Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Cultura  > Lletres
 

Mare, vull ser escriptor/ra!

Mare, vull ser escriptor/ra!
Dedicar-te a escriure i viure de les teves lletres és possible? Dedicar-se professionalment al sector literari sempre ha estat complicat, però Internet obre nous camins, finestres i expectatives.

Potser fa temps que tens una obra escrita, marginada dins d’un calaix, o mai has deixat de donar-li voltes a la idea iniciar-te en el camp de la literatura, però no acabes de veure-ho clar. T’imagines anant amunt i avall amb els teus manuscrits sota el braç, d’editorial en editorial, o enviant les còpies per correu postal o electrònic, veient passar les setmanes sense cap resposta, i aquest panorama et fa tirar enrere.

Amb Internet s’obren noves vies d’exploració i nous canals de difusió, amb la immediatesa com a bandera. La xarxa permetrà donar un salt qualitatiu i quantitatiu en la difusió i venda de la teva obra, d’un mercat més local a un mercat global.

Gràcies a les plataformes d’autopublicació existents a Internet, l’edició i la publicació de llibres és molt més senzilla i, sobretot, més directa, al marge dels circuits i sistemes convencionals. Algunes són gratuïtes, d’altres ofereixen diversos serveis addicionals de pagament. Potser ara sí que ha arribat el moment de donar el gran salt.

Plataformes d’autopublicació

Amazon Kindle Direct Publishing és coneguda principalment com plataforma de venda de llibres electrònics (ebooks). Però sabies que també pots publicar el teu llibre? Només cal omplir un formulari i pujar el teu llibre. El servei és gratuït i els beneficis per l’autor/a oscil•len entre el 70 i el 35%, depenent del país.

Casa del Libro és una botiga de llibres tant presencial com on line. També disposa d’una plataforma d’autopublicació per a nous autors/es senzilla d’utilitzar. Un cop s’ha pujat l’obra, estarà disponible per a la venda en el web d’aquesta llibreria i altres llibreries on line. Els beneficis per l’autor/a són del 70%. La publicació bàsica és gratuïta, però també hi ha paquets de pagaments amb serveis addicionals.

Bubok t’ofereix, a banda de la publicació on line gratuïta del teu ebook, la publicació en format paper a preu ajustat. També disposa d’altres paquets de pagament, i els beneficis per l’autor/a són del 80%.

Lulu també t’ofereix, a banda de la publicació on line gratuïta del teu ebook, la creació del teu llibre en format paper amb molts models d’enquadernació. Els llibres es venen a diferents canals, tant físics, com digitals. Els beneficis dependran del format del llibre o del canal on s’ha venut el llibre.

Megustaescribirlibros és una plataforma només de pagament mitjançant diferents paquets.

BookTango ofereix com a gran element diferenciador el 100% dels beneficis per a l’autor/a. Els teus ebooks es posaran a la venda a les principals llibreries digitals. Pujar la teva obra a aquesta plataforma és de franc.


Altres recursos a tenir en compte

Pentian és una plataforma, no d’autopublicació, sinó de crowdfunding. Els escriptors
/res poden cercar una via de finançament alternativa, mitjançant els micropagaments d’altres persones.

Eines per crear els teus llibres digitals

Evidentment, també pots utilitzar les xarxes socials per difondre la teva obra: Facebook, Twitter, Google+, megustaescribir...

Recorda protegir els drets d’autor de la teva obra. Pots fer-ho, registrant-la al Registre de la propietat intel·lectual, o, si ho prefereixes, assignant-li una llicència lliure.

Data d'actualització: 02.06.2016