Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Noves formes d’aprenentatge

Noves formes d’aprenentatge
Autor: CollegeDegrees360
En un món tan competitiu com l’actual estem obligats a formar-nos contínuament per no quedar-nos obsolets i poder trobar, mantenir o millorar el lloc de treball. Les noves tecnologies per una banda i les necessitats del sector social i empresarial per l’altra fan evolucionar el concepte de formació i sorgeixen noves formes d’aprenentatge: la formació professional dual, els MOOCs o el “blended learning” en són bons exemples.

La formació professional dual (FP dual)
Aquest és un clar exemple d’adaptació de la formació a les necessitats reals de la societat i del món del treball. Aquest model formatiu s’inspira en l’alemany i combina els estudis en el centre educatiu amb el treball en una empresa. Cobres un salari, o una beca-salari.
Els objectius són potenciar l’interès per l’FP, tenint en compte la manca de treballadors especialitzats, i que l’alumne assoleixi uns coneixements més reals, basats en la pràctica del treball i no tant en la teoria. Es recupera així la figura de l’aprenent que passa tant temps a l’empresa com a l’aula.
Catalunya ja ha dut a terme experiències pilot i vol donar l’embranzida definitiva a aquest tipus de formació durant els propers cursos.

Els MOOC (Massive Online Open Course)
Són cursos en línia de diversos àmbits i disciplines que ofereixen un amplíssim catàleg d’universitats arreu del món. La novetat no és que els cursos s’imparteixin en línia, sinó el concepte “educació oberta”, que proposa un ensenyament de qualitat i gratuït.
L’oferta de cursos és molt variada tant pel que fa als temes com a la seva durada. En la majoria de cursos no cal cap titulació específica i, en acabar el curs, s’expedeix a l’alumnat un certificat propi del centre universitari.
Amb aquesta forma d’aprenentatge podríem estar davant de l’embrió de la universitat del futur.

Blended Learning
És un sistema d’aprenentatge híbrid que combina classes presencials amb classes i activitats virtuals. L’aprenentatge semipresencial no és un concepte nou, la novetat està en que amb el “B-Learning” no hi ha un desequilibri tan gran com fins ara entre el nombre d’hores presencials i el d’hores virtuals ja que la major part de la formació es desenvolupa a distància o en línia. Un dels avantatges d’aquest sistema és que es potencia el ritme de treball de l’alumne i es disminueix l’índex d’abandonaments del curs.

Data d'actualització: 25.10.2016