Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Educació i formació  > Què pots fer quan acabis l'ESO?
 
Destaquem

Enllaços relacionats

Què pots fer quan acabis l'ESO?

Quan acabis l'ESO, tant si has obtingut el títol de graduat en Educació Secundària com si no, serà el moment de decidir si vols continuar estudiant o començar a treballar. Si vols estudiar, pots fer el batxillerat, cursar algun cicle formatiu o cercar un curs o taller de formació ocupacional per començar a aprendre i tastar una professió que t'interessi. Però si t'estimes més cercar feina, abans de posar-t'hi has de saber quines eines i mitjans tens a l'abast.


Opcions a l'acabar l'ESO

 • Batxillerat  
  El batxillerat dura dos cursos. Et servirà per a decidir si vols estudiar a la universitat o no i en què et vols especialitzar. Actualment n'hi ha tres: arts (via d'arts plàstiques, imatge i disseny i via d'arts escèniques, música i dansa), humanitats i ciències socials, i ciències i tecnologia. El batxillerat va coordinat amb els estudis posteriors, tant professionals com universitaris, i els continguts són reconeguts a l'entorn europeu i per accedir al món laboral.
 • Ensenyaments artístics  
  Si les manualitats i les arts són el teu fort, potser et ve de gust d'estudiar art dramàtic, arts plàstiques, disseny, dansa o música, per fruir-ne com a afecció o per dedicar-t'hi professionalment.
 • Ensenyaments d'esports  
  Si t'apassiona l'esport i t'hi vols dedicar professionalment, aquests estudis et preparen per ser tècnic o tècnic superior especialitzat en atletisme, busseig esportiu, esports de combat, esports d'hivern, futbol i futbol sala, esports de muntanya i escalada, basquetbol, espeleologia, esports eqüestres, esports de vela, handbol i salvament i socorrisme.
 • Formar-te per treballar  

  La formació professional inclou un conjunt d'ensenyaments que et qualifiquen per fer diverses professions. Els cicles formatius inclouen formació teòrica i pràctica. Al portal Catalunya Professional hi trobaràs tota l'oferta disponible.

 • Formació Professional dual  
  A diferència de la formació professional tradicional, el nou model de formació professional dual permet als alumnes compatibilitzar la formació als centres educatius amb la formació en entorns laborals reals, mitjançant un contracte o una beca.
 • Incorporar-te al món laboral
  Si vols començar a treballar et convidem a visitar la secció de feina de JOVE.CAT. Hi trobaràs recomanacions per a fer el teu currículum i la carta de presentació, idees per a cercar feina, la definició de conceptes bàsics com ara el salari, el contracte de treball o els teus drets; informació sobre beques i pràctiques laborals, un apartat de feines d'estiu i feina temporal i encara més recursos i informació d'utilitat.
 

Què pots fer si no has aprovat l'ESO?

Pensar que qui no aprova l'ESO té poques sortides professionals és una equivocació. Si tens més de 16 anys i no has aprovat l'ESO però tens ganes de continuar aprenent coses, pots preparar-te per a superar unes proves que et permetran accedir als cicles formatius o als ensenyaments artístics i d'esports. També pots acollir-te a un programa de qualificació professional inicial (PQPI), entrar en una casa o taller d'oficis o anar per feina amb un curs de formació ocupacional.

 

Si et sents perdut i no saps què fer...

Si vols saber quin ventall de possibilitats tens a l'abast per a orientar el teu futur professional després de l'ESO, et convé investigar, contrastar opinions, informacions, opcions... T'oferim uns quants recursos per a orientar-te a l'hora de triar un camí.

 
Data d'actualització: 03.04.2017