Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Esports
 

Un estiu amb bici

Un estiu amb bici
Si hi ha un mitjà de transport que sembla pensat per a l’estiu, aquest és la bicicleta. Ens dona autonomia i mobilitat, alhora que ens permet gaudir del paisatge, sentir la brisa a la nostra pell, tot arribant a indrets de difícil accés amb altres mitjans de transport.

Un mitjà de transport barat, net i totalment integrat al medi ambient que està canviant la forma de moure’s de la gent i que ha provocat que organismes i institucions es posin les piles creant rutes i infraestructures per a la mobilitat amb bici.


Calma total

Recordeu que esteu de vacances i tampoc es tracta d’anar contrarellotge. La calor apreta. És temps d’anar de “tranquis”, explorant i descobrint.
Google Maps us pot donar un cop de mà informant-vos de quina és la millor ruta per anar amb bicicleta fins la vostra destinació. A més, dona informació sobre el desnivell de la ruta (pujades i baixades). Aquest servei està disponible a molts països, però no a tots. Here Maps és una aplicació per a Android i IOS, que també us calcula rutes amb bici. I per sentir-se més segur/a, serà convenient tenir instal·lada l’aplicació Comobity. Aquesta app, disponible per a IOS i Android, permet que conductors, ciclistes i vianants alertin la resta d’usuaris de la seva presència i puguin prendre les mesures necessàries per a una conducció segura.

Rutes i carreteres per a ciclistes

Molts de vosaltres ja sabeu quan i on anireu aquestes vacances. Si encara no teniu ni idea, o teniu dubtes, us proporcionem algunes rutes i carreteres especialment pensades per fer cicloturisme.

Eurovelo pot ser el portal de capçalera que tot ciclista ha de tenir si s’ha de moure per Europa. Una xarxa de rutes ciclistes de 70.000 km que vol unir Europa amb 15 recorreguts de 46 països. Podeu consultar, tant la informació de les rutes finalitzades, com la d'aquelles que s’obriran en un futur.

A Alemanya, La Radschnellweg (RS1) és una autopista per a ciclistes, de 21 km entre Essen y Duisburg, que al 2020 connectarà 10 ciutats alemanyes.

Per moure’s per Londres, s’estan construint les Cycle Superhighways. Algunes d’elles ja estan en funcionament.

A Dinamarca, la Bike-Bahn és una carretera de 22 km que uneix Copenhague amb Albertslund. Dinamarca és un país ideal per practicar el cicloturisme a causa d’una orografia plana i la petita extensió del país. La Wikipedia us informa d’11 rutes que podeu fer.

No podem passar per alt el país paradís dels ciclistes: Holanda. Sabíeu que a Holanda hi ha més bicis que persones? Un país on la bici forma part d'una cultura i d'una forma de vida, pedalejar pels seus carrers o els seus camps plens de molins i tulipes és un plaer que un/a cicloturista ha de tastar alguna vegada, sí o sí. Benvinguts/des al país més bike-friendly del món.

Els veïns dels holandesos, els alemanys, també comparteixen la passió per la bici. Si la vostra destinació és Alemanya, no us perdeu la guia “Descobrir Alemanya amb bicicleta”. També us pot interessar el programa “Bett und Bike” (llit i bici) amb allotjaments econòmics dins les rutes cicloturistes alemanyes.

La ruta del Danubi és al ciclista, el que l’Everest a l’alpinista. 1.000 km de travessa per Alemanya, Àustria, Eslovàquia i Hongria.

En vacances, o qualsevol cap de setmana, sempre és un bon moment per fer cicloturisme tranquil per Catalunya i sortides en bici.

Si planegeu amb la vostra bici (o llogada) unes vacances arreu l’Estat espanyol, preneu nota d’aquestes rutes de cicloturisme.

Wikiloc és un portal col·laboratiu de rutes a l’aire lliure a peu i en bicicleta a Catalunya i arreu del món.

Ciutats amigues de les bicis

Preneu nota de quines són les ciutats  més bike-friendly del món on els ciutadans estan redescobrint els beneficis d'anar amb bici. Si la bici es el vostre mitjà de transport, us trobareu com un peix a l'aigua: Copenhague, Utretch, Amsterdam, Strasbourg, Malmö, Bordeus, Anvers, Ljubljana, Tokyo, Berlin, Barcelona, Viena, París, Sevilla, Munich, Nantes, Hamburg, Helsinki, Oslo i Montreal.

No, sense la meva bici

On aneu vosaltres, sempre va la vostra bici? Heu de viatjar amb avió? Si les respostes són afirmatives, us interessarà aquest vídeo de John Telleman on ens mostra com embalar la bici.
Si heu de viatjar amb cotxe i no disposeu de suport exterior per col·locar la bici, us serà d’utilitat conèixer sistemes alternatius per desar la bici al maleter del cotxe.

Podeu obtenir més informació a la secció de transport amb bicicleta de JOVE.CAT


Data d'actualització: 28.06.2018