Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Medi ambient  > Terra
 

Terra

La industrialització, la construcció, els residus que produïm i determinades pràctiques agrícoles malmeten i contaminen la terra, ja ho saps. Una part important dels residus són domèstics i tot sovint els llencem sense pensar on aniran a parar. Què en fas, d'aquestes deixalles? Saps que n'hi ha que contenen elements molt tòxics, que no desapareixen quan travessen la porta de casa? I que si no s'eliminen de manera adequada malmeten la terra? I que de la terra passen a l'aire i a l'aigua i finalment tornen a nosaltres i afecten els organismes de tots els éssers vius? I en vista d'això, què fem? Què hi podem fer? Entra-hi i ho sabràs, no costa pas tant...

Per què ens hem de preocupar pels residus que generem?

Terra
A Catalunya generem 500 quilos de residus domèstics sòlids per persona i any, que sumen uns 3 milions de tones anuals d'escombraries. Els envasos i embolcalls representen, actualment, el 60 % del volum i el 30 % del pes de les deixalles. A més a més, cada vegada ens desfem de més residus especialment contaminants com ara piles, dissolvents, pesticides o fluorescents, entre molts més. Si no ens esforcem a controlar el volum d'escombraries que produïm i a facilitar-ne una gestió adequada, esdevenim còmplices de la contaminació de la terra, contribuïm a posar en perill la nostra salut i els sistemes naturals i ens desentenem del futur de les properes generacions, perquè els efectes més greus de les terres contaminades es manifesten a llarg termini.
 

I tu, què hi pots fer?

Pots reduir significativament el volum de residus sòlids que generes si poses en pràctica l'anomenada cultura de les tres R: reducció, reutilització i reciclatge.En aquests enllaços trobaràs unes quantes idees i propostes que tens a l'abast.
 • Separació dels residus per a la recollida selectiva  
  Per què reciclem? De què serveix? Aquesta pàgina informa dels beneficis ambientals de separar i dipositar als espais adequats els residus de paper, vidre, plàstics, matèria orgànica, piles, medicaments i més deixalles. També s'hi explica com es tracta cadascun d'aquests residus.
 • Deixalleries  
  Les deixalleries són instal·lacions habilitades per a dipositar-hi determinats objectes i materials per als quals no hi ha cap sistema de recollida domiciliària ni contenidors específics al carrer, com ara fluorescents, pintures, olis, electrodomèstics, mòbils i ordinadors. A les deixalleries, els residus en bon estat se separen per a reutilitzar-los i aprofitar-los, i la resta es lliura als centres especials de gestió, on reben el tractament més adequat i menys perjudicial per al medi: desballestament o separació dels components contaminants abans de ser traslladats als abocadors o a les incineradores.
 • Jo ja reciclo, però no sé ben bé per què  
  Fins fa pocs anys posàvem totes les escombraries en un sol cubell i les llençàvem al mateix contenidor. Ara ens demanen que guardem i llencem separadament el vidre, el paper, la matèria orgànica, els envasos i les piles; que avisem perquè ens vinguin a buscar els trastos vells, que portem objectes a la deixalleria, que anem a comprar amb carretó o cabàs per estalviar bosses de plàstic i que vigilem que els productes siguin ecològics i no vagin gaire embolicats. Per què, tot això? La revista Opcions t'ho explica en aquest article.
 • Reducció del consum  
  S'ha calculat que per a proveir el consum mundial actual de forma sostenible caldria 1,2 vegades la superfície de la Terra. Aquest article de la revista Opcions explica per què el sistema basat en la societat de consum il·limitat és insostenible i et fa propostes per consumir menys.
 • Recicla amb el Retorna Tour!

  Saps que cadascú de nosaltres genera una mitjana diària de més d'un quilo i mig de residus? Que el còmput total en un any pot arribar als 582 kg? I que de tot això se'n recicla només el 25%? És hora d’actuar, coneix el Retorna Tour! I tu, com recicles?

 

Per a saber-ne més

 • Agència de Residus de Catalunya  
  L'Agència de Residus de Catalunya és un organisme públic amb competències sobre la majoria de residus que es generen a Catalunya, tant si són industrials, com municipals, sanitaris o agropecuaris. Entre els objectius de l'agència hi ha promoure actuacions per minimitzar els residus i la perillositat, fomentar la recollida selectiva, i recuperar espais i terrenys degradats per residus o contaminants. En aquesta pàgina, hi trobaràs informació sobre l'organisme i recursos pràctics.
 • Residus tòxics: la volta al món  
  Al món es generen grans quantitats de residus tòxics. La irresponsabilitat de les empreses que els produeixen i dels governs permet que es continuïn exportant als països pobres, on causen grans danys ambientals i de salut. Aquest article de la revista Opcions parla de la necessitat de bastir estratègies globals per a protegir tots els països dels efectes dels residus tòxics, de manera equitativa.
 • Causes i efectes de la contaminació del sòl  
  L'eliminació incorrecta dels residus, els abocaments incontrolats, l'emmagatzematge incorrecte de determinats productes o l'ús inadequat de pesticides o adobs són algunes de les causes de la contaminació del sòl. Els efectes: un risc real per a la salut pública i per als sistemes naturals. Entra i informa't de les causes, els efectes i les bones pràctiques per a evitar o minimitzar la contaminació del sòl.
 • Portal Sostenibilitat: tipus de residus i impacte ambiental  
  Monogràfic del portal de sostenibilitat de la Càtedra UNESCO de la Universitat Politècnica de Catalunya que t'ofereix informació exhaustiva sobre les diverses classes de residus que hi ha, a banda dels domèstics, i quin impacte ambiental tenen.
 
Data d'actualització: 07.03.2013