Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Participació i solidaritat  > Campanyes i accions solidàries
 

Campanyes i accions solidàries

Hi ha maneres de fer arribar el suport a qui més ho necessita o d'empènyer governs i institucions per promoure canvis polítics i socials; per exemple, participant en les campanyes i accions solidàries impulsades per ONG i moviments associatius.

 • Campanyes concretes: Hi ha campanyes esporàdiques que neixen arran de desastres naturals i emergències humanitàries (fam, terratrèmols, inundacions...) i pretenen recollir fons per ajudar urgentment els damnificats. Les campanyes de suport a les víctimes del tsunami del sud-est asiàtic o als afectats per terratrèmols com els de l'Iran van moure un suport molt important i són una mostra de l'impacte social d'aquestes accions.
 • Campanyes periòdiques: D'una altra banda, hi ha campanyes que tenen una periodicitat i una tradició i mobilitzen molta gent i moltes entitats. Exemples: les campanyes de recollida de joguines per Nadal, les caravanes solidàries amb el Sàhara, “Vacances en Pau”, colònies estiuenques d’infants sahrauís a casa de famílies catalanes, la iniciativa 'Mulla't per l'esclerosi múltiple' o les campanyes per dedicar el 0,5% de l'impost de la renda per a fins socials.
 • Campanyes de llarga durada: Finalment, hi ha iniciatives que tenen més continuïtat i una durada indefinida (n'hi ha, fins i tot, que es mantenen de fa anys). És el cas de les campanyes contra la pena de mort, a favor de l'anul·lació del deute extern, per a demanar condicions laborals dignes dels treballadors del tèxtil als països del sud, per a donar suport als refugiats palestins o per a fer arribar ajut humanitari a Cuba.
 • Formes de participació: Pots implicar-te en les propostes d'acció de les campanyes d'unes quantes maneres: signar i recollir signatures per a manifestos de protesta o fer reivindicacions als governs, assistir a actes i conferències, participar en manifestacions i concentracions, donar aliments, informar-te i sensibilitzar després les teves amistats o la teva família...
 • Ciberaccions: Dins aquest ventall de propostes també s'inclouen les ciberaccions. Consisteixen a enviar correus electrònics o adherir-se a manifestos en línia per pressionar governs i empreses amb un objectiu concret: demanar que s'anul·li una condemna de mort, que s'aprovi o es modifiqui una llei, exigir a una empresa farmacèutica que no posi entrebancs als medicaments bàsics per a països del sud, etc. Com més va, més ONG es decanten per aquestes accions. Però cal separar el gra de la palla i, abans de participar en qualsevol ciberacció, especialment les propostes que arriben per correu electrònic, convé verificar qui hi ha darrere de la iniciativa, quin ús es farà de la nostra adhesió i si podrem arribar a saber quan i com es presentaran les signatures electròniques recollides. Tot plegat per a no contribuir, sense voler, a donar suport a falses crides que no pretenen sinó arreplegar adreces de correu electrònic indiscriminadament amb un missatge commovedor.

Més informació

 • Reculls d'entitats
  En aquesta pàgina hi trobaràs reculls i censos d'organitzacions d'uns quants àmbits, i també portals d'Internet amb borses de voluntariat.
 • Federació Catalana d'ONG de Desenvolupament - FCONGD  
  La pàgina inclou un recull de campanyes que han fet ONG de tot Catalunya.
 • Xarxanet  
  Ofereix una àmplia secció de campanyes de d'uns quants àmbits: medi, cooperació, cultura, drets humans...
 • Guia Jove de Cooperació i Solidaritat  

  Aquesta guia, iniciativa de Barcelonès Jove (Consell Comarcal del Barcelonès), et dóna els recursos necessaris per implicar-te activament en estades de cooperació o voluntariat en països en vies de desenvolupament. T'informa de les possibilitats i dificultats de la cooperació en desenvolupament i respon a preguntes com què és la cooperació, quines diferències hi ha amb l’ajuda humanitària i què fer al tornar de l’estada.

 

Ciberactivisme

Les entitats següents tenen seccions específiques de ciberactivisme perquè des del teu ordinador puguis participar en les campanyes i accions que duen a terme.

 
Data d'actualització: 06.02.2015