Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Economia  > Consum  > Comerç just
 

Comerç just

Potser has vist botigues on no hi ha les habituals grans marques de sucre o xocolata, en què el cafè procedeix d'una petita cooperativa de productors de Guatemala o els cereals vénen de l'altiplà bolivià. Probablement és una botiga de comerç just. Els preus solen ésser més elevats que no els del supermercat de la cantonada de casa, però, en canvi d'això, pots estar segur que els productors n'han obtingut un preu just.

El comerç just és una forma alternativa de comerç que mira d'aconseguir relacions comercials més equitables entre els països rics i els països pobres del planeta. Es basa en valors ètics i ambientals, en oposició als criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional. Actua d'acord amb els principis següents:

 • Preu just, és a dir, que cobreix el cost de producció dels articles.
 • Retribució digna del treball necessari per a produir-los.
 • Respecte dels drets humans i laborals.
 • Eradicació de l'explotació infantil.
 • Beneficis socials per a les comunitats productores.
 • Respecte al medi.

El consum de productes de comerç just, identificats degudament, contribueix a desenvolupar d'una manera sostenible els països productors del sud i a millorar-ne de les condicions comercials.

Les dues primeres botigues de comerç just de l'Estat espanyol van obrir l'any 1986. Actualment n'hi ha un centenar. Les vendes d'aquests productes no han parat de créixer, sobretot el cafè, el cacau, el te i el sucre. Això no obstant, el coneixement que té el públic general sobre el concepte o els productes del comerç just encara és limitat i aquest consum continua essent marginal.


Més informació

 • Coordinadora Estatal de Comerç Just  
  La Coordinadora Estatal de Comerç Just, creada per afavorir la comunicació entre les entitats que promouen el comerç just a l'estat espanyol, fomenta el debat sobre els criteris ètics en les pràctiques comercials, duu a terme accions d'informació i sensibilització i afavoreix la coordinació de les importacions i pràctiques comercials. En formen part 35 entitats, a les quals pots accedir des de la web.
 • Associació del Segell de Productes de Comerç Just  
  El Segell de Comerç Just és un distintiu de garantia amb l'objectiu d'afavorir el consum de productes de comerç just. Actualment més de 20 països fan servir aquest segell per certificar 17 gammes de productes. La web de l'associació conté una llista llarga de punts de venda de productes de comerç just, endreçat per ciutats.

Data d'actualització: 26.02.2013