Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Cultura  > Fotografia
 

Un cel ple d’imatges

Un cel ple d’imatges
Hi va haver un moment en la història en que la fotografia era una afició minoritària. D’un temps ençà, gràcies als dispositius mòbils i el baix cost de fer una foto, un estrany “virus” ens ha envaït, arrossegant-nos a fer fotos gairebé de manera compulsiva. Però què cal fer després amb totes aquestes imatges? Com gestionar-les? Com organitzar-les?

Ens hem parat a pensar quantes fotos arribem a fer al dia? Segurament per a molts/es de nosaltres les fotos són el més valuós que portem en els nostres telèfons, a banda de l’agenda de contactes, és clar. Però la nostra creativitat i el ritme frenètic de producció de fotos amenaça amb rebentar en poc temps la capacitat de la memòria dels nostres dispositius.

Per alliberar-hi espai podem dur a terme la tediosa tasca de traspassar les imatges al nostre ordinador o a un disc dur extern, però ens caldrà trobar temps i ganes per fer-ho.

Els sistemes d’emmagatzematge en el núvol són una opció real a tenir en compte. Alguns dels avantatges són: l’automatització en segon pla d’algunes de les tasques (nosaltres no hem de fer res) i l’accés a les imatges des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc.

Què són els gestors de fotografies en el núvol?
Els sistemes d’emmagatzematge en línia, ja porten temps entre nosaltres i ens permeten guardar tot tipus d’arxius (Dropbox, ICloud, One Drive, Mega, etc). Aquesta dèria per la fotografia però, ha provocat l’aparició d’una subvarietat d’aquests sistemes d’emmagatzematge: els gestors de fotografies en el núvol. La diferència està en que els gestors de fotografies són sistemes específicament pensats i dedicats a la gestió, l’organització i l’emmagatzematge de fotografies.

Aquests gestors proporcionen diverses eines (cadascun té les seves pròpies) per organitzar les nostres col·leccions: creació d’àlbums i històries, aplicacions mòbils per gestionar moltes imatges al mateix temps, etiquetatge, suport per al format RAW, etc. Alguns d’aquests gestors són gratuïts i ofereixen espai il·limitat. La qualitat de les imatges guardades (nivell de compressió) és un altre dels factors a tenir en compte per escollir el nostre gestor. Fins i tot, els gestors que no són gratuïts ofereixen opcions sense haver de passar per caixa, però amb menys gigues de capacitat  d’emmagatzematge.

Al final d’aquest article us deixem un llistat dels principals gestors de fotografies en el núvol.

Alguns consells per organitzar el teu arxiu fotogràfic
Si no t’hi has trobat fins ara podria passar-te més endavant que, a l’hora de cercar una foto, et sigui gairebé impossible trobar-la en l’oceà immens del teu arxiu fotogràfic.

En el cas que guardis el teu material directament “a mà” sense l’ajuda de cap aplicació o gestor, anomena les teves fotos amb noms o abreviatures que siguin força intuïtives d’interpretar posteriorment. En nomenclatures de més d’una paraula, utilitza el guió baix i evita els espais en blanc. Crea carpetes subtemàtiques però sense desenvolupar excessivament l’arbre temàtic.

Si utilitzes algun gestor d’imatges, a banda de les anteriors recomanacions, també seria convenient etiquetar els arxius amb paraules clau o crear col·leccions. Les col·leccions permeten reunir imatges d’altres carpetes o d’altres discs durs. Com per exemple crear una col·lecció amb les teves fotos preferides.

Data d'actualització: 20.11.2015