Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Cultura  > Lletres
 

Llibres que canvien de mans

Llibres usats al Mercat de Sant Antoni
Els llibres circulen de mà en mà entre estudiants i amics, però també hi ha qui busca llibres usats perquè surten més econòmics o, tot el contrari, està disposat a pagar fortunes per llibres antics. A Catalunya hi ha desenes d'establiments especialitzats i mercats d'ocasió on es poden adquirir llibres de segona mà, i proliferen les iniciatives d'intercanvi de llibres com una alternativa de consum.

Tota mena de motivacions

Cada lector té les seves manies i els llibres de segona mà no són per a tots els públics. Hi ha qui no suporta llegir un llibre que tingui les pàgines doblegades pels marges o que contingui inscripcions d'antics propietaris. Però els llibres usats tenen molts adeptes, tant entre col·leccionistes d'exemplars rars com entre els qui cerquen èxits editorials recents a preus de saldo. Als mercats de llibres d'ocasió també hi ha qui compra manuals d'economia, llibres d'autoajuda o diccionaris pensant que son més barats, però que acaben sortint més cars que a les llibreries normals.

Fires i mercats d'ocasió

Els amants dels llibres de segona mà es troben a les fires i mercats d'ocasió, però a Catalunya hi ha desenes d'establiments especialitzats on s'hi troba una mica de tot: llibres antics, vells, usats, etcètera. Moltes disposen de web, però la majoria estan agrupades a Uniliber, una associació de professionals del llibre antic, vell, usat i exhaurit; o al Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya.

Els llibres circulen per Internet

Des de fa uns anys, el mercat de llibres d'ocasió també ha guanyat terreny a Internet. El 20% de les vendes a Amazon, la llibreria virtual més famosa del món, corresponen a llibres de segona mà. La majoria de llibreries de vell té una web pròpia i els llibres ja formen part dels portals de compra-venda com Ebay, Loquo o Todocolección.

Intercanviar llibres

També hi ha qui, per manca d'espai o per filosofia, considera que la millor biblioteca és aquella que fa circular els exemplars. Bookcrossing va néixer per evitar que els llibres passin anys acumulant pols en un prestatge particular.

Altres espais que faciliten l'intercanvi de llibres --i tota mena de productes-- a través d'Internet són Reutil o Volstens, portals que promouen el reciclatge i la reutilització a través d’anuncis oferint béns i serveis. Una altra iniciativa és Millor que nou, 100% vell, una campanya de l'Entitat de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per promoure i difondre la compra venda de productes usats, les botigues de segona mà i els mercats de vell.

Llegir llibres prestats

A Catalunya hi ha més de tres-centes biblioteques públiques i onze bibliobusos, que el 2006 tenien un fons documental global de nou milions de volums. Són accessibles a tothom, el préstec és gratuït i n'hi ha prou de fer-se un carnet de soci per poder disposar de llibres, CD's, pel.lícules i revistes durant uns quants dies. Si no estan disponibles,s'hi poden reservar les obres que ens interessin, i si no hem tingut temps d'acabar el llibre prestat, sempre podem demanar una prórroga del termini de devolució. El 95% de les biblioteques estan informatitzades i motles disposen de catàlegs de consulta en línia i ofereixen serveis a través de la xarxa.  

Donar llibres

Si ja no saps on guardar els llibres o simplement estàs cansat de veure sempre els mateixos títols a la teva llibreria, pots informar-te a les biblioteques sobre les iniciatives de reciclatge de llibres. Algunes potser es queden els teus exemplars directament, però la majoria t'adreçaran a institucions que sí que els voldran com ara Càritas, el Casal d'Infants del Raval o els Serveis d'Afers Penitenciaris, entre d'altres.


Data d'actualització: 07.12.2011