, per què no passar del costat dels espectadors al costat dels creadors?
No es tracta de competir o guanyar cap premi (encara que d’això ja en parlarem al final), sinó de passar-ho bé. Per fer un curtmetratge, a banda del teu enginy i creativitat, has de tenir en compte una sèrie de qüestions.

L’equip humà
Engrescar a amics o familiars serà una de les primeres coses que hauràs de fer. I repartir els rols de cadascú/una. No sols necessitaràs actors i actrius, sinó també ajudants per al procés de producció.

Una història que explicar
És a dir, el guió, l’argument que haurà de ser senzill i entenedor, sobretot si és la teva primera vegada.

L’escenari
Hauràs d’escollir el lloc on enregistraràs la teva pel·lícula, que podrà ser en un entorn interior o exterior. En funció del lloc escollit, potser necessitaràs de la col·laboració i del permís d’altres persones alienes al curtmetratge. Demana-ho amb simpatía i respecte, però posant-hi una mica de morro.

La càmera
Les càmeres de molts telèfons mòbils actuals tenen la qualitat suficient per gravar un curtmetratge permetent molt bones resolucions. Quanta més memòria base com memòria RAM tingui el teu telèfon millor ja que els fitxers resultants ocupen molt d’espai.

La qualitat del so és un dels punts febles de les gravacions amateurs. Si vols aconseguir un resultat més professional, pots utilitzar micròfons externs connectats al jack del telèfon.

Els imprevistos
Seria estrany que tot anés sobre rodes, sobretot si aquesta és la teva primera experiència. Sempre pot fallar quelcom en l’equip humà o en l’equip tècnic, així que hauràs d’estar preparat/da per a la improvisació i la resolució de problemes sobre la marxa.

La post-producció
El procés no s’acaba quan has acabat de gravar. És el moment d’editar les imatges,muntar les escenes, afinar el so…
A Internet trobaràs moltes aplicacions (algunes són gratuites) per editar els vídeos des del mateix telèfon amb una facilitat d’ús millor que la dels programes per a ordinadors.

Del teu telèfon al món
Per fi ha arribat el moment de donar a conèixer la teva creació. És el moment de pujar el teu curtmetratge a les plataformes de vídeo: YouTube, Vimeo, Dailymotion, etc.

I el guanyador/a és…
Què no! Ja hem dit que no es tractava d’entrar en cap competició, però, i si el teu curtmetratge ha quedat tant bé que decideixes presentar-lo a algun concurs?

Els festivals i concursos de curtmetratges realitzats amb el telèfon mòbil com Cinephone o NoTodoFilmFest són molt nombrosos. Prova de fer una recerca a les plataformes de vídeos o als cercadors amb la frases “festivals de curtmetratges amb el mòbil” “short film smartphone festivals) i trobaràs molts on participar, tant d’internacionals com d’àmbit més local. Podria ser que la Generalitat de Catalunya, el teu consell comarcal o el teu ajuntament fossin els següents en convocar-ne un!

Data d'actualització: 17.07.2017