Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Enllaços relacionats

L’energia nuclear: el debat és al carrer

L’energia nuclear: el debat és al carrer
Degut al recent tsunami sofert al Japó, que va provocar una fuita radioactiva a la central de Fukushima, l‘energia nuclear està d’actualitat absoluta. Partidaris i detractors debaten de forma constant sobre la conveniència o no de continuar amb aquest model energètic. I tu, què en penses?

Tots hem sentit parlar de l’energia nuclear, dels seus avantatges i desavantatges. Però com funciona realment una central nuclear?

El funcionament d’una central nuclear s’assembla molt al d’una central tèrmica. La diferència és que, en comptes de generar el vapor a partir de la combustió del carbó, es fa a partir de la fissió dels nuclis d’urani al reactor nuclear. En trencar els nuclis atòmics d’aquest element, es genera una gran quantitat de calor que crea vapor d’aigua.

Primer de tot: extreure la calor del vapor

Per aquesta tasca, es fa servir un doble circuit tancat d’aigua: el primari, que fa circular aigua pesada a pressió pels canals de refrigeració, i el secundari, que genera el vapor intercanviant l’escalfament del sistema primari.

Fins aquí, tot perfecte. Si no fos perquè el combustible fet servir per generar aquesta fissió conté elements com l’Urani-235, de nucli molt inestable, que es pot trobar en quantitats mínimes a la natura, cosa per la qual se l’ha de sotmetre a un procés d’enriquiment.

L’emmagatzematge

Un cop s’ha fet servir, aquest material s’emmagatzema de forma segura i controlada, ja que està contaminat per elements radioactius altament perjudicials per al medi ambient i la salut, que poden trigar milers d’anys en desaparèixer.

A pesar de l’alt grau de seguretat de les centrals nuclears, el perill nuclear ve donat per un cas de fuita radioactiva, tal com ha succeït a la central de Fukushima després del tsunami que va afectar el país el passat 11 de març.

D’aquí que el debat s’hagi obert encara amb més força que mai. Volem energia barata, però quin cost ha de pagar el planeta?

Data d'actualització: 17.05.2011