Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Que NO t’enganyin en la cerca de cursos!

Que NO t’enganyin en la cerca de cursos!
Autor: Francisco Osorio
Sovint sentim o escoltem la frase “tota crisi és una oportunitat”. Aquesta frase és molt discutible, però algunes persones sense cap escrúpol se la fan seva per aprofitar-se de les esperances i els somnis dels joves.

Aquests desaprensius inunden el món presencial i el món virtual d’ofertes falses o enganyoses en els sectors del treball, la formació i l’habitatge, precisament els tres eixos fonamentals en el desenvolupament del projecte de vida de les persones joves. És en el món virtual però, on es concentra la major part de l’activitat fraudulenta.

Les dades personals s’han convertit en objecte de desig, s’utilitzen amb fins publicitaris i, molts dels anuncis falsos, es publiquen únicament per recollir dades personals per a la seva venda posterior. Hi ha portals d’anuncis classificats que publiquen ofertes falses per tenir més visites i més ingressos per publicitat. Podem trobar aquests anuncis en qualsevol àmbit.

Cursos sota sospita
El sector de la formació tampoc no es lliura d’algunes pràctiques fraudulentes. Una de les males pràctiques és la de clonar els webs d’organismes o centres de formació reals, oferint i cobrant, per tant, cursos inexistents. Un altre “clàssic” és el del cursos de pagament per accedir a un lloc de treball. Can tenir en compte que en aquests moments la majoria de convocatòries d’oposicions estan bloquejades per les retallades de personal a les administracions i, per tant,un anunci d’un curs per preparar oposicions és poc fiable. Per això cal verificar que l’oferta prové d’un organisme oficial o amb una seu presencial.

No et tallis i denuncia!
Si ets víctima d’algun tipus d’anunci fraudulent, no dubtis a denunciar-ho tu mateix perquè així evitaràs que molts altres joves siguin víctimes del mateix engany. Pots adreçar-te a l’Agència Catalana del Consum, a les associacions de consumidors, i si la gravetat del frau s’escau, també al Mossos d’Esquadra. Davant de qualsevol dubte també pots trucar al 012.

Data d'actualització: 22.02.2018