Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Cultura
 

Col·leccionisme: dèria o afició?

Col•leccionisme: dèria o afició?
Autor: Terry McCombs
Des de ben petit/a tens l’impuls irrefrenable de recollir i guardar tot allò que et trobes i els teus pares estan a punt de patir un cobriment de cor cada cop que entren a la teva habitació? Tranquil/a, no pateixes la síndrome de Diògenes, ni cap altra malaltia, segurament ets un/a col·leccionista en potència. Còmics, vinils, sobres de sucre, plaques de cava... qualsevol objecte pot ser motiu per encetar una col·lecció.

Quan la passió venç la raó
Segurament ni tu mateix/a podries explicar per què col·lecciones algun objecte, simplement ho fas instintivament o per casualitat, però de sobte el desig de col·leccionar esdevé una necessitat i una addicció. Hi ha un punt d’ambició possessiva en aquest fet, el de tenir una col·lecció d’objectes que poques persones o ningú més tindrà. Sembla que el plaer de posseir pot ser tan gran com el plaer de cercar  i trobar les peces que et manquen.

Aquesta afició amaga virtuts com la paciència, la constància, el treball metòdic i l’organització. La feina d’investigació i recerca per trobar les peces et poden convertir, amb el pas del temps, en un expert en  la matèria i, de pas, fer que trobis nous amics que comparteixen gustos similars.
Ets dels que no paren fins que han completat una col·lecció o l’abandones quan trobes les primeres dificultats? Per norma general, quan més et costi completar una col·lecció més satisfet quedaràs quan l’hagis completat.

Un valor no tan sentimental
Probablement vas començar una col·lecció sense pensar-t’ho gaire i no ho vas fer pas per guanyar diners. Més aviat el contrari: començar una col·lecció t’haurà costat uns calerons. Per tant, moltes col·leccions només tenen un valor sentimental (encara que també puguin tenir el seu valor històric i documental en un món cada cop més virtual i digital).

Però hi ha altres objectes col·leccionables que sí poden tenir un gran valor econòmic. Les monedes i els segells en són una bona mostra, però n’hi ha d’altres que et sorprendran.
Sabies que una persona resident a França ha aconseguit vendre la seva col·lecció de videojocs? 6.500 títols, col·leccions complertes per a 22 sistemes i màquines diferents. Per quant ho ha venut? 999.999,99 euros. Encara es pot consultar a Ebay el catàleg de videojocs.

Del boca orella al món global
Ara tens al teu abast molts més recursos per completar les teves col·leccions. Fa pocs anys l’única manera de trobar peces per a una col·lecció era el boca orella i els mercats ambulants a l’aire lliure que tenien lloc als barris de les ciutats o les places municipals. Algunes d’aquestes aficions han crescut tant que han esdevingut grans fires internacionals com la Fira del Disc o la del Còmic.
Com en tots els àmbits de la vida, Internet ha obert tot un ventall de noves possibilitats als col·leccionistes i ha permès fer un salt des de l’àmbit local al món global. Qui sap si la peça que et manca es troba a Austràlia... però amb Internet, la pots aconseguir!
Portals especialitzats en col·leccionisme, webs d’anuncis classificats, Ebay, fòrums o xarxes socials són alguns dels nous recursos a la teva disposició.

I tu? També fas col·leccions? O bé en coneixes alguna de ben estranya d’algú del teu voltant? Explica’ns-ho al nostre Facebook

Data d'actualització: 18.07.2012