Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Cultura  > Lletres
 

Compartir coneixement part I. Biblioteques digitals

Biblioteques digitals
Llicència CC0 - Myriams (Pixabay)
Tota la història i la saviesa de la humanitat està emmagatzemada en aquests bancs del coneixement anomenats biblioteques. Sabies que pots accedir a molts d’aquests documents sense sortir de casa i totalment de franc?

L’inexorable pas del temps pot provocar un deteriorament irreversible i posar en perill tot aquest coneixement acumulat durant segles.
Gràcies als avenços de les tecnologies es poden digitalitzar tots aquests documents en forma de col·leccions digitals.

L'objectiu de les col·leccions digitals és emmagatzemar, conservar, catalogar i oferir als usuaris informació en forma digital o digitalitzada, a partir dels documents existents, impresos audiovisuals o d'altres. Un pas més per assolir l’accés universal i legal a la cultura.

Aquestes són algunes de les col·leccions digitals més importants de biblioteques arreu del món, a les que pots accedir de forma gratuïta per Internet.

Properament publicarem la segona part d’aquest article dedicat als museus que també han digitalitzat i compartit les seves obres.


Repositoris digitals catalans

 • Memòria Digital de Catalunya  

  Repositori cooperatiu en accés obert que conté col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni. La col·lecció conté còpies digitals de fotografies, mapes, cartells, incunables, en total més de 3 milions relacionats de Catalunya.

 • Fons digitalitzats de la Biblioteca de Catalunya  

  Conté la col·lecció de fonts digitalitzats de la biblioteca i comprèn: Revistes i diaris, manuscrits i fons personals, llibres impresos, materials gràfics i música.

 • RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)  

  Repositori cooperatiu en accés obert que conté articles de revistes científiques, culturals i erudites catalanes.

 • XAC  

  Premsa digitalitzada dels arxius comarcals de Catalunya.

 • Cartoteca Digital de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya  

  Dipòsit de documents digitalitzats de la Cartoteca de Catalunya. Inclou documents cartogràfics i fotografies.
  El seu fons compta amb col·leccions de mapes, produïts per l'ICC, col·leccions de fotografia aèria, col·leccions fotogràfiques i col·leccions especials de mapes.

 • Calaix  

  Dipòsit digital que emmagatzema, preserva i facilita l'accés a material digitals del Departament de Cultura.
  Desenvolupat pel CESCA (Centre de Supercomputació de Catalunya), s'organitza en cinc comunitats (arqueologia, arquitectura, biblioteques, informació i comunicació, museus).

 • Memòria Personal  

  Base de dades sobre documentació escrita, relativa a escrits personals (dietaris, autobiografies, etc.), de Catalunya i dels altres territoris de parla catalana. Després d'anys de coneixement i treball a partir de fonts diverses i des de diferents àmbits -història, literatura, art o ciència-, se sap que Catalunya té, possiblement després d'Itàlia, una de les cultures europees més riques en aquest tipus de documentació.

 • TDX. Tesis Doctorals en Xarxa  

  Repositori cooperatiu que, en format digital, hostatja tesis doctorals llegides a les universitats catalanes i també a altres comunitats autònomes. És gestionat i coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i patrocinat per la Generalitat de Catalunya.
  El seu accés lliure permet la cerca del text complet, ja sigui per autor, director, títol, paraules clau, universitat, etc.

 • RECERCAT  

  Aquest repositori és impulsat per les universitats de Catalunya i la Biblioteca de Catalunya, gestionat i coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), patrocinat per la Generalitat de Catalunya i també compta amb la participació d'altres institucions catalanes.

 • Material docent en xarxa  

  És un repositori cooperatiu que conté materials i recursos digitals resultants de l'activitat docent que es porta a terme a les universitats membres. La finalitat d'MDX és augmentar la visibilitat i la difusió de la producció docent de les institucions participants, tot contribuint a la innovació educativa, d'una banda, i a l'accés lliure al coneixement, de l'altra.

 • UPCommons. Portal de Coneixement Obert de la UPC  

  Dipòsit institucional de la UPC recopila, gestiona, difon i preserva, en accés obert, la producció docent i de recerca de la UPC.

 • Dipòsit digital UB  

  El Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona és el repositori institucional que conté en format digital les publicacions en accés obert derivades de l'activitat docent, investigadora i institucional del professorat i d'altres membres de la comunitat universitària. Els documents d'aquest repositori també es recullen en els repositoris cooperatius de Catalunya segons el tipus de document: RECERCAT, Materials Docents en Xarxa (MDX) i Tesis Doctorals en Xarxa (TDX).

 • Dipòsit digital de documents UAB  

  Aquest repositori de la UAB, és l’eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional de la universitat alhora que recull documents digitals que formen part de les col·leccions de les biblioteques de la UAB o que les completen. Mostra una col·lecció organitzada, d’accés obert i interoperable. Aplega una gran diversitat pel que fa a suports, temàtica i tipologia de documents.

 • E-repositori UPF  

  El repositori institucional recull, difon i preserva la producció intel·lectual en format digital que resulta de l’activitat acadèmica i investigadora de la UPF, les revistes científiques i les publicacions institucionals. La seva finalitat és contribuir a augmentar l’impacte de la investigació feta a la UPF i preservar la memòria intel·lectual de la UPF.

 • O2: L'oberta en obert UOC  

  Repositori institucional de la UOC que recull la producció docent, de recerca i institucional. Els objectius són la difusió, preservació i accés obert de la producció científica.

 

Repositoris digitals mundials

 • Biblioteca Digital Mundial  

  Faraònic esforç de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i la UNESCO que conté importants materials fonamentals per entendre les cultures de tot el món, tot disponible de forma gratuïta i en una gran varietat d'idiomes.

 • Projecte Gutenberg  

  Aquesta és una de les iniciatives més importants que han sorgit per part de voluntaris a tot el món, els que han fet possible que tinguem accés a més de 20.000 llibres digitals, i més de 100.000 si considerem els webs afiliats al programa. Tots aquests llibres estan disponibles en gran quantitat de formats per a tot tipus de dispositius electrònics, on el millor és que no cal pagar absolutament res.

 • Wikisource  

  Projecte que sorgeix de la Fundació Wikimedia, aquí es concentren més de 100.000 textos de domini públic tots en format HTML.

 • Google Books  

  Google és molt més que un cercador a Internet. Disposa d’una gran varietat de serveis on line. Aquest és un d’ells i conté una de les bases de dades de llibres digitalitzats més gran que existeix, això gràcies als seus més de 10 milions de títols d'una gran quantitat d'institucions afiliades.

 • Open Library  

  Com a part d'Internet Archive, aquesta "biblioteca oberta" compta ja amb més d'un milió de llibres de literatura clàssica organitzats per temàtiques

 • Internet Archive  

  La gran majoria dels arxius d’Internet Archive són de domini públic, o amb llicències de tipus Creative Commons o altres llicències que permeten la seva distribució gratuïta.

 • International Children's Digital Library  

  És considerada la recopilació més gran de llibres digitalitzats per a nens. Ofereix accés a textos en una gran quantitat d'idiomes, i posseeix una gran quantitat de categories, que van des de llibres lúdics, d'activitats, fins a contes i lectures d’entreteniment.

 

Repositoris digitals espanyols

 • Biblioteca Nacional de España  

  500 anys d'història és el que podem trobar en un dels arxius digitals més importants d'Espanya, on se'ns permet consultar, descarregar o llegir una gran quantitat de documents, arxius, dibuixos, fotografies, mapes, gravats i molt més, tot de forma gratuïta.

 • Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes  

  Una de les més àmplies i amb més contingut al web, en ella trobarem una gran varietat de categories, com història, poesia, entre d'altres, sobretot pel que fa a literatura escrita en espanyol.

 • HISPANA  

  Recull col·leccions digitals d'arxius, biblioteques i museus, conforme la iniciativa d'Arxius Oberts, promogut per la Unió Europea, constitueix un agregador de continguts de les bases de dades de col·leccions digitals.

 • Portal de Archivos Españoles (PARES)  

  Iniciativa del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, que té com a objectiu donar difusió del Patrimoni Històric Documental Espanyol a través d'internet, ofereix accés a documents i imatges digitalitzades dels Arxius espanyols.

 • Biblioteca Virtual de Patrimonio Bibliográfico  

  Projecte del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport espanyol, que ens posa davant les col·leccions de manuscrits i llibres impresos que formen part del Patrimoni Històric Espanyol.

 • Biblioteca Digital del Real Jardín Botánico  

  Biblioteca de temàtica especialitzada en botànica. Tindrem a l'abast material científic i històric per a qui busqui major informació de les espècies vegetals.

 • Biblioteca Virtual de Prensa Histórica Española  

  Dona accés a un gran arxiu digital d'una gran varietat de diaris espanyols, on han col·laborat el Ministeri de Cultura, les comunitats autònomes, així com altres institucions.

 • Ciberoteca  

  Projecte de Fundació Bancaixa, on trobarem accés gratuït a 45.000 de textos literaris, científics i tècnics, a més que centenars de biblioteques virtuals estan afiliades per atorgar accés immediat a través d'aquesta plataforma, per això és coneguda com "La biblioteca de les biblioteques ".

 • Ciberoteca escolar  

  La Ciberoteca també disposa d’una secció dedicada als més joves amb tot tipus de recursos per als estudis i l’oci.

 • OpenLibra  

  Biblioteca lliure on line on trobarem una gran col·lecció de llibres i escrits de gran qualitat i de diverses temàtiques, on el millor de tot és la descàrrega i la consulta lliure.

 

Repositoris digitals europeus

 • Europeana  

  És un dels arxius digitals més importants d'Europa, ja que compta amb el suport dels diferents països de la Unió Europea, que són els encarregats de nodrir aquesta gran biblioteca amb mapes, pintures, llibres, pel·lícules i molts articles més.

 • British Library  

  La importància d'aquesta col·lecció rau en què va ser la primera que va fer ús de la tecnologia en forma massiva. Entre la seva col·lecció de milers de llibres, es troba el que possiblement sigui el més consultat del món: els manuscrits d'Alice in Wonderland (Alícia al país de les meravelles).

 • Cambridge Digital Library  

  La biblioteca digital de la Universitat de Cambridge ofereix 600 anys d'història reunits per primer cop en un sol lloc, això dins de l'enorme col·lecció d'una de les universitats més importants del món.

 • DDB (Deutsche Digitale Bibliothek)  
 • Gallica  

  Biblioteca digital de la Biblioteca Nacional de França, amb accés obert. Plataforma que s'ofereix amb cinc idiomes, dels quals, Francès, Anglès, Espanyol, Portuguès i Alemany.
  Ofereix 90.000 obres digitalitzades, 80.000 imatges i recursos sonors. Disposa de documents en anglès, italià, alemany, llatí o grec.

 • ICCU (Internet Cuturale: cataloghi e collezioni digitali delle biblioteche italiani)  

  Aquest repositori és la porta d'entrada al patrimoni de les biblioteques públiques i institucions culturals de prestigi italianes. Ofereix coneixements culturals a través de recursos multimèdia (rutes, exposicions, autors i obres, trajectòries 3D), dedicades a obres literàries, científiques, artístiques i musicals.

 

Repositoris digitals nordamericans

 • LOC (Library of Congress)  

  La Biblioteca del Congrés dels Estats Units hostatja les col·leccions més estranyes i que no es troben disponibles en cap altre lloc. Conté materials digitalitzats des del 1994.
  El portal és l'entrada a un tresor més ampli de fotografies digitalitzades, manuscrits, mapes, enregistraments sonors, pel·lícules i llibres. Proporciona accés a tothom que no pot anar físicament a Washington i, a la vegada, preservar aquells materials que són fràgils o rars.

 • Berkeley Library  

  Biblioteca Digital de la Universitat de Berkeley (Califòrnia), pionera en iniciatives de digitalització i accés públic. Aquesta biblioteca és un dels projectes més grans i amb major contingut al món. Entre les col·leccions més importants podem trobar llibres medievals, així com el Projecte per a la Herència Americana, únic en el seu tipus.

 • Harvard Library  

  Biblioteca de la Universitat de Harvard, una de les universitats més importants del món. També ha digitalitzat el seu patrimoni cultural, atorgant lliure accés a milers de fotografies històriques, fullets, manuscrits, llibres, partitures, mapes i altres materials únics que estan en poder de la universitat.

 • The New York Public Library  

  La Biblioteca Pública de Nova York és una de les col·leccions digitals recentment renovades, la qual ens ofereix més de 187.000 imatges de domini públic de fotografies, mapes, postals, gravats i escrits.

 • Canada 's Digital Collections  

  Projecte únic i dels més interessants, amb el que Canadà ha decidit reunir en un sol portal, els més de 600 projectes de digitalització endegats al país, una gran idea que ens dona accés a gairebé tot el patrimoni cultural, científic, literari i històric de Canadà.

 

Repositoris digitals Llatinoamericans

 • Digital Public Library of America (DPLA)  

  Projecte que neix amb la idea de recopilar els documents històrics més importants d'algunes de les biblioteques més importants del món.

 • Biblioteca Digital del Patrimonio Iberoamericano  

  Projecte de l'Associació de les Bibliotecas Nacionales de Iberoamérica (ABINIA), que té com a objectiu la creació d'un portal que permet l’accés lliure i gratuït al patrimoni cultural digital iberoamericà.

 • Repositorio Digital de la Comisión Económica para América Latina y el Caribe de las Naciones Unidas  

  Repositori que ens permet accedir a una gran quantitat de material on podrem trobar llibres, monografies, publicacions periòdiques, sèries i documents de projectes, investigacions, conferències i reunions, on un punt important és que s'actualitza de forma periòdica.

 • Gabriel García Márquez Archives  

  La Universitat de Texas ha digitalitzat l'arxiu del Nobel colombià i posa a disposició de qualsevol usuari de la xarxa desenes de milers de manuscrits, fotografies i altres documents.

 • Biblioteca Digital Mexicana (BDMX)  

  Aquí ens podem trobar una de les fonts més importants d'informació de la història de Mèxic, ja que es tracta d'un esforç conjunt de l'Arxiu General de la Nació, La Biblioteca Nacional d'Antropologia i Història, el Centre d'Estudis d'Història de Mèxic CEHM-Carso i el CONACULTA.

 • Catàleg de Llibres Electrònics de CONACULTA  

  El Consejo Nacional para la Cultura y las Artes de México (CONACULTA) ha digitalitzat gran part del seu patrimoni, on tindrem accés a llibres de consulta, divulgació, i de diverses temàtiques com Història, Arqueologia, Antropologia, Etnologia, Lingüística, entre moltes altres.

 • Colecciones Mexicanas  

  Una altra important iniciativa mexicana que arriba de la mà de la Biblioteca Nacional de Mèxic i de la Universitat Autònoma de Mèxic (UNAM), la qual reuneix la gran majoria dels projectes històrics del país, amb milers d'arxius documentals, fotogràfics, videogràfics, bibliogràfics.

 
Data d'actualització: 07.03.2018