Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Habitatge
 

Que NO t’enganyin en la cerca d'habitatge!

Que NO t’enganyin en la cerca d'habitatge!
Autor: Paco CT
Sovint sentim o escoltem la frase “tota crisi és una oportunitat”. Aquesta frase és molt discutible, però algunes persones sense cap escrúpol se la fan seva per aprofitar-se de les esperances i els somnis dels joves.

Aquests desaprensius inunden el món presencial i el món virtual d’ofertes falses o enganyoses en els sectors del treball, la formació i l’habitatge, precisament els tres eixos fonamentals en el desenvolupament del projecte de vida de les persones joves. És en el món virtual però, on es concentra la major part de l’activitat fraudulenta.

Les dades personals s’han convertit en objecte de desig, s’utilitzen amb fins publicitaris i, molts dels anuncis falsos, es publiquen únicament per recollir dades personals per a la seva venda posterior. Hi ha portals d’anuncis classificats que publiquen ofertes falses per tenir més visites i més ingressos per publicitat. Podem trobar aquests anuncis en qualsevol àmbit.

Pisos de lloguer fantasmes
El mercat de l’habitatge, sobretot de lloguer, també és víctima de pràctiques fraudulentes tan repetitives que es poden considerar “marca registrada”. T’oferim algunes pistes:

  • Desconfia dels “txollos” (relació qualitat-preu-zona).
  • Desconfia del correu electrònic o telèfon mòbil com a única forma de contacte.
  • Desconfia si el número de telèfon de contacte és de l’estranger.
  • Evita els anuncis amb número de telèfon de tarifa especial (905, 803, 806 o 807).
  • Desconfia de propietaris residents a una altra província o a l’estranger i que obliguen a realitzar molts dels tràmits a distància i de forma no presencial o mitjançant una empresa intermediària.
  • Desconfia dels anuncis de lloguer a molt bon preu per la necessitat de llogar-los urgentment per raons diverses.
  • Evita els pagaments per endavant.
  • Els anuncis passats pel traductor de Google són molt fàcils de detectar i amaguen anuncis falsos.
  • Verifica que el propietari del pis ho és realment.
  • Visita el pis personalment, no confiïs en les fotos que hagis vist per Internet.


No et tallis i denuncia!
Si ets víctima d’algun tipus d’anunci fraudulent, no dubtis a denunciar-ho tu mateix perquè així evitaràs que molts altres joves siguin víctimes del mateix engany. Pots adreçar-te a l’Agència Catalana del Consum, a les associacions de consumidors, i si la gravetat del frau s’escau, també al Mossos d’Esquadra. Davant de qualsevol dubte també pots trucar al 012.

Data d'actualització: 22.02.2018