Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut
 

Amb tots els sentits. L’oïda

Amb tots els sentits. L’oïda
Autora: Βethan
Molts de vosaltres sou fills/lles de l’anomenada “Generació Walkman”, els primers dispositius portàtils per escoltar música que els vostres pares i mares utilitzaven de joves. Vosaltres heu heretat aquest costum de la mà de l’avanç de la tecnologia i gaudiu de dispositius més petits, més còmodes i que us permeten fer moltes més coses en mobilitat alhora que escolteu música amb els “cascos”

La música és un plaer, desperta emocions i sensacions inexplicables amb paraules, però escoltar-la a volum molt alt (sobretot amb auriculars) i durant estones prolongades pot tenir efectes perjudicials per a l’oïda. Si no aneu amb compte, als cent anys, tots/tes calbs/calbes.... i als 40, tots/es sord/es.

Què diuen els metges?
Molts estudis i investigacions de diverses institucions mèdiques arreu del món coincideixen a dir que escoltar música a més de 89 decibels (dB) durant més de 60 minuts al dia pot causar sordera o altres lesions neurosensorials. Aquests estudis alerten també de l’augment de joves amb pèrdua d’audició derivada de la conducta d’escoltar música de forma prolongada i a volum alt.
Els símptomes poden trigar anys a manifestar-se i aparèixer de sobte. Alguns d’aquests símptomes són:

 • Problemes per seguir una conversa en grup o en entorns sorollosos.
 • Dificultat per parlar per telèfon.
 • Necessitat d’apujar el volum de la ràdio, televisió, etc.
 • Aparició d’”acúfens” (xiulet agut i persistent que pot afectar una orella o les dues).


Quins auriculars són menys perjudicials?
Hem de partir de la base que escoltar música amb els cascos, siguin del tipus que siguin, no és la forma ideal d’escoltar música si volem conservar l’oïda en perfectes condicions.

Fins fa poc, els auriculars més utilitzats eren els interns o intraurals ("earbuds” o “in-ear") amb forma de botó i que van allotjats directament dins de l’orella. El fet d’estar tan a prop del timpà, fa que aquests auriculars tinguin un major impacte acústic i siguin els més perjudicials. A més, com que no tenen un bon sistema d’aïllament de sorolls exteriors, obliguen l’usuari a apujar el volum.

Els externs o supraaurals, també coneguts com de diadema, són més escandalosos estèticament, més incòmodes i, últimament, s’han posat de moda (desconeixem si degut a una major conscienciació sobre el problema de la sordera). Com que estan més allunyats del timpà són menys perjudicials que els interns. A més, aquests auriculars ofereixen un major aïllament dels sorolls exteriors, la qual cosa permet que no haguem d’apujar tant el volum del dispositiu.

Consells per minimitzar riscos
Si malgrat tot el que hem dit, ets dels o les que no es treuen els “cascos” ni per anar a la dutxa et donem alguns consells:

 • Utilitza pròtesis protectores com les dels disc jockeys (només si uses auriculars externs).
 • Compra auriculars d’impedància alta (a major impedància, menor potència i menors danys).
 • Compra dispositius amb el volum limitat de fàbrica.
 • Els auriculars amb cancel·lació de sorolls possibiliten no haver d’apujar tant el volum.
 • Fes- te audiometries periòdicament.
 • Com més qualitat tinguin els auriculars, menys alt n’hauràs de posar el volum.
 • Si escoltes música a “tota pastilla”, no passis de mitja hora.
 • No passis dels 90 dB i sota cap concepte escoltis música a 100 dB o més. Tampoc no és convenient passar més de 90 minuts diaris escoltant música si utilitzes auriculars.
 • Es recomana utilitzar els reproductors a un 60% del volum com a màxim, durant una hora com a màxim per sessió (60-60).


És moment de fer un pensament
Els reproductors portàtils poden arribar a una potència de 115 dB, que és el so equivalent al soroll produït per una motoserra, un martell hidràulic o un avió enlairant-se. Però aquests reproductors no són l’únic factor de risc en els hàbits d’oci dels joves. Els nous sistemes de so dels cinemes (surround), les discoteques, els concerts de rock també poden matxucar les nostres orelles si s’utilitzen amb freqüència.

Si no vols patir aquests problemes típics d’edats més avançades 30 anys abans de quan toca, si no  vols canviar els auriculars pels audífons, cal fer un ús responsable dels reproductors de música.

Quantes hores al dia escoltes música amb els auriculars?, al cotxe poses el reproductor a “tota pastilla? No creus que això sigui un problema real? Entra al nostre mur de Facebook  o al Twitter i explica’ns què en penses.

Data d'actualització: 05.05.2014