Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Economia  > Consum  > Consum responsable
 

Consum responsable


Què és el consum responsable?

El consum de productes i serveis és un dels trets característics de totes les societats. Però la tendència al consum excessiu i inconscient té com a conseqüències que acumulem productes innecessaris, que degradem el medi i que impulsem una mena de comerç que no respecta les relacions equitables entre el nord i el sud.

Com a resposta individual o col·lectiva al consumisme desmesurat de les societats occidentals han nascut iniciatives ciutadanes que promouen un consum responsable i ètic basat en la sostenibilitat i en el respecte a la justícia social i el medi.

Consum responsable vol dir

 • Ésser conscient de les conseqüències ecològiques, econòmiques i socials de les nostres compres.
 • Saber què hi ha darrere dels productes que consumim.
 • Reflexionar abans d'adquirir qualsevol cosa i fer un ús racional dels serveis que tenim a disposició.
 • Comprar només quan ho necessitem.
 • Reciclar tant com puguem
 • Racionalitzar l'ús de l'aigua i l'electricitat domèstiques
 • Consumir productes de l'agricultura biològica.
 •  I regir-nos també per un criteri de proximitat: com més a prop s'hagi produït o elaborat el bé de consum, més fomentarem l'economia local i s'haurà fet servir menys energia contaminant per a fer-nos arribar el producte.
 • També en forma part practicar formes de turisme que no tinguin impacte negatiu en la societat receptora.

Aquestes són algunes de les bones pràctiques associades al consum responsable.

 • Guia per a un consum responsable  
  Secció del portal del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat on s'explica què és el consum responsable o sostenible i inclou l'enllaç cap a una guia editada per la Confederación Española de Cooperativas de Consumidors y Usuarios que vol ser un instrument útil sobre pautes i orientacions de consum responsable.
 • Revista Opcions  
  Aquesta revista editada pel CRIC ofereix a cada exemplar un dossier monogràfic informatiu sobre alguns productes habituals a les cases. Pastes, detergents, neveres, la llet, joguines, ordinadors, oli d'oliva, carn, vambes, pintures o llibres han estat alguns dels objectes d'estudi d'aquesta publicació. La revista també conté articles pràctics, formatius i de reflexió i debat.
 • 'Actúa. Consejos para una vida sostenible' Guia de consum responsable de Greenpeace (pdf)  
  Aquesta guia completa sobre consum responsable de Greenpeace –que es pot descarregar en format pdf– ofereix informació i consells per dur una vida sostenible. Hi ha recomanacions de consum i comportament a casa, a l'oficina i a l'escola, al jardí, a l'hora d'anar a comprar, al barri, a la carretera, a la platja...
 

Cooperatives de consum

Les cooperatives de consum són formades per grups de persones que s'organitzen per comprar col·lectivament amb criteris socials, ètics i respectuosos amb el medi. A Catalunya hi ha unes 20 cooperatives de consumidors, amb un nombre variable d'integrants que no sol passar de 50 famílies.

 • Ecoconsum.org  
  La Coordinadora Catalana d'Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics es constitueix com a referent dels grups de consumidors crítics i responsables de productes ecològics a Catalunya. Aquestes organitzacions apleguen consumidors compromesos amb una alimentació més sana i una producció agrària sostenible i respectuosa amb el medi, que no comprometi les generacions futures. Des de la web podem anar a les pàgines de les agrupacions de consumidors de Catalunya i també llegir-hi manifests i documents diversos.
 • Xarxa Catalana per la Compra Pública Ètica  
  La Xarxa Catalana per la Compra Pública Ètica és formada per administracions públiques que volen contribuir –mitjançant el consum i les compres que fan– a lluitar contra l'explotació laboral de treballadors dels països empobrits.
 • Xarxa de Consum Solidari  
  Associació que des de l'any 1996 treballa a Catalunya en l'àmbit del comerç just i el consum responsable. Toquen també l'àmbit de la cooperació al desenvolupament i a fomenten la sobirania alimentària. A més a més gestionen unes quantes botigues i cooperatives ecològiques i de comerç just.
 • Campanya Roba Neta  
  L'objectiu d'aquesta campanya és millorar les condicions laborals en el sector de la indústria tèxtil d'arreu del món per mitjà de la sensibilització i la mobilització dels consumidors que compren roba. És una campanya mundial promoguda per ONG i sindicats que treballen autònomament en l'àmbit local i s'uneixen per a algunes accions internacionals. A l'Estat espanyol, aquesta campanya la promou l'organització Setem.
 • Pam a pam  

  Pam a Pam és el mapa col·laboratiu de la ciutat de Barcelona que mostra punts de consum responsable i economia solidària, una iniciativa de SETEM per transformar la ciutat a partir de la teva cistella de la compra. El consum pot ser una eina de transformació social. Amb aquest mapa col·laboratiu es vol donar facilitat a la recerca d’alimentació ecològica, comerç just, roba sense explotació o banca ètica a prop de casa.

 
 
Data d'actualització: 15.01.2015