Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Habitatge  > Comprar  > Hipoteca i altres despeses
 

Hipoteca i altres despeses

Quan decideixis de comprar un habitatge, has d'haver avaluat les teves possibilitats de satisfer les despeses d'adquisició i els tràmits per a formalitzar-la. Els experts recomanen que, per començar, tinguis prou estalvis per a cobrir el 20% del preu de l'habitatge i un 10% més per a pagar les despeses addicionals inicials.


Principals tràmits a l'hora de comprar un pis

Abans de signar el contracte o precontracte de compravenda, has de demanar al venedor una còpia de l'escriptura que l'acredita com a propietari del pis. També pots anar al Registre de la Propietat per comprovar-ho. Assegura't que l'habitatge està lliure de càrregues, que no té cap hipoteca pendent. Si n'hi ha, el propietari és el responsable de liquidar-les. Comprova, també, que no es trobi afectat per cap pla urbanístic.

 • Les arres: Per garantir la reserva del pis que vols comprar has d'avançar una quantitat de diners al propietari en concepte de fiança. El contracte d'arres penitencials us compromet a tots dos i preveu penalitzacions econòmiques en cas que alguna de les parts no compleixi el compromís.
 • El contracte i l'escriptura pública: És el document que et farà legalment propietari de l'habitatge; estableix els drets i les obligacions, tant del comprador com del venedor.
 • L'escriptura pública, davant notari, és l'acte que et converteix en propietari legal de l'habitatge.
 • El Registre de la Propietat: Quan hagis signat l'escriptura pública hauràs de liquidar els impostos corresponents i portar l'escriptura al Registre de la Propietat.
 

La hipoteca

Per a pagar l'import de l'habitatge hauràs de negociar un préstec amb una entitat financera. Un banc o una caixa d'estalvis et deixarà els diners que has de menester per pagar el pis i tu els hi aniràs tornant en quotes mensuals, amb un tipus d'interès prefixat fix, variable o mixt, durant tant temps com sigui necessari, que pot arribar a 25 anys, 30 o fins i tot 40.

 

Més informació

 • Principals tràmits a l'hora de comprar un pis  
  Les arres, el contracte, l'escriptura i el Registre de la Propietat a l'Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.
 • La hipoteca  
  Import, quota, amortització, interessos, comissions... Coneix el significat de tots aquestes conceptes en aquest apartat sobre finançament de la guia d'Habitatge Jove del Portal del Joves del Barcelonès.
 • Guia per a joves que volen comprar un pis  
  La Guia d'Habitatge Jove, molt completa i editada pel Portal dels Joves del Barcelonès, et resol tota mena de qüestions relacionades amb la compra d'un habitatge i, a més a més, t'ofereix un servei d'assessoria gratuïta i personalitzada.
 
Data d'actualització: 19.05.2017