Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut
 

Amb tots els sentits. La vista

Amb tots els sentits
Autor: Paul Stevenson
En principi la tecnologia està pensada per fer-nos-ho tot més fàcil, millorar la nostra qualitat de vida i, fins i tot, donar-nos plaer. Però fer-ne un ús inapropiat o abusiu pot tenir efectes perjudicials en la nostra salut: pèrdua de visió, d’oïda o altres conseqüències col·laterals. Fins on arriba la veritat i comença el mite o la llegenda urbana?

Els joves són els principals consumidors de tecnologia i ho són cada vegada més a una edat més primerenca. Des de la intimitat de la seva habitació o al bell mig del bullici del carrer, mitjançant l’ordinador o altres dispositius mòbils, absorbeixen constantment continguts audiovisuals castigant els sentits i el cervell amb un bombardeig sensorial difícil d’assimilar.

La nineta dels teus ulls
Així és com hauries de tractar els teus propis ulls. Pantalles de televisió, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes electròniques, llibres electrònics i videoconsoles, poden sotmetre els nostres ulls a una càrrega de treball excessiva. Quants d’aquests dispositius tens?, quantes hores hi passes davant? Utilitzes alguns d’aquests dispositius de forma simultània?

Danys reversibles o irreversibles?
S’ha parlat molt sobre l’impacte que les pantalles dels dispositius electrònics tenen en la nostra visió, la llum que desprenen i els seus efectes més o menys perniciosos. Si bé és cert que s’han fet estudis que indiquen que la llum blava d’aquests dispositius pot destruir cèl·lules oculars, són experiments que s’han fet in-vitro exposant directament aquestes cèl·lules durant 72 hores seguides.

Malgrat això, el doctor Andrés Picó, oftalmòleg de la Clínica Oftalmològica Barraquer de Barcelona i especialista en cirurgia refractiva, en declaracions a RAC1,envia un missatge tranquil·litzador: l’ús d’aquests dispositius no causa malalties greus però sí pot produir fatiga i cansament ocular. Maldecap, somnolència, sequedat i irritació dels ulls són altres efectes secundaris que es poden produir.
L’acumulació d’hores o les condicions no òptimes d’ús són les causes principals d’aquest cansament. No totes les pantalles produeixen la mateixa fatiga. L’ull quan mira de prop realitza més esforç que quan mira de lluny, per tant, les pantalles d’ordinador o televisió generen menys estrès que les del telèfons mòbils o les tauletes electròniques. Com més alta sigui la freqüència de refresc i la resolució de la imatge, menys cansament produeix.
Els símptomes derivats de la fatiga ocular es poden veure amplificats en persones amb defectes refractius (miopia, hipermetropia, estigmatisme).

Consells per combatre la fatiga visual

  • Descansar cada 30 minuts i fixar els ulls en punts allunyats uns minuts, de tant en tant
  • Evita els reflexos i llums directes sobre la pantalla
  • Davant una disminució de secreció llagrimall, parpellejar o bé usar llàgrimes artificials (sobretot en ambients amb aire condicionat)
  • Utilitza protectors de pantalla per a tauletes i mòbils específics per protegir la vista
  • Mirar de relaxar la vista abans que comencin els símptomes de fatiga (picor, sequedat als ulls...)
  • En el teu dia a dia inventa i crea espais i moments sense tecnologia
  • No iniciar als infants i els/les menors en tecnologia de petit format (mòbils o tauletes)


Ets dels prefereixen tenir una tauleta electrònica abans que un cotxe? Et consideres un “animal multipantalla”, fas un ús racional de la tecnologia? Entra al nostre mur de Facebook  o al Twitter i explica’ns què en penses.

Data d'actualització: 21.03.2014