Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Bancs del Temps Escolar (BdTE)

Bancs del Temps Escolar (BdTE)
Autor/a: Associació Salut i Família
La societat civil ha estat sempre prou desperta per endegar iniciatives i projectes que facin front a les necessitats i problemes que sorgeixen en cada moment. Fruit d’aquesta capacitat per generar solucions són els Bancs de Temps Escolar

Una mica d’història
El 1998 es va crear a Barcelona el primer banc del temps (BdT). Actualment a Catalunya n’existeixen més de 32 que coordina l’Associació Salut i Família. Els BdT es basen en un intercanvi de coneixements o habilitats entre persones on la moneda de canvi no són els diners sinó el temps. Inspirada en aquesta idea, l’Associació Salut i Família porta els bancs del temps a les escoles amb els Bancs del Temps Escolar (BdTE).

Què són els BdTE
Poden introduir el concepte amb una pregunta clau: “Quines assignatures domines i quines són les que et costen més?” Es tracta doncs d’un programa educatiu per intercanviar coneixements i habilitats entre alumnes per tal de millorar els resultats acadèmics. Tu m’ensenyes aquell tema de “mates” que no entenc i jo t’ajudo amb l’anglès. Aquest intercanvi pot ser entre alumnes d’una mateixa classe o nivell acadèmic, però també entre joves diferents nivells acadèmics. L’intercanvi de coneixements i habilitats pot anar més enllà de l’àmbit acadèmic, com pot ser el lúdic, el cultural, etc.

Avantatges
Els podem considerar una eina de reforç que millora el rendiment escolar en la mesura que:

  • desenvolupen les habilitats comunicatives;
  • augmenten l’autoestima;
  • fomenten les relacions interpersonals i interculturals,
  • reforcen la implicació del professorat i les famílies.

A més a més, els BdTE també promouen valors essencials:

  • Incentiven la participació i col·laboració;
  • Potencien l’adopció de compromisos i el seu compliment;
  • Fomenten la iniciativa personal.


Els BdTE al teu centre escolar
Què et sembla la idea? Si la teva escola encara no participa en aquest programa, et proposem que l’expliquis a la teva família i els teus professors, segur que els interessarà. Ah! I tu ja pots començar escrivint una llista de les teves habilitats, tot allò en que ets un/a crack.

El teu centre escolar ja disposa d’un BdTE? T’agradaria que en disposés? Quines són les matèries que domines? Entra al nostre mur de Facebook i explica’ns-ho.

Data d'actualització: 03.10.2013