Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Temes  > Salut  > Drogues i addiccions  > Alcohol
 

Alcohol


Vols dir que ho saps tot?

Benestar, diversió, amics, sexe... La imatge social i publicitària associada a l'alcohol sovint és agradable i optimista. Però ho saps, que consumir massa alcohol és tòxic per al cos? I que pot crear-te addicció i dependència, com l'heroïna o la cocaïna? N'ets conscient, que el consum d'alcohol va relacionat amb accidents de trànsit, baralles, pèrdua de control i disfuncions sexuals?

El consum lúdic d'alcohol i d'altres drogues (cannabis, speed, pastilles diverses, cocaïna) habitualment es fa en companyia, sobretot amb amics i amigues. El seu ús de vegades serveix per a desinhibir-se i pot ajudar a socialitzar-se, però no seria correcte deixar-se endur per la pressió de grup i consumir allò que de veritat no es vol consumir, o abandonar-se a les quantitats que no es desitgin. Com que totes les drogues, les legals i les il·legals, són de fàcil accés i ningú no te n'explica res sobre els seus efectes, a curt i llarg termini, seria desitjable que abans de consumir res ens prenguéssim la molèstia de conèixer-les una mica.

El consum d'alcohol és un producte molt arrelat al nostre poble, gaudeix d'una permissivitat que xoca amb els nombrosos efectes negatius que provoca a la nostra societat. Malgrat el perjudici que el seu consum pot provocar no hi ha pràcticament cap celebració on no aparegui.

 

Beus poc o massa?

Alcohol

Alguna vegada t'has aturat a pensar quant alcohol beus? Hi has d'anar amb compte, perquè potser allò que per a tu és una quantitat normal té uns efectes que ignores sobre el teu organisme i la teva capacitat de relacionar-te. A cada persona, el consum d'alcohol l'afecta d'una manera diferent, segons el pes, el sexe (per raons fisiològiques les dones no el toleren tant) i més factors, com haver menjat abans o no, la velocitat amb què begui o la mena de beguda que consumeixi.

 • Calculadora de consum d’alcohol  

  Prendre begudes alcohòliques pot ser agradable si es fa amb moderació, però beure massa pot ocasionar greus problemes. Aquesta pàgina t'ofereix 2 sistemes per calcular si beus massa.

 

Riscs de l'alcohol

Encara que beure alcohol et faci riure i et doni espontaneïtat, també et fa minvar els reflexos, et fa perdre el sentit de la distància i la velocitat i, per tant, si condueixes hi ha més risc de tenir un accident. L'alcohol també dificulta la pràctica del sexe i t'exposa a relacions i a embarassos no desitjats. I encara, si beus massa pots arribar a entrar en coma etílic i fins i tot morir. Beure alcohol molt temps crea addicció (alcoholisme) i és molt perjudicial per a la salut física i psíquica.

 
 

Saber-ne més

 • ElPep.info  

  Web educatiu on els adolescents (franja de 14 a 17 anys) poden trobar informació i reflexions que promouen l’actitud crítica davant els consums de drogues.

 • LaClara.info  

  LaClara.info és un projecte de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat, coordinat per la Subdirecció General de Drogodependències, per potenciar la difusió dels missatges preventius relacionats amb les drogues i reduir comportaments de risc dels joves a partir dels 18 anys.

 • L'alcohol al Canal Salut  
  Apartat sobre l'alcohol del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya.
 • El alcohol y tú: ¿Limitas o te limita?  
  Web de l'Agència de Salut Pública per a analitzar la relació que tenim amb l'alcohol. Inclou consells, recursos i respostes a dubtes freqüents.
 • Més enllaços d'interès
  Portals i altres recursos en línia per a respondre tots els teus dubtes sobre les drogues.
 • Drogues i violència contra la parella  

  Video de prevenció de la violència de gènere en espais d'oci nocturn, editat per la Subdirecció General de Drogodepencències del Departament de Salut.

 
Data d'actualització: 12.11.2018