Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Medi ambient  > Canvi climàtic
 

Canvi climàtic

Canvi climàtic? Escalfament del planeta originat per l'acció humana? Efecte hivernacle? Emissions de CO2? Clima extrem? Hiverns calorosos? Què en saps? Quines causes i quines conseqüències té tot plegat? I... què hi pots fer? Mira't aquesta pàgina i ho sabràs!

Per què ens hem de preocupar pel canvi climàtic?

Canvi climàtic
La norma del clima és i ha estat sempre la variabilitat. El clima depèn d'unes constants delicades com ara el camp gravitacional de la terra, els corrents marins o la influència de l'escalfament del sòl. Tot això té uns cicles mil·lenaris, i sempre n'hi ha hagut, de canvis climàtics. Els estadis de refredament o escalfament del planeta responen a uns cicles naturals del procés d'autoregulació tèrmica de la Terra. Actualment som en una època temperada que avança cap a l'escalfament. Després d'un escalfament sempre hi ha una glaciació. Una altra cosa és que l'acció dels éssers humans contribueixi a afavorir o a accelerar aquesta tendència natural fins al punt que cal organitzar-se per a plantar cara a aquests canvis i prendre una consciència activa sobre els efectes que tindran.
 

I tu, què hi pots fer?

Idees concretes per a no contribuir, o no contribuir tant, a l'escalfament del planeta.
 • ZeroCO2, iniciativa per a la cura del clima  
  ZeroCO2 és una iniciativa per a promoure l'acció immediata a fi de plantar cara al canvi climàtic des de tots els sectors de la societat. Hi trobaràs informació sobre el canvi climàtic, una calculadora d'emissions de CO2, idees per a reduir emissions a la llar i a l'oficina i fins i tot podràs comprar paquets de compensació d'emissions per Internet: en compres un i els diners es destinen a projectes d'eficiència energètica, energies renovables i captació de carboni a l'Amèrica Llatina. La iniciativa és de la Fundació Ecología y Desarrollo.
 • Cambio climático: qué puedes hacer tú  
  Un reguitzell de consells pràctics sobre accions que pots fer a casa, a la feina, amb l'ús dels transports i amb la climatització dels ambients; te'ls proposa l'ONG WWF/Adena.
 • Ecologia urbana: petjada ecològica  
  Qüestionari que et permet de calcular la teva petjada ecològica. Si l'omples tot tindràs una estimació de quanta superfície terrestre cal si es vol produir l'energia necessària per a mantenir el teu estil de vida.
 • Predicció del clima per a l'any 2050  
  T'interessa i et preocupa el canvi climàtic? Que tens un bon ordinador? Un grup d'investigadors de tot el món s'han unit per a fer models de simulació sobre el clima del futur, l'any 2050, per mitjà de la teleconnexió en xarxa dels ordinadors personals de gent de tot el món. Així simulen i concreten hipòtesis sobre el canvi climàtic. A casa nostra, l'acció és coordinada pel grup Catalunya, que forma part del projecte internacional Climate Prediction, una iniciativa de la Universitat d'Oxford i la Open University.
 • Vols que et porti? Puc venir amb tu?
 

Per a saber-ne més

Què causa l'escalfament del planeta? Què és l'efecte hivernacle? Et preocupa el forat de la capa d'ozó? Quines conseqüències té tot plegat? Quines alternatives hi ha perquè l'acció humana no tingui repercussions tan violentes? Què hi pots fer tu?
Tot seguit t'oferim un recull d'enllaços amb informació bàsica i també per a saber-ne més: del canvi climàtic, l'escalfament del planeta, les emissions de CO2, l'efecte hivernacle i el protocol de Kioto.
 • Medi Ambient: canvi climàtic  
  Informació del departament de Territori i Sostenibilitat sobre el canvi climàtic, i més enllaços a documents que n'informen i alhora proposen polítiques per a aturar l'escalfament de la Terra provocat per l'acció humana. Hi trobaràs la cronologia de la política internacional contra el canvi climàtic, el conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, el protocol de Kioto, l'estratègia catalana contra el canvi climàtic i més documents i entrades amb informació sobre la qüestió.
 • Acciónatura  
  ONG catalana que des de 1997 treballa en projectes de recuperació i conservació de la biodiversitat en diversos àmbits i desenvolupa iniciatives de sensibilització. Promou que la preservació dels valors naturals sigui compatible amb l’ús públic, l’aprofitament educatiu dels espais i l’ecoturisme.
 • WWF/Adena: canvi climàtic  
  Aquesta secció de la web de l'organització WWF/Adena t'explica què és el canvi climàtic; et parla de les causes, les conseqüències, la importància de l'eficiència i l'estalvi energètic, les energies renovables i el protocol de Kioto; i et posa al dia sobre l'abast del comerç d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. També inclou un apartat de qüestions i respostes freqüents.
 • Greenpeace: el protocol de Kioto  
  Efectes, causes i impactes del canvi climàtic accelerat per l'ésser humà i informació detallada del protocol de Kioto, acordat el 1997 i que va entrar en vigor l'any 2005. Què defensa aquest acord i què demana als governs i estats del món? Notícies, documentació, informació multimèdia i enllaços: tot ho trobaràs en aquest especial de l'ONG internacional Greenpeace.
 • Portal Sostenibilitat: canvi climàtic  
  Tot sobre el canvi climàtic en aquesta secció del portal de sostenibilitat de la Càtedra UNESCO de la Universitat Politècnica de Catalunya. Hi ha una introducció didàctica al canvi climàtic, a les causes i als efectes que té. A més, hi pots consultar un ampli recull d'enllaços relacionats, informes de referència, convenis i tractats, legislació que hi té a veure i bibliografia imprescindible.
 • Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya  
  Recerca impulsada i coordinada pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya i amb el suport de l'Institut d'Estudis Catalans. L'informe analitza periòdicament tota la informació produïda a Catalunya sobre l'escalfament planetari i l'eventual canvi del clima, i valora la informació elaborada arreu aplicable a Catalunya.
 • Meteocat  
  Si vols seguir minut a minut l'estat del temps i del clima a Catalunya, aquesta és la pàgina adient. Hi trobaràs el temps actual, la predicció, la climatologia i més informacions.
 • Sostenible: el canvi climàtic al centre de l'actualitat  
  Espai de la revista Sostenible dedicat íntegrament al canvi climàtic. S'hi apleguen notícies, articles d'opinió i dossiers especials. Et permet d'estar al dia de l'actualitat sobre els efectes i les causes de la intervenció humana en aquest canvi.
 
Data d'actualització: 08.03.2013